Wereldtemperatuur | Update augustus 2016

Serie:

DATA - Bij deze korte maandelijkse update over de ontwikkeling van de wereldtemperatuur even geen artikelen of nieuwe inzichten. Alleen de constatering La Nina niet lijkt te gaan optreden. Waardoor de verwachte terugval van de wereldwijde temperatuur waarschijnlijk niet zo groot zal zijn.

Hier de bijgewerkte grafiek.
wereldtemp_201608_475


Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

Reacties (5)

#1 frankw

Wat een raar gevoel om in mijn leven meer dan 1 graad opwarming mee te maken. Globaal. Verder + veel voor je update.

  • Volgende discussie
#2 Map

Superbedankt weer. Ik zit hier altijd op te wachten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

@1: Als ik dat grafiekje zo zie dan ga ik ook 2 graden opwarming nog wel meemaken (da’s over 25 tot 40 jaar).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Herman Vruggink

De cijfers van Roy Spencer van september zijn uit. http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
En opnieuw blijft de Global T een paar tienden hangen boven Hiatus niveau waarmee die zogenaamde Hiatus meer iets is voor het museum. Sceptici mogen zich nu ongerust gaan maken, hun argumenten brokkelen langzaam maar zeker af.

Er is wel iets wat mij opvalt: Het verschil tussen Zuiderlijk en Noordelijk halfrond is bij satelliet metingen duidelijk kleiner dan bij station data waar het verschil zelfs de laatste tijd tussen de 0,5 en 0,8 graden ligt. Er is (schijnbaar?) nauwelijks opwarming op het Zuiderlijk halfrond). Overigens was in het verleden opwarming ook vooral een ‘feestje’ van het Noordelijk halfrond en minder op het Zuiderlijk halfrond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 MrOoijer (Jan van Rongen)

@4: een kwestie van verschillen in definitie van wat die T is misschien? Die satellieten gooien tenslotte geen emmertjes uit om de temperatuur van het zeewater te meten.

Zie bijv. http://variable-variability.blogspot.nl/

  • Vorige discussie