Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

wsf2009Van 27 januari t/m 1 februari vindt in Belem (Brazilië) de negende editie van het Wereld Sociaal Forum (WSF) plaats. Honderden maatschappelijke organisaties, bewegingen en NGO’s zullen via workshops en debatten hun analyse geven over de mondiale krediet-, voedsel-, energie- en klimaatcrisis en tegelijkertijd pragmatische oplossingen aanreiken om de problemen tot een halt te roepen. In samenwerking met Noticias en OnzeWereld bericht Sargasso de komende dagen over het WSF. Hieronder volgt een bijdrage van John Verhoeven, hoofdredacteur van OnzeWereld.

Haar naam had een ander beeld bij me opgeroepen dan de bijna twee meter lange donkere vrouw die me op het schip van Greenpeace in de haven te woord staat. Maar Tatiana is al vier jaar bezig om als landbouwkundige de inheemse bewoners te helpen bij het behoud van hun grond, ze kan me alles vertellen over het gevecht met veehouders, boskappers, sojakwekers en een lokale overheid die vooral bestaan uit mensen wiens families daar rijk mee zijn geworden.

We spraken over de middelen waarmee organisaties als Greenpeace, in samenwerking met lokale organisaties en mensen, probeert de problematiek in kaart te brengen – in alle betekenissen van het woord. Het is goed materiaal, uit eerste hand, en erg recent: twee plattegronden zijn hier deze week gepresenteerd.

kaartje1
De rode blokjes geven ontbost gebied aan, de doodskopjes duiden op vergiftigde rivieren

Ik hou van plattegronden, dus ik kan daar een paar uur zoet mee zijn. Die kaarten komen onder moeilijke omstandigheden tot stand, en dan doelt Tatiana niet op de techniek of het feit dat veel mensen nauwelijks kunnen lezen en schrijven. Nergens worden meer mensen vermoord in de Amazone die iets ondernemen tegen de grootmachten, dan hier in de deelstaat Para. Van de veertig lokale mensen, die dapper en zonder rugdekking van wie of wat dan ook, begonnen met het meten van hun land, bleven er uiteindelijk amper 25 over, de rest haakte af. Onder druk gezet, of regelrecht met de dood bedreigd.

Daarom kregen we ook geen cartograaf te spreken of te zien. Op de brochures van Greenpeace zien we alleen ruggen en de achterkant van hoofden. Het is levensgevaarlijk om je eigen land op te meten, al is het voltrekt legaal en bedient de tegenpartij zich van peperdure spullen en veel mankracht om hetzelfde te doen. Het grootste probleem is volgens Tatiana niet de onwil van de landelijke overheid, maar de wetteloosheid in dit onafzienbare en ontoegankelijke gebied. Opkomen voor je landrechten is daarom legaal maar levensgevaarlijk.

kaartje2
Het rode gebied was begin jaren zeventig nog oerwoud, inmiddels niet meer.

Reacties (16)

#1 mescaline

Nou ja, geld en techniek winnen het vaak van de arme lui als er geen recht is. Jammer maar niet gek. Zie ook onder China.

“Het is levensgevaarlijk om je land op te meten ook al …. bedient de tegenpartij zich van peperdure spullen en veel mankracht om hetzelfde te doen.“.

De zin in de zin is opeens weggevallen.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

En dat zeg je nou, Wilde Westen… dat was ook een constant proces van usurpatie, influx van mensen en kapitaal die streden om de beste kluifjes. Dat gaf altijd reuring in de verhoudingen.

