Wereldtemperatuur | Update mei 2016

Serie:

DATA - Kennelijk heeft Brexit ook MetOffice van slag gemaakt. Hun cijfers over mei 2016 kwamen pas vandaag binnen. Dus bij deze weer wat verlaat de maandelijkse update van de opwarming van de aarde. In deze reeks het dertiende maandrecord op rij. En daarmee zijn alle langjarige gemiddelden ook op nieuwe records uitgekomen.

wereldtemp201605_475

Intussen lijkt de Noordpool iets minder extreem te smelten dan eerder werd aangenomen. Maar nog steeds op weg om een record te breken.
En de zeespiegel stijgt rustig door.
sl_ns_global_201606

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (5)

#1 frankw

Dank je wel Steeph, ik waardeer je update, zoals altijd, enorm en mis het plusje om dat te laten blijken, dus hierbij.

  • Volgende discussie
#2 Steeph

:-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Verbeek

Bedankt weer, Steeph, hulde voor je toewijding.

Ik heb afgelopen maand een vergelijkbare grafiek gemaakt voor dat hele kleine stukje Aarde waar wij wonen: Nederland.
In de grafiek hieronder heb ik voor de afgelopen 39 jaar de maandelijkse afwijking van het langjarig gemiddelde voor het meetstation De Bilt weergegeven.

De spreiding in de waarden in De Bilt is enorm: december 2015 was bijna 6 graden warmer dan het langjarig gemiddelde en december 2010 was bijna 5 graden kouder dan gemiddeld.
Let wel: deze waarden zijn niet gehomogeniseerd. Het zijn de maandgemiddelden in De Bilt gemeten door één enkele thermometer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Kacebee

In deze reeks het dertiende maandrecord op rij. En daarmee zijn alle langjarige gemiddelden ook op nieuwe records uitgekomen.

Dat die langjarige gemiddelden meteen reageren is weliswaar een gevolg van een gebrekkige manier van het gemiddelde berekenen maar de maandrecords zelf zijn zonder meer spectaculair te noemen. Misschien kunnen we met deze stijgingen de volgende ijstijd wel uitstellen, dat zou cool zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Herman Vruggink

Alvast vooruitkijken naar Juni zien we een verdere daling. De vraag is nu: Hoever zal de temperatuur terugzakken? 2014 was in dat jaar het warmste jaar ooit, maar dat niveau is nu eigenlijk al op het randje om aan de model verwachtingen te voldoen.
http://www.climate-lab-book.ac.uk/files/2016/01/fig-nearterm_all_UPDATE_2016-panela.png
El Nino en wat data aanpassingen in GISS en NCDC (en CO2 natuurlijk) hebben gezorgd voor een record regen, dat was dan wel nodig ook om de warming hypothese niet aan het wankelen te brengen. We zullen zien welke verrassingen er nog uit de bus komen het komende jaar.

  • Vorige discussie