Wereldtemperatuur | Update oktober 2013

Serie:

DATA - De Britten waren zoals gebruikelijk als laatste. Daarom nu pas de update over de maand oktober van het overzicht van de lange termijn trend in de afwijking van de temperatuur wereldwijd.

Dit keer ook een update van de grafiek. Niet spectaculair. Nieuwe kleurtjes en een nieuwe lijn. Het 30-jarige lopende gemiddeld is toegevoegd. Dit laatste omdat daar in discussies regelmatig naar verwezen werd. Door de korte looptijd van de samengestelde metingen beslaat die nu nog maar 5 jaar. Wel consequent stijgend (van 0,168 naar 0,222).

wereldtemp_201310_475

Dan wat ander nieuws. Onderzoek lijkt aan te tonen dat de aanpak om het gat in de ozonlaag te dichten ook een tijdelijk dempend effect heeft op de opwarming van de aarde. Door het versneld afbouwen van de CFK’s is er ongeveer 0,1 graad celsius van de opwarming afgehaald. Niet veel, maar toch.

Verder is er nogmaals onderzoek gedaan naar het effect van kosmische straling op de opwarming. Daar komt nogmaals uit dat het aandeel daarvan onder de 10% ligt en dus altijd in de modellen goed is meegenomen.

En tot slot was er natuurlijk het nieuws dat de methaan-emissies in het Noordpoolgebied stevig stijgen. Aangezien methaan een nog sterker broeikasgas is dan CO2 is dat een zorgelijke ontwikkeling.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) en 132 maanden (elf jaar). Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met meerdere referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (15)

#1 Hans Verbeek

De methaanconcentratie in het Noordpoolgebied steeg vrij snel in de periode 1984-1992. Maar daarna nam de stijging sterk af.
Als voorbeeld de methaanconcentratie in Barrow (Alaska) en op Nunavut (Canada)

Voor het komend halfjaar voorspellen de modellen nog geen El Nino. De mondiale temperatuur zal het eerst halfjaar van 2014 niet spectaculair stijgen.

  • Volgende discussie
#2 Steeph
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Verbeek

@2: die prognose dateert van 10 dagen geleden. Toen zag NOAA ook nog een El Nino aankomen.

Het blijkt hardstikke moeilijk om de temperatuur een half jaar in de toekomst te voorspellen.
De temperatuur over 85 jaar voorspellen is gelukkkig een stuk makkelijker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Anton

@3: Waarom is het makkelijker om de temperatuur op de langere termijn te voorspellen dan op kortere?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 majava

@4: dat is zo -maar dat zegt Verbeek er niet bij- omdat over een half jaar het gaat om een regionale (ENSO) maandtemperatuur van een dun laagje (en dus een weerfenomeen is) en hij die afzet tegen een globale jaartemperatuur.

Dat trucje paste hij eerder ook al toe door zogenaamd aan te tonen hoe onbetrouwbaar alle (klimaat)modellen zijn, door seizoensvoorspellingen van het weer in Europa er bij te halen. Ook daar vertelt Verbeek er niet bij dat de modelmakers er zelf bij vermelden dat die uitvoer weinig voorspellende waarde heeft, want het is regionaal weer.

Gewoon kleine stukjes misleiding door essentiële informatie weg te laten. Dat moet jouw toch wel bekoren, Anton?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hans Verbeek

@4: die opmerking was een beetje sarcastisch bedoeld, Anton.
Er zijn veel mensen die bijna zeker weten dat het over 85 jaar 2 tot 4 graden warmer zal zijn dan nu.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 henkvdam

Om de haverklap een update van iets, waarvan alleen de metingen over tientallen jaren misschien iets zeggen, doet denken aan propaganda.
Zoals Goebbels zei ‘de kracht van de overtuiging schuilt in de herhaling’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Hans Verbeek

@5: de mondiale temperatuur voor 2014 voorspellen lijkt me nog heel moeilijk. Ergens tussen 0,2 en 0,7°C boven het langjarig gemiddelde. Tenminste als de huidige manier van berekening niet al te veel verandert.
Misschien besluiten de klimatologen om voortaan de wereldtemperatuur op een andere manier te gaan bepalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Steeph

@7: Dit fenomeen is te belangrijk om er slechts om de tien jaar naar te kijken. Dan is het te laat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Steeph

In @1 zeg je:
“De mondiale temperatuur zal het eerst halfjaar van 2014 niet spectaculair stijgen.”

om dan vervolgens in @3 te zeggen:
“Het blijkt hardstikke moeilijk om de temperatuur een half jaar in de toekomst te voorspellen.”

Tja.
Daarom begin ik ook niet over el nino in het artikel zelf. Als die er is of geweest is, kunnen we er wat over zeggen. Tot die tijd rapporteer ik slechts maandelijks de stand van zaken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 majava

Tussen de 0,2 en 0,7 Hans? Als alleen de laatste 10 jaar al slechts bewogen tussen de 0,4 en net iets over de 0,6°C lijkt het me zeer onwaarschijnlijk. En dus zullen we het gemiddeld over circa tweetiende van een graad hebben. Wat jij kan (bullshitten), kan ik ook; wat is nu tweetiende van een graad, terwijl het op één dag al vele, vele graden verschilt?!? Duh!

