Wissen van angst kan samenleving helpen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Professor Merel Kindt ontdekte een methode om nare herinneringen van angstreacties te ontdoen. Een nieuwe aflevering in de serie Intieme Technologie van het Rathenau Instituut.

Uruzgan-veteraan Richard Paats heeft in Afghanistan vreselijke ervaringen opgedaan, onder meer met bermbommen. Terug in Nederland breekt hem nog steeds het angstzweet uit als er naast hem een auto stopt voor een verkeerslicht. Paats angst was functioneel in Afghanistan, maar verhindert een gewoon leven in Nederland.

Mensen als Paats kunnen wij mogelijk een behandeling bieden die zijn ongegronde en verlammende angsten verminderen. Ik denk dat deze behandeling verlichtend kan zijn voor bijvoorbeeld politie-agenten, brandweermensen en slachtoffers van criminaliteit. Niet alleen kunnen we hun leed verzachten, wij kunnen ook voorkomen dat deze mensen arbeidsongeschikt worden. De maatschappij heeft er dus ook baat bij.

In ons lab hebben we aangetoond dat angsten te wissen zijn. Dat deden we door gezonde mensen eerst een angst aan te leren, bijvoorbeeld door een onschuldig plaatje van een spin consequent te laten volgen door een pijnprikkel die vervelend genoeg is om een angstreactie uit te lokken. Na een tijdje roept het plaatje zelf al angst op, dus zonder dat we de proefpersonen pijn hoeven te doen. Dit is angstconditionering. Het idee is dat getraumatiseerde mensen ook een relatie hebben gelegd tussen een situatie (‘een auto die stilstaat naast de jouwe’) en een heftige gebeurtenis (‘de automobilist blaast zichzelf op’).

Spectaculair inzicht

Inspiratie voor de behandeling kregen we door een spectaculair nieuw inzicht uit de neurowetenschappen: herinneringen die worden opgehaald staan opnieuw bloot aan verandering. Iedere keer dat er een herinnering wordt opgehaald vindt er een eiwitsynthese plaats waardoor het oude geheugenspoor opnieuw wordt opgeslagen. Als we tijdens dat hernieuwde opslaan pillen toedienen die de eiwitsynthese verstoren, kunnen we de oude herinnering versterken, maar ook verzwakken. Dit proces wordt reconsolidatie genoemd. Zo hebben wij in ons lab gezonde mensen van de angstreacties af kunnen helpen die we hen eerst hadden aangeleerd.

Wij vroegen hen om de angstige herinnering op te halen en gaven hen ook 40 milligram van de bètablokker propranolol. Een dag later was de angstreactie volledig verdwenen – en dat was een maand later nog steeds zo. Hun angst komt niet meer terug, omdat het onderliggende geheugenspoor dankzij de pil is ontdaan van de emotionele lading.

Herinnering niet gewist

Het mooie van dit principe is dat de herinnering zelf niet wordt gewist. Alleen de angstreactie verdwijnt. Dat kan, omdat het emotionele geheugen uit verschillende componenten bestaat: de herinnering aan de feiten en de emotionele reactie daarop. De behandeling werkt alleen als je het ophalen van een emotionele herinnering combineert met het slikken van een middel dat de benodigde eiwitsynthese kan verstoren.

Propranolol is dus geen simpele anti-angst pil; je kunt hem niet preventief slikken. Ik snap dat deze behandeling ethische vragen oproept. Zo kan zij in principe ook terechte angsten wissen. Ook zou de behandeling misbruikt kunnen worden om mensen die niet de geschikte persoonlijkheid hebben voor gevaarlijk werk over hun grenzen heen te laten gaan. Er zijn nog wel meer voetangels en klemmen denkbaar. Behoedzaamheid en beleid zijn dus geboden. Toch denk ik dat de behandeling heel weldadig kan uitpakken voor mens en maatschappij.

Merel Kindt is hoogleraar experimentele klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is een van de auteurs van ‘Van vergeetpil tot robotpak’, dat het Rathenau Instituut dit jaar samen met de ministeries van BZK en Veiligheid en Justitie uitbracht.

Deze bijdrage verscheen ook als column in Flux Magazine.

Reacties (11)

#1 Loupe

Wat als iemand tijdens die propranolol-behandeling terugdenkt aan een herinnering waarvan de emotionele lading van belang is, zoals bijvoorbeeld de geboorte van zijn kind? Raak je dan ook waardevolle emotionele lading van andere belangrijke herinneringen kwijt?

Is het ’terugconditioneren’ ook mogelijk door het terughalen van de angstige herrinnering te laten samenvallen met een gevoel van genot? Bijvoorbeeld door een aantal maal een auto vol schaarsgeklede dames naast je te zien stoppen, om maar een voorbeeld te noemen..

