Wereldtemperatuur | Update juli 2017

Serie:

DATA - Een groot deel van Nederland is inmiddels alweer terug van vakantie. Een deel mopperend over de kou en regen, een deel klagend over de hitte en de bosbranden. Maar zoals vaker blijken al die lokale tijdelijke uitschieters totaal niets te zeggen over de globale trend. En dus was juli gewoon weer een maand die in de top 25 staat van maanden met de hoogste uitschieters naar boven sinds 1979.
Maar wat vooral opvallend is, is dat de gebruikelijke terugval na een El Nino niet optreedt. Alsof we een nieuw plateau hebben bereikt.
En alle langjarige reeksen hebben opnieuw een recordhoogte bereikt.

Dit keer geen nieuws over de laatste stand van zaken in de klimaatwetenschap. Wel twee stukken die laten zien wat nou de beste maatregelen zijn tegen de opwarming van de aarde. De meest opvallende maatregel: neem een kind minder.
Best lastig nog als je dat “extra” kind al hebt natuurlijk….

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v3, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (8)

#1 coooomz

De meest opvallende maatregel: neem een kind minder.

Bijzonder gevaarlijk advies. Ik ken mensen die zo verstandig zijn om daadwerkelijk geen kinderen te nemen om redenen die deels samen hangen met deze problematiek terwijl mensen zonder verstand van zaken zich er geen drol van aantrekken. Netto-resultaat is een soort demografische Idiocracy.

De mensen die wel kinderen maken, maken kinderen die een grotere kans hebben om ook veel kinderen te maken. De kans dat dat kind later een relatie krijgt met een klimaatbewuste partner wordt kleiner doordat die klimaatbewuste partner nooit geboren is. Potentieel netto eindresultaat: meer kinderen, minder klimaatbewuste mensen.

  • Volgende discussie
#2 Arduenn

neem een kind minder. Best lastig nog als je dat “extra” kind al hebt natuurlijk…

A. Waar kan ik ze inleveren, en B wat schuift het?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Janos

@1 Ondanks dat kinderen de natuurlijke neiging hebben om zich tegen hun ouders af te zetten, denk ik dat je hier over het algemeen gelijk in hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bart B.

@1: voordeel is dan wel weer dat tegen de tijd dat die kinderen groot zijn en zelf aan kinderen beginnen, ik onder de grond zal liggen. En aangezien ikzelf geen kinderen heb, zal mijn nageslacht er geen last van hebben. Om het even heel kort door de bocht samen te vatten: na mij de zondvloed.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Maar er lijkt wel sprake te zijn van een opwarmingspauze sinds 2016 (ik ben bepaalde mensen alvast even een paar jaar voor).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Spam

@1 Dat soort eugenetische theorien deden het 100 jaar geleden ook best goed in deze contreien. Van mensen die denken dat de wereld slechter wordt van meer nieuwe mensen, maar beter van nieuwe mensen met hun genen, kunnen er niet genoeg onvruchtbaar zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@1: Hetzelfde geldt voor hoger opgeleid vs laag opgeleid. Het probleem met de uitspraak is, wil je er wat aan doen? En zo ja, hoe?

Lijkt me een verschrikkelijk slippery slope…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 zmoooooc

@7 Ik wil er helemaal niks aan doen. Maar wat ik wel wil doen is mensen uit het raam gooien die uit overgesimplificeerde modellen over complex menselijk gedrag op de lange termijn adviezen menen te kunnen destilleren en dan verwachten dat de gevolgen van het opvolgen van die adviezen in overeenstemming zijn met het overgesimplificeerde model. Mensen zijn geen klimaat.

  • Vorige discussie