COLUMN - Brabant was groot in de leerlooierij en in schoenen. Limburg in kolen, Twente in textiel, het Westland in bloemen en groente. Dat het soms gevaarlijk werk was of het milieu schaadde – van koolstoflongen en instortende mijnen tot overmatig ingeademde chemicaliën en schadelijke uitstoot van CO2 – gaf indertijd niet zo. Je pakte het werk dat je kon krijgen.

Steeds meer soorten werk raken achterhaald, of kun je nu goedkoper elders halen. De Nederlandse oogsten laten we tegenwoordig binnenhalen door Polen die amper het minimumloon krijgen uitbetaald. De productie van textiel en schoenen is allang naar derdewereldlanden verhuisd, waar mensen onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden buffelen voor de spijkerbroeken, t-shirts en colbertjes die wij graag zo goedkoop mogelijk willen aanschaffen.

We hebben lang gedacht dat het rijke westen zichzelf kon bedruipen met werk in de dienstverlening, in de zorg, en in het nadenken. Laat de rest van de wereld alle domme en gevaarlijke arbeid maar doen: wijzelf houden tenminste het werk dat aandacht, service, menselijk contact en verstand vergt.

Maar ook dat werk wordt gaandeweg uitgehold. Supermarkten willen graag van hun kassières af: als klant zelf je boodschappen scannen heeft de toekomst, roept Albert Heijn monter! In de zorg worden alle goedkopere, contactgevoelige banen weg gereorganiseerd: iemand die elke dag je steunkousen komt aan- en uittrekken, vinden we tegenwoordig te duur.

Wanneer bedrijven zich hebben laten uitmelken en ophakken door overnames va durfkapitalisten, waarbij de winstgevende onderdelen veilig opzij worden gezet en de verliezen worden afgewenteld op aldus zwak gemaakte broeders, panikeert de holding dat werknemers voortaan genoegen moeten nemen met een lager loon. Anders hebben we echt geen andere keus dan een deel van onze onze trouwe medewerkers ontslaan, snikt V&D.

PostNL neemt niemand meer in vaste dienst aan, en werkt nu met herhaalde tijdelijke contracten. Ze doen alles om niemand in vaste dienst te hoeven aannemen. Voor de pakketbezorging werken ze tegenwoordig vrijwel uitsluitend met ZZP’ers. Die moeten dan zelf een bus kopen – voorzien van het bedrijfslogo – en krijgen dan per bezorgd poststuk betaald.

Ze werken fulltime voor PostNL, maar het bedrijf beschouwt ze als ZZP’ers. En diezelfde overheid die tegen ZZP’ers ageert omdat ze te vaak gecamoufleerde werknemers in semi-vaste dienst zijn, sluit, via haar allereigenste Belastingdienst, een deal met PostNL om deze niet-ZZP’ers alsnog als ZZP’ers te mogen behandelen.

Alle risico’s voor de werknemer, geen enkel risico voor het bedrijf. En wanneer je een vast contract had en wordt ontslagen, geeft minister-president Rutte je onderuit de zak wanneer je een uitkering aanvraagt.

Werk steeds goedkoper willen maken en de kosten daarvan uitsluitend op werknemers afwentelen, is een aanpak die we niet lang kunnen volhouden.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (20)

#1 Arduenn

Als werkgevers steeds meer van personeel af willen, dan hoeven werknemers zich toch niet te schamen als ze zeggen: “Dan werk ik toch gewoon niet.”?

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

De spijker op de kop, bedankt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joop

Cor Inja ‏@InjaCor · 7 min.7 minuten geleden
Openstaande vacatures: 125.000.
Aantal werkzoekenden: 635.000
Voorstel CPB: verlaag uitkering langdurig werkloze 55+ers.
Knettergek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Niet JeZus

@Joop: Hoezo, knettergek? Nederlanders slikken momenteel leterlijk alles, waarom daar geen gebruik van maken? God voor ons allen en ieder voor zich.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joop

@4.

Ga je de NLers mobiliseren? Gaat niet lukken, de gefrustreerde NLer zit vast aan hypotheek, partner, verworven rechten. En bang voor de toekomst, alles wordt geregistreerd.

Beetje Podemos actie, of Occupy waar geen enkele normale NLer in geloofde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Letaupe

@3: Nu moeten de werklozenuitkering omlaag zodat die 600.000 werklozen (raming 2016 juni) waar thans kennelijk geen baan voor is weer aan het werk kunnen. Omdat ca 4% werkloosheid normaal is b.v. door frictiewerkeloosheid, hebben we het eigenlijk over 242.000 te veel werklozen.

