Wim Kok overleden

Foto: red-rose-320891__480_pixabay

NIEUWS - Afgelopen zaterdag overleed Wim Kok op 80-jarige leeftijd, zo maakte de familie vandaag bekend. Hij had een hartkwaal en lag daarvoor in het ziekenhuis.

Het is een goed gebruik om bij zo’n gebeurtenis de lofzang aan te heffen, en dat gebeurt dan ook veelvuldig. Hij was natuurlijk ook een echte bestuurder, eerst bij de vakbond en later in de politiek. Dat verdient respect.

Persoonlijk heb ik een wat ambivalent gevoel bij de man. Hij deed ongetwijfeld wat hij het beste voor ons land achtte. Ook ik had tijdens de Paarse kabinetten het idee dat het allemaal wel goed zat, ik stemde toen zelfs PvdA. Achteraf gezien is hij wel zo’n beetje de architect geweest van de Derde Weg in Nederland, wat mij betreft de teloorgang van de sociaal democratie. Hij zei het zelf nota bene; het afschudden van de ideologische veren. Na zijn politieke carrière ging hij het bedrijfsleven in en dat was ook niet helemaal kies, zullen we maar zeggen. Niet echt het toonbeeld van integriteit dat Lodewijk Asscher er van maakt.

Maar hij heeft wel geschiedenis geschreven in elk geval. Ik vond hem bij zijn optreden in Kijken in de Ziel ook best sympathiek overkomen. Hoe dan ook is er een politiek icoon heengegaan. Moge hij in vrede rusten.

Hier de hagiografie van nu.nl over Wim Kok.

Reacties (50)

#1 Cheradenine Zakalwe

Ja, voor mij toch vooral negatieve herinneringen. Hij is toch de premier die de VVD heeft toegestaan een aanzienlijk deel van de publieke eigendom te verpatsen aan de private sector, en met dat geld de economie te oververhitten. Daarnaast was hij m.i. toch het begin van het einde voor de PvdA, door het afschudden van de ideologische veren. Dat laatste heeft, bij mensen die me zeer dierbaar zijn, tot ontzettend veel verbittering geleid.

Als positieve noot: hij was de laatste premier die de indruk kon wekken de premier voor heel Nederland te zijn. Heb ik bij Balkenende en Rutte geen seconde gehad.

  • Volgende discussie
#2 El El

Wim Kok was alleen begaan met de arbeider als vakbondsleider. Daarna werkte hij zich op naar het pluche en diende hij openlijk de belangen van het kapitaal (zoals Max van Weezel het zo mooi beschreef).

https://www.vn.nl/de-tragiek-van-wim-kok/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 MrOoijer (Jan van Rongen)

@1 “Hij is toch de premier die de VVD heeft toegestaan een aanzienlijk deel van de publieke eigendom te verpatsen aan de private sector”

Nee, dat klopt niet. In 1994 bij de start van Kok I ging het om de NS (en dat duurde nog jaren) , maar daarvoor verdwenen al Post en Telecom(1986), Energiebedrijven en Kabelbedrijven naar de particuliere sector. Dar had Kok niets mee te maken. Wel profiteerden ze daar een paar keer op een andere manier van, toen de staat frequenties ging veilen.

En vergeet niet dat door het CDA buiten de deur te houden er meer ruimte kwam in het euthanasiebeleid, dat het homo-huwelijk werd ingevoerd,

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 anonymus

Zelden een zo’n nauw verholen teleurstelling in een persoon gelezen in een in memoriam. Bijna minachting. Hij deed wat moest in die tijd: dealen met het kapitaal. Het is niet zijn schuld, dat het kapitaal niet wil dealen met de sociaal democratie. Daar ligt een les en een uitdaging voor Rutte en zijn opvolgers, heb daar kritiek op, niet op de overledene.

