Windmolens zijn vet

Windmolens zijn goed vet! Windmolens maken ons onafhankelijk van die Arabieren die alleen maar foute dingen met oliegeld doen. Windmolens leveren geen stankoverlast stinken niet. Windmolens helpen ons af van de vragen over het niet halen van de Europese normen dat Europese gezeur over C02 normen in een jaar dat niemand wat kan schelen.
En nee, we gaan die windmolens niet subsidiëren natuurlijk. Dat soort linkse hobby’s zijn oneerlijk voor de hardwerkende belastingbetalers. Nee, we gaan ze betalen met een aandelenplan! Jawel, aandelen. U weet wel, die oer-Hollandse uitvinding van de VOC. Natuurlijk staat het iedereen vrij om te beslissen of ze windmolenaandelen kopen. Maar echt vaderlandslievend is het natuurlijk niet. Wil je soms dat al die moslims uit die olielanden met ons geld het land hier overnemen en de Sharia invoeren?
Kom! Wees een echte Nederlander en koop een aandeel en hou Nederland zuiver!
 
 
 
 
 
 
………..

 
 
 
 
 
 
 
Nah…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dat is het ook niet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bas Heijne gaf in een lezenswaardig stuk aan dat er een ander antwoord moet komen op het populisme. Hij drukt het als volgt uit:
Wie er tegenin wil gaan, zal een nieuwe, aansprekende taal moeten leren spreken. Die taal moet, net als de taal van het populisme, vanuit de dagelijkse praktijk uitgaan, speels en uitdagend, zuigend en aanvallend zijn. Minder beginselen, graag, en wat meer passie.

Ik ben dus maar begonnen met oefenen. Maar dat valt dus nog niet mee. Hoe verander je je taal zonder al te ver van je denkbeelden af te dwalen? Hoe leg je complexe maatschappelijke verbanden uit met “passie” zonder de nuance te verliezen? Hoe blijf je integer als je, vanwege het “aansprekende” karakter van je betoog, maar wat dingen weglaat?
Binnen de SP werd het kader altijd ingestampt dat ze “gewone mensentaal” moesten gebruiken. Dat is nog wel te doen. Maar een “nieuwe taal” is toch een stap verder.
Ik ga er nog even over nadenken.

Als tegenwicht voor het stuk van Bas een uitspraak van een voor sommige mensen zeer bekend schrijver, Asimov:
Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that my ignorance is just as good as your knowledge.

PS: Het stuk van Bas Heijne verscheen oorspronkelijk in het NRC. Maar die begrijpen de online dynamiek nog niet zo goed. Het is daar dus niet te vinden voor mensen die geen abo hebben.

 1. 3

  Je schrijft eerst kaal zonder opsmuk met makkelijk te herleiden steekwoorden je ei/standpunten/mening/feiten op…en dan voeg je er slinks her-en-der prikkelende bijvoegelijke naamwoorden en tegenstrijdigheden in. In ieder geval dat de massa vol verwarring en vertwijfeld achterblijft, vol met vragen. Ze dwingen tot nadenken, als de Rattenvanger van Hamelen…

  O, en dan niet vergeten daarna alle vloeken eruit te stuffen…

 2. 6

  …the false notion that democracy means that my ignorance is just as good as your knowledge.

  False notions.
  That’s almost the definition of populism.

  No new language required, just proper education.

 3. 7

  Het is onomstotelijk bewezen dat windenrgie nonsen is, Mark Rutte zei het al tijdens het Carrédebat: ”Stoppen met die ondingen, ze draaien niet op wind maar op subsidie!”.

  Een paar feiten:
  Onder windkracht 4 produceren ze niets
  Boven 8 worden ze stilgezet (beschadigingsgevaar)
  Met andere woorden: 70% van de tijd worden NUL huishoudens bediend!

  Zie ook:

  http://www.groenerekenkamer.nl/node/1028

  http://www.wind-energie-halkema.org/

  Ik hoop dat het bovenstaande eens uitgebreid door ter zake kundige journalisten behandeld zal worden.

 4. 10

  Als Don Quichot zich meldt dan weet je dat je je doel voorbij geschoten bent. Ik vermoed een trend in het algemeen fonetisch bewustzijn. Zou dat veroorzaakt kunnen zijn door een griepvaccin, bijvoorbeeld?

 5. 11

  jajaja de taal verschillen he???
  democratie = demos kratos = volk macht
  populisme = populus = volk
  waar ligt nou het verschil? Dat is er niet. Populus is Latijn en Demos is Grieks.

  idee = een denkpatroon
  propaganda = verspreiden van een idee
  ideologie = een leer gebaseerd op een idee
  islam = ideologie
  christendom = ideologie
  jodendom = ideologie
  hinduisme = ideologie
  democratie = ideologie
  papieren geldsysteem = ideologie
  media = propaganda

  het idee van een cooperatieve windmolen is al heel oud. Dat er de laatste vijftig jaar niet zo veel aan gedaan is betekent niet dat het verdwenen is. Een praktijk voorbeeld:
  http://thuis.eneco.nl/SiteCollectionDocuments/PDF/FAQ%27s%20Scheveningse%20windturbine.pdf

 6. 12

  Niet alle molens waren banmolens waar aan de plaatselijke belastinginner betaald moest worden. In Nederland waren de meeste watermolens en windmolens altijd al op een of andere wijze helemaal of gedeeltelijk gemeenschappelijk.

  Een ding: een molen als werk-verzetter is allejezus effectief. Als elektriciteitsproducent echter valt het wel tegen. Immers, elektriciteitsnetten moeten kunnen leveren op vraag. Dat betekent (bijvoorbeeld) rond achten opschalen omdat dan alle gezinnen de lichten, TV’s en PC’s aan zetten. De noodzaak om op te kunnen voeren zo snel als dat nodig is is een van de grootse problemen van alternatieve energie.

  Een degelijk en geducht nadenken of we ook echt machines op elektriciteit willen laten lopen is op zijn plaats. Wellicht moeten we voor bepaalde dingen molens als directe aandrijving weer in ere herstellen.