Als we geen Balkende IV, Rutte I en Rutte II hadden gehad waren die surplus werklozen allang weer aan het werk geweest. [http://tinyurl.com/owwe4wk] De groei van de Nederlandse economie bleef immers flink achter bij het buitenland door hun wanbeleid.

Voor wat betreft de groei schijnzzp’ers is de oplossing simpel:
(1) hef de forse belastingvoordelen op [http://tinyurl.com/qcvulas] die de zzp’ers doorgeven aan hun werkgever door lagere “lonen” en besteed dat belastinggeld aan verhoging arbeidskorting.
(2) Pas de wet op het minimumloon aan zodat schijndienstverbanden daar ook onder vallen. Zorg voor naleving van die wet met forse boetes. De controleurs verdienen zichzelf terug en het is nog goed voor de werkgelegenheid ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Dehnus

@1: Jup, als we dat masaal doen hebben we ze ook bij de ballen. Maar ja het beste wat de VVD ooit gestimuleerd heeft? Huizenbezit!

Iedereen is bang voor haar/zijn huisje nu, en durft geen nee meer te zeggen want STEL je verliest je bezit, en je kunt ze de schuld niet eens geven. Leg je kinderen (heb ik niet, maar stel je hebt ze) eens uit dat ze ineens moeten verhuizen, mamma geen auto meer mag hebben van de staat en dat er om de zoveel tijd een leuke controleur langskomt die mamma eventjes gaat controleren of ze niet nog stouter is dan de media haar al afschildert.

Want nu is Mamma “een luie parasiet” waar ze eerst nog tegen ageerde. Zo’n “onrendabele”, wiens kinderen haar excellente kindertjes eerst nog lekker konden treiteren op school.

Tja dat wil je niet, dus je bent bang… je ziet dat de “VVD belooft” je huisje te blijven stimuleren.. en met een beetje minder loon kan je ook wel af…

Dus het is best te begrijpen hoor waarom mensen niet in opstand komen, huizen bezit plus “excellenten” denken :(.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jeroen Laemers

@7:

Maar ja het beste wat de VVD ooit gestimuleerd heeft? Huizenbezit!

Iedereen is bang voor haar/zijn huisje nu, en durft geen nee meer te zeggen want STEL je verliest je bezit

Spijker en kop (behalve dat de confessionelen hierin een grotere rol hebben gespeeld dan de VVD).

George Orwell in Coming Up for Air:

Merely because of the illusion that we own our houses and have what’s called ‘a stake in the country’, we poor saps […] are turned into [the property developer’s] devoted slaves for ever. We’re all respectable householders – that’s to say Tories, yes-men and bumsuckers. Daren’t kill the goose that lays the gilded eggs! And the fact that actually we aren’t householders, that we’re all in the middle of paying for our houses and eaten up with the ghastly fear that something might happen before we made the last payment, merely increases the effect. We’re all bought, and what’s more we’re bought with our own money. Every one of those poor downtrodden bastards, sweating his guts out to pay twice the proper price for a brick dolls’ house that’s called Belle Vue because there’s no view and the bell doesn’t ring – every one of those poor suckers would die on the field of battle to save his country from Bolshevism.

En dan een stukje concrete geschiedenis over de Nederlandse hypotheekrenteaftrek:

Pas na de Tweede Wereldoorlog zou het idee postvatten dat het bezitten van het eigen woonhuis bijdroeg aan de ‘woonbeschaving’ en de emancipatie van de arbeider. Het zou bevorderlijk zijn voor zijn verantwoordelijkheidsgevoel, spaarzin, properheid en de gezinsstabiliteit: voor drank en prostituees hield de woningbezitter immers geen geld meer over. Vooral de confessionele partijen KVP en ARP maakten zich sterk voor het eigenwoningbezit.

Met andere woorden: eigenwoningbezit werd specifiek bevorderd om de gewone man gehoorzaam en in het gareel te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joop

@8.

hahaha, fantastisch

voor drank en prostituees hield de woningbezitter immers geen geld meer over

IKEA was duidelijk nog niet bekend …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 aynranddebiel

@9
Kan je daar ook al goedkope hoeren krijgen tegenwoordig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Hans Verbeek

@3: ik hoorde die mevrouw van het CPB vanmorgen per ongeluk zeggen: … zodat de 55-plussers sneller een lager betaalde baan accepteren.
En zo doen we dat stapsgewijs. Uitkering verlagen gevolgd door loonsverlaging.