Oh en doe wat aan die stupide arbeiders, die niet weten of begrijpen wanneer ze worden genaaid door politiek of kapitaal. En die anderhalve eikel die het wel ziet is te laf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 okto

Tsja, voor mij stond zijn latere leven toch echt symbool voor de typische salonsocialist die zijn ware aard laat zien. Ik zie hem sindsdien als de man met de rubberen ruggegraat: als premier spreken over “exhibitionistische zelfverrijking” bij de banken, en daarna commissaris bij ING worden, en in die positie de schaamteloze bonustoekenning voor de top goedkeuren amper een jaar nadat de staat 10 miljard steun heeft moeten betalen. Die bonustoekenning was daarna weer van de baan na maatschappijbreed geuit ongenoegen daarover, maar het was toch echt mede Kok die dat goedkeurde.
De alom geuite lof en woorden als “integer staatsman” en “premier voor alle Nederlanders” deel ik dan ook absoluut niet. Goed misschien gold dat voor zijn tijd dat hij in de politiek zat, maar daarna vind ik het beslist niet integer wat hij deed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 analist

Oef… over de doden niks dan goeds. Beetje lomp dit Karin, valt me tegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 analist

@5: De alom geuite lof en woorden als “integer staatsman” en “premier voor alle Nederlanders” deel ik dan ook absoluut niet. Goed misschien gold dat voor zijn tijd dat hij in de politiek zat,

Daarom staat er ook “integer staatsman”, niet “integer man”. Spijkers op laag water dit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 børkbørkbørk

Salonsocialist? Hij was een sociaal-democraat. Dat houdt sowieso in dat je aanneemt dat er een grote vrije markt bestaat en je alleen probeert die in goede banen te leiden.

Ik vond de Paarse kabinetten ook geen zegen voor het land, maar het was onvermijdelijk omdat de VVD steeds groter werd en het CDA kleiner.

> en doe wat aan die stupide arbeiders

Dat is wel een enorme misser van de PvdA geweest, in mijn ogen:
serieuze verheffing van de massa. Het is een wezenskenmerk van de sociaaldemocratie, en de PvdA, ook onder Kok, heeft toegestaan, en misschien zelfs wel actief eraan meegewerkt, dat het niveau daalde, en dat de media steeds meer richting vermaak gingen. Maatschappelijk bewustzijn ontstaat niet spontaan. Daar is meer voor nodig dan elke dag een andere huilende moeder in het 8-uur journaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Cheradenine Zakalwe

@8: Maar de arbeider wil niet verheven worden. De arbeider wil zijn natje en zijn droogje, een leuk salaris, vaste baan met 40 uur, huis, tv en een auto voor de deur. Toen die buit eenmaal binnen was, dankzij de sociaal-democratie, heeft diezelfde arbeider de sociaal-democratie keihard laten vallen, en is zich druk gaan maken over enge buitenlanders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lutine

Een beetje een lompe opinie, ja. Wim Kok was een pragmaticus. Het type politicus waar we zo’n gebrek aan hadden en hebben. Mee praten met je eigen achterban is geen kunst aan. Leiding geven aan een land in een tijd van moeilijke kwesties zoals WAO, Maxima en Srebrenica is andere koek.

Na Drees is dit toch wel de grootste premier die Nederland na de oorlog heeft voortgebracht. Een man met een hart. Dat vind ik persoonlijk toch wel een hele belangrijke eigenschap in de politiek.

En als vakbondsman stond hij mede aan de wieg van het Akkoord van Wassenaar. Ook daar was hij niet de gebruikelijke stupide heethoofd waar de FNV zo rijk aan was, maar iemand die tot overleg en consensus bereid was.

Een groot man is vertrokken uit deze wereld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Le Redoutable

“Achteraf gezien is hij wel zo’n beetje de architect geweest van de Derde Weg” Na de val van de muur zijn de Sociaal Democraten in zo’n beetje heel Europa de derde weg opgegaan. Labour deed het, de SDP deed het en de Parti Socialiste deed het na enig treuzelen ook. Dat was de enige optie om met de toenemende globalisatie om te gaan en nog serieus kans te maken om in de toekomst regeringsverantwoordelijkheid te krijgen. De andere optie was, en is nog steeds, om als de conservatieve socialisten van de SP in de eeuwige oppositie terecht te komen.

Na zij politieke carrière het bedrijfsleven ingaan en dan ook nog bij Shell, de duivel van de linkse kerk, was inderdaad niet erg goed voor het imago van de PvdA. Bos en Samson deden het echter ook en of Lodewijk Asscher dat straks niet doet is nog maar te betwijfellen. Met zijn naam, maatpak en spraakgebruik is hij alvast meer het prototype grachtengordel bedrijfsbobo als Mark van de VVD.

