Weer een hand modder

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

COLUMN - Sommige tv-series horen verplichte kost te zijn, zoals 13 Reasons Why, dat deze maand op Netflix verscheen. We volgen twee scholieren, Hannah en Clay; Hannah heeft zojuist zelfmoord gepleegd. Op een aantal cassettetapes heeft ze toegelicht hoe ze tot haar beslissing kwam. De doos met tapes reist langs vrienden en schoolgenoten van Hannah: elk van hen leverde een bouwsteen voor haar besluit. De serie volgt Clay vanaf het moment dat de doos bij hem is beland.

Ja, het is een tienerdrama. Nee, Hannah ziet soms niet dat vrienden haar in de steek lieten of vals naar haar uithaalden omdat zijzelf óók enorm in de knel zitten. Ja, het is veel wat Hannah in een jaar tijd voor de kiezen krijgt. Maar ook: het is allemaal bloedserieus wat er gebeurt; veel ervan is dagelijkse kost voor scholieren. Pestkoppen op school, meisjes die permanent op hun uiterlijk en op hun gedrag beoordeeld worden, jongens die ‘verder’ willen gaan, intimidatie, buitenbeentjes die de pineut worden, slut shaming, vriendschappen die verbroken worden, school-wc’s die met seksuele intimidaties zijn beklad.

En vooral: ouders en docenten die geen benul hebben hoe het leven van hun kinderen er in de praktijk uit ziet. Zelfs nadat ouders en docenten, verontrust door Hannahs dood, bezorgde gesprekken met hun kroost willen aanknopen, gaapt er een afgrond van onbegrip achter elke goedbedoelde vraag. Langzaam maar zeker verliest Hannah alle moed.

Bijzonder is dat de serie, ondanks de opzet waarin Hannah iedereen die haar leed berokkende met naam en daad beschrijft, niet uitmondt in een speurtocht naar schuldigen. Elke misstap wordt in context gezet, elke wandaad wordt ontleed: op een paar gevallen na was er hoofdzakelijk sprake van tekortschieten, nalatigheid, onbegrip, onvermogen en stommiteiten. Er zijn slechts twee mensen die meer valt aan te rekenen: een oudere leerling die er gewoonte van maakt de rest te intimideren en die regelmatig meisjes te grazen neemt, en een docent die zijn taak als vertrouwenspersoon wel erg formeel invult.

En zoals vaker gebeurt: juist degenen die de plank het hardst hebben misgeslagen, weten van de prins geen kwaad, en degenen die zich het meest meelevend hebben betoond, tobben na afloop het hardst over de vraag of ze niet meer hadden moeten doen.

De afgelopen weken zag ik diverse vrouwen het doelwit worden van spot en intimidatie op volwassen schoolpleinen. Op Twitter, op Facebook, in mijn eigen krant. Eerst Asha ten Broeke, toen @SafaTweets en Anne Fleur Dekker. Hoe meer ze zich verzetten tegen de smurrie die hen ten deel viel, hoe meer mensen dachten een graantje te kunnen meepikken door fijn een extra handje modder over hen heen te gooien.

Ze zullen niet snel zelfmoord plegen: deze vrouwen zijn geen tieners meer, en niet voor een kleintje vervaard. Maar hun opponenten bewijzen dat het schoolplein ook onder volwassen nog immens populair is.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (3)

#1 Grimmm

Holman doet wel eens leuke dingetjes op Geenstijl.nl toch ? Gezellig met z’n allen over iemand heenpissen is daar de norm. Vrouwen en mensen met een kleurtje. Een vrouw met een kleurtje is het allerleukst, dan gaan ze helemaal los.

  • Volgende discussie
#2 Lutine

Modder gooien lijkt mij nou juist hét kenmerk van het populisme.
Daar hoef ik geen Netflix serie voor te zien. Sowieso lijkt mij Netflix zonde van het geld. Het hele leven biedt een doorlopende serie. Mede dankzij die populisten. In het witte huis is zo’ n beetje dagelijks wat te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Op de radio ving ik gisteren een discussie op die er vooral over ging, of men de zelfmoord op zich zo duidelijk in beeld had moeten brengen; bevordering kopieergedrag.
Iemand had bijvoorbeeld liever gezien, dat de zelfmoord wad vervangen door een geslaagde therapie.
Ik heb en zal de “13 reasons why” niet bekijken.
N.B.
De producent (een commercieel bedrijf), zal wel geen geld overmaken naar preventie-instellingen als de zelfmoordlijn. ;-)

  • Vorige discussie