En hou eens op met continu het gesprek te verplaatsen over dingen waar JIJ het over wil hebben. FU!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Daan van der Keur

Ik heb de onomkeerbaarheid al gezien tijdens mijn laatste motorreis. Mijn laatste post op mijn reisblog was: “Aan het einde van mijn motorreis gekomen kan ik deze het beste met de volgende 3 woorden omschrijven: Armoede, Maffia en Plastic. Ik kan er niets mooiers van maken helaas. Zelden heb ik de wereld zo op z’n slechtst gezien als tijdens deze motorreis. Eigenlijk begin ik steeds meer aan alles te twijfelen, en dat had ik niet van mezelf verwacht. Komt het ooit nog goed? Mijn mening is van niet, de politiek is wereldwijd door en door verrot, alles draait om geld en olie, en de vervuiling (en daarmee bedoel ik ook de opwarming etc., of je nou erin gelooft of niet) is vele, vele, vele malen erger dan jullie denken, en degene die denken dat de wetenschap wel weer met oplossingen komt moet ik teleurstellen. De wetenschap kan deze problemen helemaal niet oplossen, het probleem zit namelijk in de mens zelf. Niemand is bereid een stapje terug te doen, niemand is doodgewoon tevreden met wat hij/zij heeft, het moet altijd meer, groter en mooier (lees: huis, auto, iPad en ga zo maar door). De reden dat ik op mijn 10 jaar oude Yamaha FZS 600 Fazer (met 102.000 km op de teller rijdt-ie nog steeds fantastisch!) ben vertrokken is omdat ik geen zin meer heb mee te doen aan die achterlijke consumptiemaatschappij van steeds maar weer nieuw, mooier en beter. Daarom heb ik ook geen smartphone want mijn oude PDA doet het toch nog, dus waarom dan elk jaar steeds maar weer een nieuwe GSM/smartphone nemen/kopen. Verder ben ik heel erg blij dat ik geen GPS meegenomen heb, want juist daardoor heb ik hele leuke onvergetelijke dingen beleefd (zoals bv. 2 keer met die politie in Georgië en Kroatië) die ik anders nooit beleefd zou hebben.
Alle politieke partijen hebben het maar over economische groei, maar wie zegt dat economische groei überhaupt nodig is? Economie is i.t.t. wiskunde namelijk helemaal geen exacte wetenschap, eigenlijk is het gewoon pure kwakzalverij! Vandaar ook dat ze die financiële crisis nooit aan hebben zien komen, want die was namelijk het gevolg van financiële kwakzalverij. Ik ken bedrijven die helemaal niet willen groeien, maar die gewoon lekker zo groot willen blijven als ze nu zijn. Wat is daar mis mee? Het wordt hard tijd dat onderwerpen als duurzaamheid, energiebesparing, alternatieve energie etc. op de politieke agenda komen te staan. Maar ik vrees dat het ‘m niet gaat worden, want de politiek heeft het alleen maar over economische groei… En waarom economische groei nodig is weten ze niet, dat kan ook niet want zoals ik al zei is economie geen exacte wetenschap. Waar ik morgen heen rijd weet ik nog niet, ik spring op de motor en ik zie wel. Eigenlijk zoals ik deze hele motorreis al gedaan heb.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Richard

@Hans, @Steep,

Ik vind het wel een goede zaak dat Steeph elke maand een nieuw grafiekje maakt.

Over een jaar of vijf, als de aarde nog steeds maar niet wil opwarmen en we tot de conclusie zijn gekomen dat dit een emotionele hype is geweest, kunnen we dan tenminste eenvoudig ovetgaan op een veel rationeler openbaar bestuur.

Hier trouwens een grafiekje dat altijd te pas komt bij elke klimaatsdiscussie (eigen webstek alert)

http://logicfreezone.wordpress.com/2013/09/17/waarom-global-warming-onzin-is-in-een-grafiek/

@Steeph,

Ik had nog een kleine vraag: welke opleiding heb jij gedaan, ik bedoel afgemaakt dat je dit soort postjes kunt maken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 De echte Rob

@Daan Nadat je nu voor de driehondereenenvijftigste keer over die motorreis van je heb gepost, stel ik voor dat je je veredelde brommer uit de schuur haalt, je GPS nogmaals achterwege laat, en oprot naar een ander werelddeel zodat Sargasso van die egocentrische spam van jou verlost is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Kacebee

Interessant, die grafiek van het 30-jarige gemiddelde, die de trend toont tussen 20 en 15 jaar geleden. En warempel, het is een stijgende lijn! Maar dat betekent niet meer dan dat de temperatuur 15 jaar geleden (nog) een stijgende lijn volgde. Oud nieuws, en je moet dan ook niet denken dat dat enig antwoord geeft op de vraag waar het met de temperatuur vanaf nu naartoe zal gaan.

Sterker nog, hoe langer de periode waarover je middelt, hoe minder je daar nu aan hebt. Het gemiddelde over duizend jaar bijvoorbeeld zegt ons iets over de ontwikkelingen tot 500 jaar geleden, toen er trouwens sprake was van een stug dalende trend. Het zal duidelijk zijn dat dat statistische feitje ons vandaag niet helpt. Wat er sinds 500 jaar geleden gebeurde, kunnen we beter zien aan minder langjarige gemiddelden.

Samenvattend: leuk, dat 30-jarige gemiddelde, maar zonder tijdmachine om die tot 2013 doorgetrokken te kunnen zien hebben we daar in de sfeer van klimatologisch toekomstvoorspellen heel weinig aan.

  • Vorige discussie