Weekendkwis: wie wordt PvdA-Minister?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Informateur Wijffels heeft zijn werk afgerond. Over twee weken staat de net nieuw benoemde formateur Jan-Peter Balkenende met zijn gloednieuwe kabinet Balkenende IV weer bij Beatrix op het bordes van Paleis Huis ten Bosch.

GC laat u samen met JP in zijn eerste weekend als formateur alvast wat puzzelen met mogelijke PvdA-kandidaten die bij de koningin op bezoek kunnen op 22 of 23 februari a.s. Raadt u mee wie PvdA-minister wordt?

Wouter Bos:

Bos is fractievoorzitter van de PvdA en de politiek leider. Hij is kamerlid sinds 1998. In 2000 volgde hij Vermeend op als Staatssecretaris van Financiën in Paars 2. Na de desastreuze uitslag in 2002 wierp Bos zich op als nieuw politiek leider van de PvdA. In een rechtstreekse lijsttrekkersverkiezing versloeg hij Jeltje van Nieuwenhoven, Klaas de Vries en Jouke de Vries.

Wouter Bos wordt vice-premier en naar alle waarschijnlijkheid Minister van Financiën.

Ahmed Aboutaleb:

Aboutaleb is wethouder van Werk en Inkomen, Educatie, Jeugd en Diversiteit en Grote Stedenbeleid (GSB) in Amsterdam. Hij wordt geroemd vanwege zijn bemiddelende rol tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam na de moord op Theo van Gogh in november 2004. Zijn cv is zeer divers: van journalist, tot persvoorlichter, directeur van het multiculturele Forum en ambtenaar bij de gemeente Amsterdam.

Aboutaleb wordt genoemd als minister voor drie verschillende posten: Integratie, Onderwijs of Sociale Zaken.

Nehabat Albayrak:

Albayrak is sinds 19 mei 1998 lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA. Ze is als een komeet naar plek twee op de kandidatenlijst terecht gekomen en raakte in opspraak vanwege de Armeense kwestie. Dit kostte de PvdA mogelijk stemmen. Albayrak zou in de Tweede Kamer kunnen blijven als nieuwe fractievoorzitter.

Albayrak wordt weinig genoemd als minister, maar ze zou als vrouw en allochtoon zeker de benodigde diversiteit kunnen toevoegen op bijvoorbeeld de post van Integratie.

Jet Bussemaker:

Bussemaker zit sinds 19 mei 1998 namens de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer. Ze is niet echt bekend bij het grote publiek, maar is als kamerlid vasthoudend en direct. Op de laatste kandidatenlijst stond ze op plek vier. In de Tweede Kamer houdt zij zich bezig met arbeidsmarktbeleid, arbeid en zorg, de WAO, en belastingen.

Bussemaker wordt genoemd als kandidaat voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid of Onderwijs.

Staf Depla:

Depla maakt sinds 30 januari 2003 deel uit van de Tweede Kamer. Hij was ook al eerder PvdA-kamerlid tussen 2000 en 2002. Het PvdA-kamerlid was fel tegenstander van de huurliberalisatie van Balkenende II(I). Deze wordt nu bevroren in het nieuwe kabinet. In de Tweede Kamer is Depla woordvoerder pensioenen, wonen, oude wijken en afbreken van de bureaucratie.

Depla is een mogelijke kandidaat voor de post van Integratie en Wonen.

Sharon Dijksma:

Dijksma werd in 1994 als drieëntwintigjarige gekozen als het jongste Kamerlid ooit. Inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de Tweede Kamer. Haar poging om voorzitter van de PvdA te worden strandde jammerlijk, ondanks of dankzij openlijke steun van Wim Kok en Ad Melkert. Vanaf 2003 is zij woordvoerster Verkeer en Ontwikkelingssamenwerking. Als vice-fractievoorzitter maakt ze wellicht nu een stap richting kabinet.

Sharon Dijksma ligt gezien haar woordvoerderschappen in de race voor Verkeer en Ontwikkelingssamenwerking.

Bert Koenders:

Koenders is sinds 1997 Tweede Kamerlid voor de PvdA en was lid van parlementaire commissie die Srebrenica onderzocht. Bij het grote publiek is hij waarschijnlijk bekender als woordvoerder bij de debatten over vredesmissies (Irak, Afghanistan). Bert Koenders is woordvoerder buitenlandse zaken en houdt zich verder bezig met internationaal monetair- en handelsbeleid.

Bert Koenders wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken, Defensie of Ontwikkelingssamenwerking.

Diederik Samson:

Samson is vanaf 30 januari 2003 kamerlid voor de PvdA en maakte sindsdien furore als woordvoerder milieu. Als kamerlid wordt hij beschouwd als lid van de linkervleugel van de PvdA-fractie en voerde campagne als één van de drie Rode Ingenieurs. Hij was directeur van het groene energiebedrijf Echte Energie en eerder campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Diederik Samson zou gezien zijn achtergrond op de post van Milieu & Energie terecht kunnen komen.

Saskia Stuiveling:

Stuiveling is president van de Algemene Rekenkamer. In dit lijstje heeft zij als enige met Wouter Bos ervaring als bewindspersoon. Zij was staatssecretaris van Binnenlandse Zaken (kabinet Van Agt II) speciaal belast met o.a. de financiën lagere overheden. Stuiveling steunde Bos in 2002 openlijk in zijn strijd om het politiek leiderschap.

