Wat doet de ING precies?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ingBeste reaguurders, uw hulp is nodig. Dit is een tijd waarin de kredietcrisis het nieuws domineert en bonussen symbool staan voor alles wat er mis zit in het systeem. Ieder bericht van een bank krijgt daardoor ineens een andere lading, zeker wanneer die bank staatssteun krijgt.
Zo ook het volgende persbericht van de ING:
ING Groep N.V. has bought 7,260,000 (depositary receipts for) ordinary shares for its delta hedge portfolio, which is used to hedge employee options.

En dan volgt er nog meer abacadabra. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zeker weet wat ik lees. Vandaar de vraag om uw hulp.
Mijn uitleg is de volgende. De bank koopt met eigen kapitaal aandelen om de prijs van de opties niet teveel te laten fluctueren. Die opties zijn onderdeel van het beloningspakket van een aantal ING medewerkers. Vrij vertaald, er wordt ongeveer 30 miljoen euro gebruikt om te garanderen dat werknemers krijgen wat de ING vindt dat ze verdienen. Dit is strijdig met het idee dat opties juist uitgegeven worden om een beloning te zijn voor de werkelijke prestaties op lange termijn. Gaat het slecht, vette pech.
Niet dus, begrijp ik uit dit bericht. Maar dat kan ik helemaal mis hebben. Dus uw inzichten graag in de reactiepanelen.
Zie hier ook nog een eerdere transactie (ze verkochten hoger dan ze nu kopen trouwens).

Update (25-3-09): Het blijkt toch om een normale constructie te gaan en niet direct over aandelen ING. Zie reacties 2 en 8 hieronder. De auteur zag dus spoken.

Reacties (12)

#1 Ingo

Ik begrijp dit zoals jij dit begrijpt: ING beïnvloedt klaarblijkelijk de waarde van deze opties ten behoeve van (een aantal van) haar werknemers. Maar niet met eigen geld. En dat is niet de bedoeling. Onze minister van financiën lette weer niet op; al weer vier weken aan het polderen.

  • Volgende discussie
#2 Max Bisschop

ING heeft opties aan zijn personeel gegeven. Deze opties geven het personeel recht om op termijn aandelen ING te kopen tegen een van te voren afgesproken prijs.

Afhankelijk van het koersverloop van de aandelen ING moet ING dus op termijn aandelen leveren aan zijn personeel. Stel dat de koers van het aandeel ING enorm stijgt dan moet de ING dus dure aandelen kopen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Dit risico wordt afgedekt door het nu kopen van (eigen) aandelen. De ING beperkt dus het risico van zichzelf. Dit heeft niets te maken met de koers van de optie oid. Ook biedt deze actie geen enkele garantie voor de werknemers die de opties hebben gekregen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Olaf

Lees ook even dit linkdumpje van LB, Steeph. Neuzelen over ING lijkt inmiddels een achterhoedegevecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 TRS

Wat @2 zegt. Gaat over risico indekking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 TRS

Overigens vraag ik me af of je zelf enige logica in je tekst kan ontdekken Steeph.

“De bank koopt met eigen kapitaal aandelen om de prijs van de opties niet teveel te laten fluctueren.”

Hoe zou dat precies moeten werken dan?

“Vrij vertaald, er wordt ongeveer 30 miljoen euro gebruikt om te garanderen dat werknemers krijgen wat de ING vindt dat ze verdienen.”

Hoe wordt volgens jou bepaalt wat de werknemers krijgen? En wat verdienen ze?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

@Max Bisschop: Maar omgekeerd betekend dat ook dat toezeggingen uit het verleden (bv recht om aandelen te kopen tegen 20 euro) nu plots voor de werknemers ongunstig zijn. Waarom moet ING zich daar dan toch nog voor indekken?
En is het daarmee dan toch niet een “stomme” beloningsstructuur? Je wilt als bedrijf immers een beloningsstructuur die leidt tot een hoger rendement door goede werkende werknemers. Maar wat stelt dat nog voor als je geld apart moet zetten om dat waar te maken? Hoe verhoudt zich dat tot de “betere” prestaties? Hoeveel geld heeft de ING de laatste tijd in dit Hedgefund gestopt om de beloningen waar te kunnen maken?

