Will Smith, de filosoof

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Will Smith als Hitler (Foto: Flickr/armedchicksrule)“Het is veel meer een humanistische film. Het gaat over de hoop op overleven die ons gaande houdt. Voor mijn personage biedt de wetenschap die hoop, iemand anders in de film zoekt meer houvast in religie. Uiteindelijk blijkt dat zowel de rede als het geloof nodig is om de wereld te redden.”

Met deze woorden in de Spits van 20 december (pagina 21) introduceert beroepsfilosoof Will Smith een compleet nieuwe tak van het humanisme. Hij heeft het hier uiteraard over zijn nieuwe film, I am Legend. Hoewel aantoonbaar onjuist kon ik nergens op het internet ook maar een onvertogen woord van boze humanisten zien over deze verkrachting van hun levensfilosofie!

Recentelijk ging Will opnieuw in de fout. Hoewel, de fout? Hij zei:

“Even Hitler didn’t wake up going, ‘let me do the most evil thing I can do today’,” said Will. “I think he woke up in the morning and using a twisted, backwards logic, he set out to do what he thought was ‘good’.”

Ik zou zo zeggen, met deze uitspraak kun je je geen buil vallen, toch? Het lijkt me niet meer dan logisch dat Hitler deed wat hij deed omdat hij dacht dat het tot iets goeds zou leiden, hoe ziek dat doel ons ook in de oren klinkt.

Maar nu wordt het zo vertaald dat Smith zou hebben gezegd dat Hitler een goed persoon was. En dat komt vooral door een obscuur (?) joods clubje, de JDL. Zij zijn degenen die dit verhaal aan het rollen hebben gebracht en noemen de uitspraken:

“Ignorant, detestable and offensive. They spit on the memory of every person murdered by the Nazis. His disgusting words stick a knife in the backs of every veteran who fought so valiantly to save the world from those aspirations of Adolf Hitler. Smith’s comments also cast the perpetrators of the Holocaust as misguided fellows rather than the repulsive villains of history they truly were.”

Gaat het nog een beetje, meneer de joodse pavlovreactie?

En Will Smith? In plaats van achter zijn eigen woorden te gaan staan zegt hij dat hij foutief is geciteerd. En dat valt me dan wel weer een beetje tegen van de filosoof die onze wereld al verrijkte met religieus humanisme…

Reacties (8)

#1 Arnoud

Ik denk dat zijn volgende stap de politiek is. Er zijn wel eens mindere acteurs gouverneur of president geworden.

  • Volgende discussie
#2 Abhorsen

Niet dat ik verder iets met onze Fresh Prince heb, maar het verdraaien van een uitspraak zoals dit geeft wel goed weer hoe je valse geruchten over iemand kan verspreiden en dat je altijd op je woorden moet letten. Zeker met de snelheid dat informatie atm verspreid wordt. En natuurlijk dat de meeste mensen alles maar voor “waar” aannemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

Als meneer Smith inderdaad president van de VS wil worden, wat hij meer dan eens als zijn ambitie kenbaar heeft gemaakt, dan kan hij nu mooi oefenen hoe je uitspraken moet doen die niet te verdraaien zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Scientist of the Invisible (namens de SGP)

De JDL is niet obscuur, maar wel ultra-militant. Hij is opgericht door Rabbi Meir Kahane, wiens Kach-partij in Israël verboden werd wegens racisme (wat gezien de ideeën van een mainstream politicus als Nethanyahu een behoorlijke prestatie mag heten.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Scientist of the Invisible

De laatste post overigens op persoonlijke titel, niet namens de SGP. De SGP staat vierkant achter de JDL en bidt voor de ziel van Will Smith, die al zoveel jaren in films speelt die tovenarij en magie verheerlijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Ernest

Humanist betekent in het engels ook weleens gewoon dat je het met de mensheid en de menselijkheid goed voor hebt. Je zou het nin Nederland dan wel anders moeten noemen. Net zoals “spiritual” in die taal iets anders kan betekenen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@6: Ik heb de definities in het engels opgezocht, en ook daar komt het woord religie nergens in voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Ernest

@7 Dat klopt. Ik kan het zo uitleggen dat hij “hoop en wens tot redding van de wereld” als een (angelsaksisch-) humanistische gedachte ziet. Hoe je dat verder doet, door wetenschap of religie, staat daar in zijn visie los van. Mijn 2 cent, om het zo te zeggen.
De spits-persdienst heeft er natuurlijk ook een steentje aan bijgedragen. Daar zegt hij overigens ook: “Ik heb echter niet het gevoel dat we een christelijke boodschap uitdragen.”

  • Vorige discussie