De naam van Stuiveling lag voor de hand bij Financiën, maar zij is ook zeker ministeriabel voor elke willekeurige post. Meest voor de hand liggend zou Binnenlandse Zaken zijn.

Aleid Wolfsen:

Wolfsen sinds 23 mei 2002 Tweede Kamerlid. Voorheen was hij vice-president van de rechtbank in Haarlem. Eerder was Aleid Wolfsen rechter in Amsterdam. Hij werd al eens genoemd als mogelijke opvolger van Wouter Bos als fractievoorzitter.

Wolfsen is dé kandidaat van de PvdA als de partij het Ministerie van Justitie in handen krijgt.

Reacties (13)

#1 SJK

Andere namen, die ik heb gehoord als kandidaten zijn:

Guusje ter Horst, voormalig burgemeester van Nijmegen, voor Binnenlandse Zaken of Verkeer,

Paul Depla, wethouder/loco-burgemeester van Nijmegen, voor Verkeer of Integratie en Oude Wijken (vooral voor dat laatste),

Louise Gunning, voorzitter Raad van Bestuur AMC, voor Volksgezondheid.

Kandidaten voor het fractievoorzitterschap zijn inderdaad Wolfsen, Albayrak (hoewel een outsider) en Tichelaar (secondant van Bos tijdens coalitiebesprekingen).

  • Volgende discussie
#2 SJK

Bijna vergeten: Louise Fresco (hoogleraar duurzame ontwikkeling) lijkt mij een betere kandidaat dan Diederik Samson voor het ministerschap voor Milieu. En Dijksma is natuurlijk ook in de race om fractievoorzitter te worden.

Ik ga voor:
Financien/Vice-MP: Wouter Bos
Binnenlandse Zaken: Guusje ter Horst
Ontwikkelingssamenwerking: Bert Koenders
VWS: Louise Gunning
Milieu en Energie: Louise Fresco
Integratie en Wijken: Achmed Aboutaleb

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Ik ben wel benieuwd of de PvdA hun beleid van ‘evenveel vrouwen als mannen’ ook doorvoert bij het benoemen van ministers. Maar goed, dat heeft JP meer voor het zeggen dan Bos. Het kan best zijn dat de vrouwen geen minister worden maar staatsecretaressen.
Wouter dus minister van Financieën en Saskia Stuiveling als zijn staatssecretaresse.
Verder zou het leuk zijn als ze Jan Pronk weer binnen weten te halen. Maar dan niet op Volkshuisvesting of Ontwikkelingssamenwerking (heeft-ie al gedaan). Bovendien in zijn naam op dat laatste terrein in internationaal verband te besmet. Dus waarom kan hij niet hier eens orde op zaken stellen en wel op Sociale zaken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jeroen

Zoals hierboven genoemd: Guusje ter Horst.

Nehabat Albayrak stond weliswaar nummer 2 op de lijst, maar alleen als excuus-truus. Sharon Dijksma wordt fractievoorzitter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 SJK

@Peter: Als Bos minister van Financiën wordt, zal daar geen PvdA’er staatssecretaris worden. Dat wordt dan of een CDA’er of CU’er.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Peter

@SJK: Da’s helemaal waar. Ze moeten elkaar wel een beetje in de gaten kunnen houden. Samen leven en samen werken is natuurlijk ook samen elkaar controleren.
In dit geval zal het dan wel een CDA-er worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 stan

het worden zeker drie vrouwen:
Ter Horst, Stuiveling, Jacqueline Cramer , Fresco, Trude Maas en Jet Bussemaker als belangrijke kandidaten

voor de heren gok ik op Bos, Aboutaleb, Koenders

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Mark

Aboutaleb is natuurlijk een zekerheidje, die solliciteert er al lang naar en iedereen wil wel zien hoe die “strenge allochtoon” zijn “mede-allochtonen” gaat aanpakken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 stan

Depla en Gunning kunnen ook

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 gerard

Zekerheidjes volgens mij: Bos, Koenders en Aboutaleb.
En ik ga voor Fresco en Bussemaker.’
Laatste wordt moeilijker: Stuiveling, Ter Horst ( bij screening: hoe zwaar telt alcoholgebruik bij autorijden? )

Nu justitie aan Aleid Wolfson voorbij gaat, denk ik dat hij goede kans maakt om fraktievoorzitter te worden.
Zie Sharon Dijksma niet zo zitten!
Kandidatuur van Tichelaar kwam te vroeg denk ik??

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 SJK

@gerard: Ik denk dat Bussemaker niet minister, maar staatssecretaris voor Sociale Zaken wordt.
In plaats van Fresco schijnt nu Jacqueline Cramer de belangrijkste kandidaat voor Milieu te zijn.

Felix Rottenberg als staatssecretaris voor cultuur en mediabeleid?!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Nadia

Ik moet voor school dingen over de Pvda te weten komen en ik wou graag te weten komen waar deze partij actief zijn bijvoorbeeld : landelijk, provinciaal, gemeentelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Obscura

@12 Ik zou zeggen: kijk eens op http://www.pvda.nl

  • Vorige discussie