Wim Kok was vooral de architect van Paars, een grote coalitie in het midden. Met de opkomende populisten en de toenemende polarisatie gaan we daar straks nog een keer naar terug verlangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Henk van S tot S

Positief was zijn “polderen”; over de rest laat ik me niet uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Stoic

Hij heeft meegeholpen de socialistische idealen van de PvdA te verloochenen. De PvdA-aanhang deed driftig mee; toegejuicht als de nieuwe leider, vond schijnbaar inspiratie in andere leiders zoals Thatcher en Reagan. En Kok was de man voor nieuwe veranderingen. Het ging op dat moment goed met de economie. Het socialisme (kort door de bocht: nemen van de rijken, geven aan de armen) werd vervangen door een trickel-down gedachtegoed (Derde Weg). Wat er daarna gebeurde is bekend, bij ieder nieuw wetsvoorstel (ook goedgekeurd door de PvdA) vroeg ik mij af, wat doet hij bij de PvdA, hij zou een goede leider bij de VVD zijn geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 DeVrede

Ik zal me Kok vooral herinneren als een icoon in de politiek; Op nationale televisie komen en voor het oog der natie niet weten hoe een computermuis werkt maar nog in diezelfde uitzending gaan roeptoeteren dat het Nederland van morgen een kenniseconomie zou zijn…

Dat vat dat zootje in Den Haag best aardig samen, vond ik altijd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 okto

@7:

Daarom staat er ook “integer staatsman”, niet “integer man”. Spijkers op laag water dit.

Het financiele stelsel is een van de grootste instabiliserende factoren die ons bedreigt. We zijn in 2008 door het oog van de naald gegaan en aan een rampscenario ontsnapt. Nog steeds is die wereld zodanig instabiel dat het elk moment opnieuw kan gebeuren. Iedere expert op dat gebied beaamt dat.

Zoals Luyendijk ook al betoogde, is een belangrijke exponent van dit gevaar het feit dat oud-politici in behoorlijk grote getale overstappen naar de bankenwereld, zelfs als ze voorheen (zoals Kok) tijdens hun ambtsperiode grootspraak bezigden op dit terrein.

Het gevaar zit ‘m erin dat politici nooit de financiele wereld echt aan zullen pakken zolang die wereld de ultieme carrieremogelijkheid is voor na je politieke leven. Kok was een exponent daarvan. En ja, ik noem dat niet integer, ook als staatsman niet. Alleen al vanwege de schijn die je daarmee opwekt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 analist

@15: Het financiele stelsel is een van de grootste instabiliserende factoren die ons bedreigd. We zijn in 2008

wanneer waren de kabinetten Kok ook alweer?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 okto

@11:

…Bos en Samson deden het echter ook…

Bos en Samson keurde niet een vette bonusverhoging toe aan de top amper een jaar nadat die bank door de staat voor 10 miljard overeind gehouden moest worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Lutine

Wat de integriteit van Kok ook tekende, was dat hij na zijn politieke carrière niet de mastodont ging uit hangen of zelfs provocatief naar een andere partij overstapt. Zoals Voorhoeve naar D66. Of van Dam die openlijk SP stemt. Soms tekent de grootheid van staatslieden zich af in wat zij nalaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 okto

@16:

wanneer waren de kabinetten Kok ook alweer?

Ah, jij denkt dat het financiele waterhoofd pas rond 2008 ontstaan is, en dat er tijdens de kabinetten Kok geen financiele wereld bestond, of dat alles prima was daarbij. Slaap lekker verder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 analist

@19: het is vergezocht om een Nederlands premier persoonlijk verantwoordelijk te houden voor globale gebeurtenissen een kleine tien jaar later. als je nu begon over de aflossingvrije hypotheek die onder de Paarse kabinetten is mogelijk gemaakt en nu veel mensen in de problemen brengt dan had je nog iets van een punt… nu is het aluhoedjegehalte van je verhaal te hoog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 analist

@17: wat een gespeelde boosheid weer. volgens liep jij toen nog in de luiers jongetje, waarom zo emotioneel doen over iets wat je alleen van teevee of internet kent

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Lutine

Ik zie dat de bekende rode roos hier is afgebeeld. Waarbij ik me dan toch weer afvraag waarom de PvdA dit symbool heeft uitgekozen. De rode roos staat ook symbool voor de liefde tussen man en vrouw welke niet over rozen gaat.

Ik ben toch wel benieuwd welke symboliek de nabestaanden uitkiezen voor deze man uit de polder, die zijn kinderjaren in de oorlog sleet.

Ik denk dat met deze man ook de soberheid welke uit de oorlog voortkwam weer een beetje verdwijnt. Waar je in geworteld bent bepaalt toch ook een beetje wie je bent. Opgroeien in armoede draag je je hele leven mee als een onzichtbare waardering voor alle weelde waarin we anno 2018 leven. Dit type politicus sterft letterlijk uit en dat spijt me. We zullen het moeten doen met de aanstormende jonkies die met een gouden lepel in de mond geboren zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Henk van S tot S

@22:

Waarbij ik me dan toch weer afvraag waarom de PvdA dit symbool heeft uitgekozen. De rode roos staat ook symbool voor de liefde tussen man en vrouw welke niet over rozen gaat.

De keus is wat uitgebreider.

Redelijk algemeen kan met uit het volgende kiezen:

Bloemkleur Betekenis – Symboliek Kleuren : Rood Roze Oranje Geel Wit
Bloem Symboliek – Betekenis Kleur Rood
De bloemenkleur rood staat voor hartstocht, levenskracht, liefde, romantiek, warmte, zwoelheid, verleiding, kracht, activiteit, daadkracht, decadentie, stijl en luxe.
Dan is er nog Het heiligennet,
de Chakra + nog wel het een en ander.

Kies maar wat uit zou ik zeggen :-)

Het is in ieder geval een goed herkenbaar symbool.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Bismarck

@21: “volgens liep jij toen nog in de luiers jongetje”
Guttegut zeg, argumenten waren op? Kok, Blair en hun generatie salonsocialisten hebben wel degelijk mee aan de wortels gestaan van het roofkapitalisme en bankencasinospel die de crisis van 2008 mee hebben veroorzaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 KJH

Ik vind het wel raar dat bij de dood van Wim Kok opeens iedereen roept ‘over de doden niks dan goeds, MAAR…’

Deze man heeft gewaakt over de meest succesvolle regeringen die dit land heeft gekend. Ik ben niet zo links, maar van Wim Kok wil ik er nog wel twee of drie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Maurice

@25:

Ik ben niet zo links, maar van Wim Kok wil ik er nog wel twee of drie.

Dit is dan ook meteen het probleem

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 roland

@18: “Wat de integriteit van Kok tekende, was dat hij na zijn politieke carrière niet de mastodont uithing of provocatief naar een andere partij overstapt.”
– zoals Drees?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Lutine

@27

De tragiek van Drees. Je kan stellen dat de PvdA in de jaren 60 is overgenomen door Nieuw Links. Geldsmijten, NAVO bashen en linkse dictaturen goed praten werd de nieuwe norm. Ook samenwerken met wat toen ‘klein links’ heette stond hem niet aan. (Tussen haakjes, Kok noemde klein links een enkele keer extreem links, ik was het met hem eens)

Je zou kunnen stellen dat de PvdA in de jaren 70 niet heeft bestaan. Toen was het een op hol geslagen verzameling idioten die de oorspronkelijke waarden zoals opkomen voor de sociale onderlaag uit het oog was verloren. Met de wijsheid achteraf kunnen we vast stellen dat Kok de PvdA weer terug heeft gebracht waar Nieuw Links haar heeft ontvoerd.

Zo’n salonsocialist als Marcel v Dam zat in Nieuw Links. Nu stemt hij SP, daar hoort hij ook thuis. Of wat denk je van Jan Nagel?!? Daar wil ik het niet eens over hebben.

Nee, ik praat het niet goed. Wijzer was geweest om zich niet meer met de PvdA te bemoeien tijdens de vijandige overname van Nieuw Links. Maar ik vergeef het hem, de kleine man lag hem zo na aan het hart dat hij niet anders kon. Zijn bemoeienis heeft ook niets geholpen, hetgeen bewijst dat mastodonten zich niet met hun partij moeten bemoeien. Hoewel ik stiekem hoop dat Marijnissen sr. dat wel bij de SP blijft doen. Maar dat is omdat ik ook gemene trekjes heb;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Lutine

@25

Het begrip links is erg rekkelijk. Hier op Sargasso wordt extreemlinks meestal als links getypeerd en zo iemand als Kok zal wel een neoliberaal zijn geweest. Je kan beter je handen aftrekken van alles wat als links wordt getypeerd. Kok (en ook Drees) waren mannen die gevormd zijn in slechtere tijden. Zuinigheid, menselijkheid, opkomen voor de kleine man, bestuur en afwezigheid van ideologische verdwazing was hun handelsmerk.

Dit type politicus is zeldzaam geworden in Nederland. Niet omdat ze er niet meer zijn, maar omdat wij als volk dit soort politici niet meer waarderen. We zijn in een tijdperk van ikke, ikke, ikke aangekomen. De welvaart is ons te veel geworden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 KJH

@28:

Je kan stellen dat de PvdA in de jaren 60 is overgenomen door Nieuw Links. Geldsmijten, NAVO bashen en linkse dictaturen goed praten werd de nieuwe norm.

Plus ca change… de likes van Corbyn, Jesse Klaver, etc, worden alom uitbundig geprezen vanwege de ‘echte linkse’ standpunten die ze zich eigen maken. Ja, Piketti krijgt ook aandacht, maar hij wordt toch vooral moeilijk gevonden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 gbh

@30:

Plus ca change… de likes van Corbyn, Jesse Klaver, etc, worden alom uitbundig geprezen vanwege de ‘echte linkse’ standpunten

Die 2 zijn niet te vergelijken; Klaver is echt links, Corbyn vies conservatief roodbruin, Klaver vrijzinnig progressief, Corbyn een antiwesterse genocidale dictator lover.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Bismarck

@25: Ik heb het niet zo op dat gezegde. Het feit dat jij Kok verdedigt, spreekt niet in zijn voordeel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 gbh

@32: Dan heb jij Kok niet begrepen; dat spreekt juist wel in zijn voordeel.

Kok was pragmatisch links; geen fanatische ideologische veren maar geven en nemen en daarmee zoeken naar sociale oplossingen waar iedereen mee kan leven en die daardoor ook stand houden. Dat voorkomt dat je zoals in de VS met de juiste president verzekerd bent met Obamacare en bij de hufter die hem opvolgt opeens mag doodgaan op de hoek van een straat. Kok was een held.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 beugwant

@31: Jij vindt in een hollie hobbie poëzie-album van een hello kittymeisje nog argumenten tegen Jeremy Corbyn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 gbh

@34: Nog zo’n believer van de cultsekte Corbyn.

Hier het hello kittymeisje aka neukertje van Jeremy Corbyn; Mao heeft meer goed gedaan dan fout. Je weet wel die Mao die tussen de 40 tot 72 miljoen mensen heeft uitgemoord. Daar mag je natuurlijk niks van vinden.

Met enige intelligentie zou je je ook kunnen afvragen waarom ik die argumenten wel tegen Corbyn heb en niet tegen bijvoorbeeld Klaver.

Verder is Peter Tatchell een held en geen hello kittymeisje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Karin van der Stoop

Interessante discussie. Het tekent precies uit hoe ik geworsteld heb met dit stukje. Je wil toch iets goeds zeggen over de overledene, maar ook niet hypocriet zijn. De teleurstelling in de PvdA is groot, en die heeft toch echt aangevangen met Wim Kok. Ik heb begrip voor de hallelujah’s, maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen daar onverkort aan mee te doen. Dat kun je lomp vinden. Maar het is in elk geval niet hypocriet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 beugwant

@35: Vooral in China zelf mag je nog steeds niets van Mao vinden.
De Chinezen weten zelf het best hoe oneindig de voorraad Chinezen is, en het is dan ook niet zozeer de communist Mao, als wel de Chinese leider van dienst die dan niet op een miljoentje meer of minder kijkt. Dat wij daar met westerse ogen naar kijken is dan eerder òns probleem. Zou Tsjang Kai-Sjek zuiniger op zijn mensen zijn geweest?
Vergeet niet dat ze zelfs een één-kind-politiek hebben ingevoerd in een poging het overschot aan Chinezen in te dammen. Dat is nogal wat. In je eigen land erkennen dat je zelf het probleem bent.

O wacht, Corbyn droeg een Mao-outfit? The eye of the beholder. Misschien was het wel een Brecht-kostuum.

Enfin, Wim Kok. Hem zaten zijn pakken in elk geval beter dan Den Uyl.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Cycloop

@33: Weet je door wie de verplichte ziekenfondsverzekering is ingevoerd in Nederland?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Lutine

@36

De teleurstelling in de PvdA is groot, en die heeft toch echt aangevangen met Wim Kok.

Jouw teleurstelling was groot, niet DE teleurstelling. Jouw niet-hypocrisie bestaat er uit dat je je eigen teleurstelling niet uit de opinie kon weglaten. Niet hypocriet zijn betekent dus voor jou dat iemand anders zijn/haar zienswijze niet geldig kan zijn. Alleen jouw eigen zienswijze is geldig, anders ben je hypocriet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 analist

@Bismarck:
Guttegut zeg, argumenten waren op? Kok, Blair en hun generatie salonsocialisten hebben wel degelijk mee aan de wortels gestaan van het roofkapitalisme en bankencasinospel die de crisis van 2008 mee hebben veroorzaakt.

Okto schuift de Financiële Crisis & Grote Recessie in de schoenen van de persoon Wim Kok, niet van zijn generatie. Moet je echt met iets sterkers komen. Kan je een voorbeeld noemen van beleid onder Paars dat een directe relatie heeft gehad tot de bail-out van een ING of het ABN-Amro/Fortis debakel?

@36: vind je het echt gepast om ideologische kritiek te passen in een overlijdensbericht? “jammer dat je dood bent joh, maar IK vind dat JIJ het niet goed hebt gedaan” niet hypocriet, maar wel erg hooghartig en ijdel.

Jouw teleurstelling was groot, niet DE teleurstelling.
pcies

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 okto

Okto schuift de Financiële Crisis & Grote Recessie in de schoenen van de persoon Wim Kok, niet van zijn generatie.

Kletskoek, dat doe ik niet. Lees eerst maar eens wat ik schrijf, en kom dan nog maar eens terug.

@39:

Jouw teleurstelling was groot, niet DE teleurstelling.

Het is dan elk geval een teleurstelling die met veel andere ooit- en potentieel- PvdA-stemmers gedeeld wordt, want je kunt niet ontkennen dat de PvdA in de loop der jaren sinds Kok electoraal weggevaagd is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 analist

Het is dan elk geval een teleurstelling die met veel andere ooit- en potentieel- PvdA-stemmers gedeeld wordt, want je kunt niet ontkennen dat de PvdA in de loop der jaren sinds Kok

Ook hier heb je een slecht gevoel voor timing. De neergang van de PvdA is was echt ingezet na Bos. In 2003 werd de PvdA nog bijna de grootste. Daarnaast volgt de neergang van de PvdA dezelfde trend als in Europa als geheel. Met toegenomen welvaart/opleidingsniveau, individualisering, krimpen van de babyboomgeneratie en rechtse partijen die zich niet meer openlijk verzetten tegen de verzorgingsstaat is de “markt” voor het socialisme kleiner geworden. Om zoiets in de schoenen van een enkele politicus te schuiven is teveel eer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Lutine

@41

De PvdA is sinds Kok met horten en stoten weggevaagd. Maar dat was niet omdat de PvdA niet links genoeg was, de PvdA was té links.

De kale rattenvanger van Hamelen maakte het publiek wijs dat paars er een puinhoop van had gemaakt. Wachttijden in de zorg (dat klopte een beetje) en vooral vreemdelingen en moslims die de ruif leeg aten. En de opvolger van Kok (Melkert) was nu niet echt een publiekstrekker.

Onder Kok ging het electoraal nog redelijk, maar sinds Kok is afgetreden is het bergafwaarts gegaan. Zowel met de PvdA, als met links in het geheel. Links faalt al decennia lang, Kok heeft het nog een beetje weten te redden of weten uit te stellen.

De PvdA was een brede volkspartij die opkwam voor de kleine man. Die kleine man is deels vertrokken naar Wilders en Baudet. Nog wat wanhopigen zitten bij de SP of de PvdD en de restgroep zit bij GL. Van die verdeeldheid van wat vroeger ‘arbeiders’ werd genoemd maakt de VVD gebruik. En geef ze eens ongelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Henk van S tot S

Mmmmmh:

Er zijn van die mensen die van een discussie een perpetuum mobile maken.
;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 gbh

@36: We leven in een democratie en daarin regeert het compromis. Hypocriet is politici daarop afrekenen. Als je dat anders wilt moet je pleiten voor revolutie, dictatuur en alle vijanden van het volk met een nekschot tegen de muur zetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 su

@45 *pang*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 KJH

@32: Dank je.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 analist

@46: laatste keer toen jullie dat probeerden liep het niet heel erg goed af (met name voor jullie). als je weinig geweld kan uitoefenen, is het niet handig om te dreigen met geweld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 su

@48 Het was eerlijk meer bedoeld als een grap tegenover gbh’s dogmatische houding. Meneer kan duidelijk alleen maar zwart/wit denken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 gbh

@49: Jammer, dat pang van jou is de mooiste dood die je je maar kan wensen.

  • Vorige discussie