En waarom de grens gelegd bij 55 plussers. Ik kan me voorstellen dat mensen van 52 of 53 ook in aanmerking komen voor een lagere uitkering. En mensen van 49 of 46 eigenlijk ook wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 lmgikke

@11

tuurlijk is dat het advies. In de pensioenstelsels heb je eindloon regelingen en middelloon regelingen.

Eindloon wordt niet meer van deze tijd beschouwd. De enige groep die dat soort pensioenen nog heeft, zijn de 55+. Dus wat is er handiger om voor die groep het eindloon te verlagen. Scheelt heel veel pensioen bijdrage/uitkering.

Waar gaat het naar toe met de (VVD) samenleving?

1. zoveel mogelijk mensen een hoge schuld (vandaar stufi naar lening omzetten, zitten ook de hogeropgeleiden tenminste ook met een mega schuld.)

2. kan je schuld niet meer aflossen op tijd? > dan ga je voor de schuldeiser werken.

3. schuldeiser bepaald tegen welk tarief, en bepaalt hoeveel er afgelost wordt.

4. je raad het al… de aflossing is net genoeg voor de schuldeiser om geld binnen te krijgen….. de aflossing is te laag om van je schuld af te komen…

5. De schuldeiser heeft feitelijk nu een slaaf in dienst :) tegen tarief dat schuldeiser bepaald, voor onbepaalde tijd omdat de schuld nooit afbetaald gaat worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Letaupe

@11: ” per ongeluk zeggen”

Hoezo per ongeluk? Het CPB model is toch van een verrassende eenvoud: lagere lonen: meer werkgelegendheid.

Ford wist al lang geleden beter en Walmart is sinds kort ook al verder gevorderd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Micowoco

@4: Ieder voor zich en de VVD tegen ons allen.

En ja, de afbraak gebeurt stapsgewijs. Bij het lezen van Naomi Kleins Shock Doctrine stel je je een electrische stoel voor. Blijkt het een worgpaal te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 tigger

CPB, is dat niet dat propagandakanaal van de VVD?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Le Redoutable

Dat het werk baar het buitenland is verhuisd komt hoofdzakelijk door de veel te hoge belastingdruk in Nederland. Noodconstructies met nep ZZP’ers zijn dan nodig om in de internationale concurrentie het hoofd nog boven water te kunnen houden, het is dat of het werk exporteren naar het buitenland. In plaats van via de achterdeur van de belastingdienst te rommelen, zou het veel beter zijn de belastingdruk officieel en structureel te verlagen. Wellicht met de aankomende belasting herzieningen dat daar eindelijk werk van gemaakt kan worden, maar aangezien Rutte de PvdA op vele punten moet afkopen zie ik daar nog niet veel van terechtkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 tigger

@16:
Welnee, een groot deel van de productie in Nederland is afkomstig van binnenlandse bestedingen. Omdat we al decennia bezig zijn om inkomen steeds meer te belasten ten gunste van het bedrijfsleven, valt de binnenlandse consumptie stil en daarmee de banen.
Dit is in het klein wat er in Griekenland ook gebeurt, een neerwaardse spiraal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Bookie

@3
Wat een appels met peren. Een vacature staat gemiddeld 1 a 2 maanden open, een werkloze is gemiddeld wel wat langer werkloos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 JANC

@16: Een Mercedes-Benz woordvoerder had het ook over de hoge belastingdruk in Duitsland in een talkshow. Een gast vroeg zich toen af hoeveel belasting Mercedes-Benz betaalde, effectief. Dat wist de woordvoerder niet. De gast bleek voorbereid en haalde een overzicht te voorschijn. In 2010 betaalde Daimler in Duitsland effectief geen belasting, als alle belastingen en kortingen op belastingen tegen elkaar werden afgewogen. Bleek de woordvoerder geen weerwoord op te hebben. Zo is het ook met firma’s als PostNL. Klagen over belastingdruk, maar met belastinggeld werd een nieuw distributiecentrum gebouwd. Niet officieel natuurlijk want dat mag niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Gladiool

En werk je niet voor de belastingen, dan werk je wel voor de aandeelhouders. Misschien die laatste groep ook eens aanpakken?

  • Vorige discussie