@Olaf: Uh, die hadden wij in de waan twee dagen eerder:
https://sargasso.nl/archief/2009/03/21/smeuige-uitleg-van-de-kredietcrisis/
Dat doet niets af aan mijn nieuwsgierigheid voor lokale details.

@TRS: Risico voor de ING dan wel te verstaan? Maar dat lijkt me een rare zaak. De opties worden waarschijnlijk al jaren toegezegd, maar de koers is nog nooit zo laag geweest. Dus waarom moet er geld in dat Hedgefund dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Steeph

@TRS: Een deel van de moeite die ik met de constructie heb, heeft te maken met het “ontduiken” van belasting. Want volgens mij is dat wat de optie-regeling is. Het is een soort risico uitkering en wordt dus waarschijnlijk niet met premies belast. Maar de werknemer weet wel met enige zekerheid dat hij aandelen tegen een bepaalde prijs kan kopen. (Wat nu slecht uitpakt voor veel werknemers, dat dan weer wel. Maar meestal (tot een jaar geleden) zonder weinig pijn).

Maar ik zie nu in dat ze niet hun eigen aandelen kopen, maar aandelen in het hedgefund om daar geld in te pompen.
(Wat nog steeds best wel een omslachtige manier is van belonen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 TRS

Ja, risico voor ING, voor wie anders?

Het gaat niet zozeer om het geld in het fonds, maar om de aandelen die via de opties gekocht kunnen worden. Op deze manier is de ING ervan verzekert dat de opties met de aandelen in het fonds gedekt zijn. (In een ongunstige situatie voor het personeel (actuele koers lager dan koers ten tijde van optietoekenning) zullen zij de opties niet omzetten in aandelen.)

Ik vermoed dat het hier een handeling betreft om nieuwe (nog uit te geven) opties te dekken. Het is een gebruikelijke handelswijze die veel bedrijven hanteren die opties aan het personeel “geven”.

Overigens, het antwoord op je vraag stond al in het persbericht: “ING does not issue new shares to cover employee options. Instead, employees receive shares from the delta hedge portfolio, which is maintained to minimise the market risks and price fluctuations that arise from the employee option programmes.”

Voor dit soort zaken bestaan ook belastingregels. De medewerkers moeten gewoon belasting betalen, alleen het moment en de hoogte kan verschillen. De werknemer weet idd. zeker dat hij de aandelen tegen de afgesproken prijs kan kopen (tenzij het bedrijf failliet gaat), of hij er wat aan heeft moet op expiratiedatum blijken. Heb je zelf nooit meegedaan aan zo’n regeling?

Ze kopen wel eigen aandelen in, nl aandelen ING. Die stoppen ze in het hedgefund dat het risico moet afdekken van de opties die ING uitschrijft aan zijn personeel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 steeph

mmm, straks dus maar even update plaatsen.

@trs: nee, nooit aan mee gedaan. altijd bij kleine bedrijven gewerkt. nu gewoon zelf aandelen gekocht (bedrijf is niet beursgenoteerd)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Max

en als mosterd na de maaltijd

het is geen Hedge Fund, maar een “delta hedge”, waarbij de fluctuaties in de delta = het verschil tussen uitoefenprijs van de optie en de marktwaarde van het aandeel ING, wordt afgedekt. Dit om allerlei ruis in de balans te voorkomen door schommelingen in de marktwaarde van het ING aandeel.

De werknemers worden normaal belast als ze de optie uitoefenen en ING kan de kosten gerelateerd aan de optieregeling niet in aftrek brengen voor de vennootschapsbelasting. Er is dus ook geen sprake van “ontduiken” van belasting.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Max Bisschop

@Steeph: Over het algemeen worden opties uitgegeven met een uitoefenprijs op of net boven de huidige koers. Als de koes van ING stijgt worden de opties (dus) meer waard. Dit zou ING als uitgever van de opties dus geld kunnen kosten en daarvoor dekken zij zich in.

@Max: Over de Delta, it’s a bit more complicated, see: http://en.wikipedia.org/wiki/Greeks_(finance)#Delta

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 TvL

De reactie van Max Bisschop is de enig juiste.
Als de ING Bank dit niet zou doen, dan loopt het pas uit de hand (en zeker bij de heftige fluctuaties van nu

  • Vorige discussie