Zo ook hier. Die bedreigde kleine boertjes waren de grootkapitalisten van 20 jaar geleden. Ook geen lieverdjes hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 hemaworstje

Pretenderen alsof je in 2009 niet haarscherpe foto’s van iedere centimeter aarde kunt krijgen is ridicuul
Het ICT kan je daar tijdens kantooruren aan helpen.
Met het royale surplus van 126 mijoen euro in deposito kan Greenpies enige landmeters met blackwater bewaking wel bekostigen lijkt me.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 medinc

Ja joh, krom gebogen achter ons pc tje weten we wel beter hoe je land moet meten of geld moet uitgeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Precies medinc, Hemaworstje heeft geen benul zoals gewoonlijk, reageert enkel om te kwetsen. De kosten voor lokale organisaties, de restricties van lokale overheden, vervolgens kan je wel remote sensing beelden kopen de interpretatie is een tweede. Als het om landsgrenzen gaat moet je sowieso ook op de grond metingen doen. Indianenstammen hebben geen coordinaten van hun gebied hun grenzen zijn: “de vork van de twee rivieren, rechts van de groene rotsen, tot halverwege het scherpe gras” van die dingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mescaline

@4,5 #3 heeft groot gelijk inz. dit deelprobleem. De invaders gebruiken fotografie, ICT, Blackwater en GPS. Dan ook de lokalen.

Je wint het niet met een kapmes, een avondje dansen en een revolver.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mescaline

*zucht* @7 schiet in eigen voet

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

het staat er maar weer… alles kan op het internet *zucht*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 mescaline

Carlos, bloggers, WSF, kijk nou eens naar het roodgroene kaartje en lees dan deze zin:

We spraken over de middelen waarmee organisaties als Greenpeace, in samenwerking met lokale organisaties en mensen, probeert de problematiek in kaart te brengen – in alle betekenissen van het woord.

Komt er iemand (3) langs die in de gauwigheid zegt dat het WAR is met GELD, BOEVEN en TECHNIEK dan wordt hij hier als een querulant neergezet.

Hoe blind wil je wezen ? *zucht*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Carlos

Mescaline, het gaat om die eerste zin: “Pretenderen alsof je in 2009 niet haarscherpe foto’s van iedere centimeter aarde kunt krijgen is ridicuul” die getuigt onkunde. Bovendien gaan alle reacties van Hemaworstje volgens het zelfde mantra: een leugentje, een insinuatie en vervolgens geen oplossing of een bullshit oplossing aanbieden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 mescaline

De reactie van Hemaworstje was voor mij ook prikkelend genoeg om het postje nog eens te bekijken.

Ik kwam er wel verder mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 S’z

@#9 true enough …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 hemaworstje

Carlos, Hare hare hare krishhna hare..

tuurlijk Hema is dom en Carlos heeft gelijk hummmm hummm hummm hare hare hare krishna.

Daarom is de boer aan de winnende hand aldaar omdat hij zo dom dom dom is.
Nee dan de intelectueel begaafde Westerse hippies en de NGO’s met een budget van miljoenen:

Men produceert een kwik kwek en kwak padvinderskaart waar de zwarte Jongens
zitten , dat werkt goed , dan heeft de collectklant de indruk dat we dicht op de problematiek zitten en direct contact hebben met het slachtoffer.
snel met de aansteker langs de rand dan ziet het er nog authentiek uit ook nog.
Dat je de gozer on line CPR kunt geven is blijkbaar commerciëel niet boeiend.
Greenpeace heeft plenty budget om een eigen Eco satteliet inclusief Hubble scope in de ruimte te plaatsen en te richten op de plekken die men wenst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Yevgeny Podorkin

Is het nou niet gewoon te koop (stukken amazone)? Natuurparken van maken net als in Afrika (hekken erom, bewakers, beheer), anders is het weg voor je zandzeepsodemineraalwatersteenstralen kan zeggen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Carlos

Land aankopen is inderdaad een optie, al is de Braziliaanse overheid niet happig op internationale inmenging in hun Amazone. De landaankoop moet gebeuren door een lokale organisatie die de capaciteit / ervaring heeft het land ook te beheren.

Wat betreft het vermeende megabudget van Greenpeace en de mogelijkheid om een satelliet in de ruimte te brengen, ik zal ze het eens voorstellen, op een borrel dat wel.

  • Vorige discussie