  • Volgende discussie
#2 sjap

Holy crap. Ik geloof het eigenlijk niet.

“Ook zou de behandeling misbruikt kunnen worden om mensen die niet de geschikte persoonlijkheid hebben voor gevaarlijk werk over hun grenzen heen te laten gaan.”
Heel nuttig voor het leger dus. Zeker voor landen/dictaturen waar “behoedzaamheid en beleid” niet zo heel hoog staan aangeschreven. Bizar gevaarlijk ook voor gebruik door sekten/ terroristen etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 berlitz - Reactie op #2

Een dictatuur is niet voor bange mensen.

#3 MrOoijer

Waarom publiceert Merel Kindt dit in populaire media? Het lijkt me een onderzoek met een belofte, maar ik lees graag eerst het wetenschappelijke artikel of de artikelen waarin dit precies is beschreven. Het roept nu natuurlijk meteen allerlei vragen op, als hoe goed dit effect eigenlijk was: verdween het bij iedereen of was het statistisch gesproken net significant? En waarom proponalol, of zelfs, waarom een beta-blokker? Bekend is dat bepaalde anti-depressiva hetzelfde effect hebben (alleen moet je die permanent slikken).

En werkt het bij angsten die niet in het lab zijn ingeprent maar echt zijn? Er is nl. een groot verschil: de in het lab inprenting is geleidelijk en angsten die met een Post Traumatisch Stress Syndroom te maken hebben, kunnen met één verschrikkelijke gebeurtenis te maken hebben.

Kortom: vragen,vragen, vragen. En alle relevante artikelen van Kindt en Soeter bevinden zich weer achter de betaalmuur van de uitgevers, terwijl wij (flauw rechts argument, maar toch) als Nederlandse belastingbetalers deze onderzoeken subsidieren.

PS “dit jaar” betekent 2011. Opletten, redactie!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

Haha, Total Recall.
Zou Paul Verhoeven het weten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Ernest - Reactie op #4

Ik dacht aan “The Bourne Supremacy” en zo.

#5 salvatore

Wissen van de samenleving voorkomt angst.

Verder is dit een zeer nieuw experiment; en borduurt voort,op EMDR technieken,maar dan met hardware. Zou er erg voorzichtig mee zijn.
Nog effe, en ze amputeren de hippocampus ,en dat andere aanhangseltje wat kleiner wordt na trauma en angst iets met een A (ben naam kwijt;het is een amandel vormig aanhangseltje, in de hersenen;wat iets met Ama….(en dan nog wat; schiet wel weer ooit te binnen) Dan ben je ook overal van af.

Zou voorlopig niet kiezen voor chemische ingrepen/technische hardware.
Het zou ook mogelijk moeten zijn met hersentrainingen en beïnvloedingen; zonder allerhande schadelijke zooi.
(waardoor de hersenstructuur,ook veranderd,net als dat het dit doet bij het oplopen van,mentale schade)

http://www.singel54.nl/therapie/ptss.php

Maar idd, soms is die angst nog terecht;en het feit na; bepaalde ervaringen het weer kan gebeuren; is niet bevorderlijk.En helaas,
Veranderen de specifieke omstandigheden ;waarin de traumatische ervaringen konden plaatsvinden niet, of worden nog erger.

Dan heeft het wel een functie,hoe vermoeiend en ondraaglijk dan ook.
(zorg dragen dit NOOIt meer kan gebeuren….)
(vandaar mijn simplistische 1ste zin)Maar ook bij natuurrampen/ongelukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bullie

Ben benieuwd of mevrouw Kindt ooit hoofdstuk 1 van Aldous Huxley’s “Island” las, waarin het wissen van angst wordt beschreven als deel van de traditionele (utopische) eilandcultuur.
Dit idee van Huxley kan een kleine halve eeuw later blijkbaar wetenschappelijk worden onderbouwd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Sjiek - Reactie op #6

Kijk die is nog niet geveegd.

#7 Sjiek

Voor het bedrijfsleven een een goede ontwikkeling. X-offenders kunnen zonder probleem ingezet blijven worden in de thuiszorg en de kinderopvang. We noemen dit de dubbele veeg. Zowel dader als slachtoffers krijgen een veeg. Bij de dader gaat de behandeling net iets verder.
Voor het leger ook niet slecht. Veeg die gasten na elk bloedbad en je begint weer met schone lei. Heropvoeding 1.2.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Harm

Ik ben niet echt een fan van dit soort brave-new-world-technieken.
Maar er zal ongetwijfeld wel een markt voor zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie