Waarom homolympics?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Gay gamesWat is dat toch met homo’s? Ze willen dolgraag geaccepteerd worden in de samenleving, maar tegelijkertijd zonderen ze zich af door allerlei dingen voor homo’s alleen te organiseren. Ik snap natuurlijk wel dat als je “partnermarkt” slechts een tiende bedraagt van die van andere mensen, je daarvoor dingen organiseert. Dat doen singles ook.

Maar waarom die aparte sportverenigingen? Gaat het dan ook bij het sporten vooral om de “vleesmarkt”? Want dat is de enige reden die ik kan bedenken. Goed, die sportverenigingen vind ik slechts vreemd, daar kan ik nog wel mee leven. Maar die grote evenementen zoals hierboven gelinkt en de homolympics? Zijn de sportprestaties van homo’s dan zo speciaal dat daar een apart evenement voor moet worden opgezet? Zijn de resultaten zo belangrijk dat heel Nederland daarvan op de hoogte gehouden moet worden? Dat lijkt me niet.

Kijk, bij de paralympische spelen snap ik het, die mensen kunnen niet meedoen in de reguliere competitie. Maar de gay games? Die worden bevolkt door net-niet atleten die, als ze echt heel goed zouden zijn, wel mee zouden doen bij de echte Olympische Spelen. Werkt dit soort sportevenementen in het Nederland van nu niet juist contraproductief? Het zou zomaar kunnen dat de gemiddelde Nederlander homo’s hierdoor toch een beetje als gehandicapt gaat zien.

En als je naar de resultaten van de atleten van de homolympics kijkt kun je ze geen ongelijk geven…

Reacties (15)

#1 Chinaman

Vreemd postje…

Het is toch redelijk gebruikelijk dat er tijdens reguliere wedstrijden man/vrouw gedanst wordt. Waarom dan vreemd dat mensen iets man/man of vrouw/vrouw organiseren?

  • Volgende discussie
#2 Joost

Hoeveel heteromannen zitten er in de reguliere danstop? Volgens mij is dat percentage ook redelijk laag. Wat is het bezwaar van homo’s om met vrouwen te dansen?

Maar verder gaat het me vooral om de gay games e.d.

Het is inderdaad een vreemd postje… Ik vroeg het me alleen maar af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Chinaman

Tjonge, als er traditioneel enkel een tennis mix (dubbel) had bestaan en mensen wilden graag een (regulier) dubbel spelen en daar wedstrijden voor organiseren. Was daar dan iets mis mee?

Ben niet zo tradioneel, prima dus en niet over zeuren. Gay games zijn misschien wel een ander (beter) punt, maar deze wedstrijd… Ach kom.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

@3: Daar zou ik ook geen problemen mee hebben, maar in jouw voorbeeld zouhet dan “gay” tennis worden.

Waarom? Je kan wel zeggen dat ik niet moet zeuren, maar ga eens in op het waarom en waarom het goed zou zijn voor de homo-gemeenschap (no pun intended)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Chinaman

Hier is het een beetje ondersom, het was een homo-evenement en is nu meer een sport voor alle orientaties geworden.

Maar we hebben in Nederland: Studentenverenigingen, mannen en vrouwevoetbal, elitaire clubjes, Christelijke/moslim/humane omroepen, reguliere, para en special olympics (mind you, die willen ook niet gediscrimineerd worden), etc. etc. Overal clubjes, die allemaal ook nog eens wat organiserebn zo af en toe. Prima toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rik

Net zoals met studentenverenigingen hoort dit zich gewoon lekker in de marge af te spelen, zo snel we dit soort evenementen/verenigingen ‘kunstmatig’ meer prioriteit geven dan dat het verdient dan zijn wel wel raar bezig ja.

Paralympics krijgen dat wel, maar dan praat je ook over mensen die niet anders kunnen. Een student met topsportambities zal ook niet in het studentensportwereldje blijven, net zoals een homo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Rik

Oh, en hoeveel koppeltjes studenten(sport)verenigingen wel niet opleveren ;-), zo vreemd is het dus niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Abhorsen

@5, Maar er zijn volgens mij niet zoiets als de “ChristenOlympics” of de “StudentenOlympics”. Natuurlijk kan je, je eigen clubjes oprichten, niets mis mee. Maar het is wel een beetje vreemd om iets als een speciale olympische spelen te organiseren gebaseerd op seksuele voorkeur.

Ooit misschien bedoeld om aandacht voor het vraagstuk homo emancipatie te vragen, maar op een gegeven moment ben je je erdoor volgens mij weer aan het afzonderen. En begint het ook negatieve associaties op te leveren omdat het voor anderen voelt als afzonderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 ace

Je realiseert je dat waarschijnlijk niet, maar de heteronorm is zwaar aanwezig in veel sportkringen. Grappen over vrouwen, een jongens-onder-elkaargevoel, respectievelijk getrut over vriendjes en gegiechel in de kleedkamers. Je kunt je daar behoorlijk buitengesloten voelen. En nou is er in de grote stad minder gêne om uit de kast te komen, maar in de provincie ligt dat toch nog steeds anders. Laat staan hoe het is buiten Nederland, waar homoseksuelen nog steeds doodgeslagen, of zelfs officieel ter dood veroordeeld worden om wie ze zijn.

Waarom zou je niet mogen ontspannen in een omgeving waar je niet krampachtig hoeft om te gaan met wie je bent? En waarom zou je niet in zo’n omgeving je identiteit mogen versterken door als homo of lesbo prestaties neer te zetten waar je trots op mag zijn? Gewoon: onder gelijkgestemden zijn, en zien dat mensen zoals jij gewone mensen zijn. En nog een factor ? ik las er onlangs nog over ? hoe belangrijk het is voor jongeren die nog niet uit de kast zijn om gewone homo’s en lesbo’s te zien. Da’s een hele geruststelling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 wout

Raar ook, dat zelfs tijdens de gayolimpics bij uitstek homoseksuele sporten geen aandacht krijgen. Of zijn er misschien te weinig inschrijvingen bij “biggest all male gangbang”? ’t Is topatletiek hoor, meer zelfs dan curling (wat trouwens ook vrij gay is).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 su

Waarom zou je niet mogen ontspannen in een omgeving waar je niet krampachtig hoeft om te gaan met wie je bent?

Mja, ik kan mij nog een rel rond de Gay-Games ’98 herinneren vanwege een FtoM-sporter die niet mee mocht doen omdat hij nog pre-op was..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Adriaan Pek

Wanneer worden de burkalympics trouwens gehouden? Was dat nu vóór of ná ramadan 2008?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Joost

-1 voor Adriaan. Niet alles draait om het moslimdebat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Scientist of the Invisible
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 pedro

Voor de emancipatie en acceptatie van homo´s in Nederland zal zo´n evenement weinig brengen, maar net zoals in Nederland niet alles om de moslims draait, gaat het ook in de wijde hele wereld niet alleen om wat er in Nederland gebeurt. En in heel veel andere landen kan er op dat gebied nog heel veel verbeterd worden. En als je er wat verder over denkt zijn er ook in Nederland nog wel wat voornamelijk rechtse mensen (al dan niet moslim), die op het gebied van acceptatie van andersdenkenden best nog wel wat kunnen leren.

  • Vorige discussie