Wietwet Uruguay, Treinramp Argentinië en koninklijk bezoek

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - Uruguayaanse drogisterijen gaan wiet verkopen en in Argentinië botste een forensentrein frontaal op een kopstation. Colombia en Venezuela mogen zich gaan voorbereiden op bezoek van ons koninklijk echtpaar.

De Uruguayaanse regering is van plan de productie, distributie en verkoop van cannabis te legaliseren. Het is de bedoeling dat de staat zelf gaat verbouwen en distribueren. Althans, dat staat in het wetsvoorstel dat nog voor eind november door zowel de Tweede als Eerste Kamer van het Zuid-Amerikaanse land goedgekeurd dient te worden. Het zou een unicum zijn. Een eerdere draft van de wet werd al goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar wordt op dit moment aangepast. 

Als de wet wordt aangenomen, zal de eerste ‘oogst’ in de tweede helft van 2014 op de markt komen. Uruguayanen kunnen de wiet dan kopen in de drogisterijen, waar een gram cannabis ongeveer € 0,80 gaat kosten. Wel dienen gebruikers zich eerst te registeren. Per maand mag per volwassene maximaal 40 gram worden gekocht. Ook krijgen inwoners van Uruguay de mogelijkheid om zelf wiet te verbouwen voor eigen gebruik, zowel alleen als in verenigingsverband.

Treinramp Argentinië

Afgelopen zaterdag ging het opnieuw mis op het Argentijnse spoor: een trein ramde het kopstation Once in Buenos Aires. Bij het ongeluk vielen meer dan 100 gewonden. Volgens een onderzoek van de regering zou geen sprake zijn van technische mankementen aan het spoor noch trein. Wel zou de trein veel te hard hebben gereden. Volgens sommige ooggetuigenverslagen viel de machinist herhaaldelijk slaap.

Na het ongeluk moest de machinist door de politie ontzet worden, omdat woedende passagiers hem aan wilden vallen. De regering beschuldigt de machinist ervan de zwarte doos van de trein te hebben willen stelen na het ongeluk. Dit wordt echter ontkend door de vakbond van de machinist. De medewerker van de spoorwegen wordt op dit moment verhoord.

In 2012 ging het ook al mis op dit station, toen kwamen meer dan 50 mensen om. Het spoornetwerk van Argentinië werd in de jaren ’90 grotendeels ontmanteld na een privatisering door de toenmalige neoliberale regering. Sinds het ongeluk in 2012 zijn contracten met verschillende concessiehouders opgezegd. De regering nationaliseerde onlangs enkele spoorlijnen, waaronder de lijn waarop het ongeluk plaatsvond. Toch is de veiligheid van de reiziger nog onvoldoende gewaarborgd, zo bleek zaterdag opnieuw.

Staatsbezoek Colombia en Venezuela

Onlangs maakte de RVD bekend dat het koninklijk echtpaar een kennismakingsbezoek zal brengen aan Colombia en Venezuela. De bezoeken vinden plaats op 22 en 23 november van dit jaar. In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá worden Willem-Alexander en Máxima ontvangen door president Santos. President Maduro zal het echtpaar in Caracas ontvangen. Ook minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans gaat mee. Hij was in juni ook al op bezoek in Venezuela.

Volgens de Venezolaanse staatsomroep VTV is het doel van het bezoek het verstevigen van de goede band die tussen het Koninkrijk en Venezuela bestaat. Ook is het land een lucratieve afzetmarkt voor Nederlandse bedrijven.

De Venezolaanse oppositie is echter onaangenaam verrast door het bezoek. Zij erkennen Maduro niet als legitiem staatshoofd, en zijn van mening dat de Nederlandse regering met het bezoek een verkeerd signaal afgeeft. Gustavo Coronel is oud lid van de Raad van Bestuur van de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA en oud-medewerker van Shell. Hij stuurde de Nederlandse ambassade in Washington zelfs een brief om zijn beklag te doen.

Volg Remi Lehmann op Twitter om elke dag op de hoogte te blijven van nieuws uit Zuid-Amerika.

Reacties (7)

#1 Inkwith Barubador

Staan de Amerikanen nog niet op hun achterste benen mbt Uruguay? Lijkt me overigens een briljante zet voor het toerisme naar dat land.

  • Volgende discussie
#2 Remi Lehmann

De regering van Obama heeft tot nu toe gelukkig in Zuid-Amerika een redelijk terughoudende houding aangenomen. Ik denk niet dat ze zich bijzonder druk maken over wat er in Uruguay gebeurt. Het is maar een klein landje, zonder al te veel macht in de regio.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Andy Cap

@2: Maar als het experiment slaag zou het me niets verbazen als Ecuador, Bolivia en Brazilie hetzelfde zouden doen, of zelfs een stapje verder zouden gaan, aangezien dat vergunningenstelsel toch wel lastig te handhaven zal zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Remi Lehmann

@3: Dat zou kunnen, maar dat lijkt me niet waarschijnlijk. Uruguay is een klein land met een brede middenklasse, een goed opgeleide bevolking en politieke stabiliteit. Die andere landen die je noemt voldoen niet aan die drie (volgens mij wel belangrijke) voorwaarden.

Zelfs in Uruguay is een meerderheid tegen de legalisatie en vraagt men zich af of er wel voldoende voorlichting is om dit experiment te laten slagen.

Het komt op mij nogal naïef over (niet jouw bericht, maar de plannen van de regering van Uruguay).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Andy Cap

@4: Ik ben nooit in Uruguay geweest, dus eigenlijk kan ik er niet over meepraten. Maar ik heb inderdaad ook begrepen dat ze er een beetje tussenuit steken.

En ze hebben natuurlijk de meest buitennissige president op deze aardbol. Schitterend figuur, zo zou ik er wel meer willen zien.

Je krijgt zo zin om er eens een kijkje te gaan nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Andy Cap

@4: In Brazilie heb je toch wel behoorlijk veel prominente mensen die zich uitspreken voor legalisatie. Allen voorop natuurlijk Fernando Henrique, ex-president en zeer aangezien bij het conservatieve deel van de bevolking. Gilberto Gil, als minister van Cultuur, Carlos Minc, toen minister van Milieu, Luciano Huck, een van de populairste presentators van de Globo, allemaal zeer prominent

De wetten in Brazilie zijn geruime tijd geleden als een versoepelt en het zou me niet verbazen als er nog meer beweging in zit. Als Dilma herkozen wordt en in de tweede term haar handen vrij heeft, dan kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan.

En Brazilie is een reus. Als dat land eenmaal om is, dan is het hek van de dam, dan volgt half Zuid- en Midden-amerika binnen afzienbare termijn. Alsof de muur valt.

’t Zou me niks verbazen.

(En ik weet ook niet hoe groot Dilma’s wens is om de Amerikanen een hak te zetten.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie