Wie gaat aan de haal met Kodak?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Spectaculaire vuurpijl rond Megaupload vandaag, maar het begin van een minstens zo interessante strijd met potentieel veel grote impact op cyberspace stond gisteren in de krant: Kodak gaat ten onder. Het bedrijf probeerde al een half jaar een deel van zijn waardevolle patenten te verkopen, maar potentiële kopers dachten dat ze minder kwijt zouden zijn als Kodak helemaal geen geld meer had.

De uitverkoop van in totaal 11.000 patenten kan nu beginnen, vergelijkbaar met de veiling van de Nortel patenten vorig jaar. Het bankroete telecombedrijf had er 6000. Apple en Microsoft waren er zo op gebrand Google buiten de deur te houden dat ze 4,5 miljard dollar overhadden voor Nortels portfolio. Google sloeg binnen een maand terug door voor 12,5 miljard Motorola Mobile over te nemen, vooral vanwege de patenten.

De waarde van de 1.100 patenten voor digitale camera’s, die Kodak eerder probeerde te verkopen, werd geschat op drie miljard dollar. Als Google en Apple/Microsoft weer tegenover elkaar komen te staan, kan de prijs behoorlijk uit de hand lopen.

De inzet is vrij eenvoudig: controle over uw mobiele telefoon. Patenten worden door grote bedrijven tegenwoordig vooral ingezet om elkaar het leven zuur te maken, niet om werkelijke innovaties te beschermen (uitstekende analyse van het fenomeen). Kodak heeft al een zaak lopen tegen Apple en Google zal die met liefde willen overnemen, net zoals het bij de aankoop van Motorola Mobile doorzette om een verkoopverbod van iPhones en iPads in Duitsland afdwingbaar te maken.

De toenemende juridische kosten die in de prijs van mobieltjes versleuteld zitten, worden uiteraard door de consument betaald. Ultiem gaat dit echter ook om keuzevrijheid. Het is verleidelijk om te denken dat de wereldwijde strijd rondom intellectueel eigendom zich concentreert om het (il)legaal downloaden van liedjes en films, maar de echte strijd gaat over uw telefoon en wat u er allemaal mee kunt en mag doen.

Reacties (7)

#1 Spam

“Patenten worden door grote bedrijven tegenwoordig vooral ingezet om elkaar het leven zuur te maken, niet om werkelijke innovaties te beschermen”. Maar ondertussen wordt er wel in rap tempo geïnnoveerd. Wat kon een high-end telefoon 3 jaar geleden zo ongeveer?

De patentenstrijd in de mobiele-telefoniemarkt is inderdaad hevig, maar of dat ontwikkeling bevordert of vertraagt is moeilijk te bepalen. Slechte bedrijven teren alleen op hun (of andermans) oude patenten en proberen daar maximaal mee te verdienen. Goede bedrijven proberen daarnaast met nieuwe uitvindingen een technische voorsprong en sterkere patentpositie te verwerven.

Verder zijn veel van die rechtzaken ook gewoon relatief goedkope marketing. Geen betere manier om het publiek duidelijk te maken dat je technisch hoogstaande producten maakt, dan Apple aanklagen vanwege inbreuk op je patenten. Mooier nog is het als Apple hardop klaagt dat jouw product net zo mooi is als dat van hun. Samsung is in ieder geval best blij met alle galaxy(-tab)-rechtzaken. Die hebben de verkoop aardig gestimuleerd.

  • Volgende discussie
#1.1 Anoniem - Reactie op #1

‘goede bedrijven’? bedoel je hiermee apple die samsung aanklaagt omdat ze een product leveren dat ook vierkant is en een touchscreen heeft?

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Anoniem - Reactie op #1

Veel van die patenten zitten juist op frivoliteiten zoals ‘een filmpje dat al afspeelt zonder dat er op geklikt is’, dingen dus waar geen enkel nieuw technisch vernuft achter zit maar wat gewoon door iemand als eerste gedaan moest worden. En ze maken het een stuk moeilijker voor nieuwe bedrijven om tot de markt toe te treden, waardoor deze nog verder veroligopoliseerd, wat op de lange termijn slecht is voor zowel de innovatie als de prijs voor de consument.

  • Vorige reactie op #1
#2 Olav

Ik wil alleen maar weten of ze nog fotorolletjes blijven maken. Ik koop ze nog regelmatig bij een Duitse drogist. Het is een huismerk, maar “Made in USA”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Maaike - Reactie op #2

Laten we het hopen! Maar ik vrees het ergste. De Ektachrome is er al bijna helemaal uit, en voor de rest zie ik het ook somber in. Misschien een leuke uitbreiding voor Impossible Project om naast Polaroid-film ook de Kodak-films over te nemen?

  • Volgende reactie op #2
#2.2 McLovin - Reactie op #2.1

Als ze dat doen, pik dan meteen het overleden vlaggenschip op van Kodak; kodachrome. Dank u!

#2.3 1banaan - Reactie op #2

Ik gok dat je momenteel alleen nog oude voorraden kunt kopen die ergens uit een vriezer komen.

Maar OT: het zou jammer zijn als Kodak zou omslaan naar een patenttrol om maar te blijven bestaan…

  • Vorige reactie op #2