Verkiezingen VS: Vroeg stemmen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
I voted sticker (Foto: Flickr/Vaguely Artistic)

Natuurlijk is 4 november de echte verkiezingsdag in de VS. Het is echter niet de enige dag waarop je kunt stemmen. In maar liefst 34 staten bestaat de mogelijkheid om al eerder je stem uit te brengen. Dat is uiteraard prettig voor kiezers, die kunnen stemmen als het hen uitkomt en niet in de rij hoeven te staan op de verkiezingsdag zelf. Ze maken er dan ook gretig gebruik van: in 2004 stemde maar liefst 20% van de kiezers van te voren. Dat percentage loopt dit jaar naar verwachting nog verder op naar zo?n 33% van de kiezers.

Als het om dat soort getallen gaat is het niet gek dat dit invloed kan hebben op de uitslag. Stel bijvoorbeeld dat een kandidaat continu 4% heeft voorgestaan en 3 dagen voor de verkiezingen breekt een schandaal uit dat hem 5% steun kost. Normaal zou dat de kandidaat de verkiezingen kosten, maar als een derde van het electoraat al gestemd heeft, perst hij er toch nog een overwinning uit. Als je dus op 4 november de exit polls ziet, moet je dus ook nog even terug denken aan de stand van de race tot het moment dat de stembussen opengingen en daar een beetje voor corrigeren. Dat is uiteraard een beetje koffiedik kijken, maar beter dan niets.

De afgelopen keren heeft vooral George Bush voordeel gehad van het vroegtijdig stemmen. In 2000 bijvoorbeeld, borrelde 5 dagen voor de verkiezing het verhaal op dat hij wel eens gearresteerd was voor rijden onder invloed. Helaas (onderhand valt het gebruik van dit woord in combinatie met de verkiezing van Bush mijns inziens in de categorie objectieve berichtgeving), helaas was dit net te laat om hem de verkiezing nog te doen verliezen. Dit jaar zal Barack Obama waarschijnlijk het meeste voordeel hebben van de vroege stemmers. Niet alleen heeft hij op dit moment een behoorlijke voorsprong, maar hij heeft ook heel veel moeite gestoken in het organiseren van zijn zogenoemde ground game. In veel staten heeft hij grote aantallen betaalde campagnemedewerkers rondlopen. Daarnaast heeft hij ook veel vrijwilligers die juist door de grote aantallen medewerkers op een goede manier ingezet kunnen worden. Obama probeert duidelijk via persoonlijk contact mensen over te halen op hem te stemmen. Wat dat betreft weerspiegelt zijn campagne zijn verleden als opbouwwerker in Chicago.

Een belangrijk onderdeel van die ground game is het registreren van kiezers en zorgen dat ze ook gaan stemmen. Mede door de langdurige primaries hadden de Democraten tot nu toe al goed gescoord bij het registreren van nieuwe kiezers en Obama is daarmee non-stop doorgegaan. In de belangrijke staat Ohio boekte de Democraat deze week een belangrijke juridische overwinning die zal helpen om deze inspanningen ook tot resultaten te laten leiden. Het Hooggerechtshof van Ohio bepaalde dat kiezers op dezelfde dag zich mogen registreren en stemmen. Dit helpt, omdat mensen dan maar één keer gemotiveerd hoeven te worden om de deur uit te gaan. De Republikeinen maken zich onderhand grote zorgen. Hun database om de juiste kiezers de deur uit te krijgen is de afgelopen 4 jaar door de Democraten gekopieerd en waarschijnlijk minder up to date omdat Obama veel meer mensen bereikt. Ze hebben dan ook uit alle macht geprobeerd de maatregel in Ohio te blokkeren, maar dat is niet gelukt.

Hoe groot het effect zal zijn weet niemand tot 4 november. Maar ik voorspel dat waar veel mensen een Bradley effect verwachten (de steun voor de zwarte kandidaat is lager dan dat de laatste polls voorspellen), je in de swing states wel eens een Obama-effect kan zien: een uitslag die een stuk beter is dan de exit-polls aangeven.

Reacties (5)

#1 Dwarsligger

Ik vind dit allemaal toch zo’n onzin! De Amerikanen denken al dat zij de heersers van de wereld zijn en al die aandacht in Nederland geeft ze nog gelijk ook.

Het wordt tijd dat ze daar eens een toontje lager gaan zingen. Heersers van de wereld? Dan mag de wereld ook de president daar kiezen. Maar nee, het is net als in nazi Duitsland. ZIJ maken uit wat WIJ hier moeten doen. Opkrassen dus met die aandacht hier voor die halve zolen daar.

  • Volgende discussie
#2 Jan Jaap

@1: Ja, en milieuvervuiling is stom en moet stoppen!

Welke in de echte wereld, waar de VS heel veel bepaalt en het dus heel belangrijk voor ons is wie de president wordt, terwijl we er niet aan mee mogen doen. Het is nou eenmaal zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Dwarsligger

@2: en betekent dat dan dat we aan die onzin moeten meedoen? Dacht het niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chris

@3

Je hoeft het ook niet te lezen, net zoals je je TV ook op een andere zender kunt zetten. Er zijn alleen andere mensen die het wel graag willen weten. Dan kan jij wel gaan bepalen dat dat niet mag, maar wie geeft jou het recht om censuur te bedrijven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Arnoud

@3: je kunt de artikelen over Amerika toch overslaan? Wij blijven gewoon aandacht geven aan de presidentsverkiezingen, omdat de uitkomst daarvan aanzienlijke invloed zal hebben op de rest van de wereld: op het gebied van (nucleaire) veiligheid, klimaatbeleid, economie, terrorismebestrijding, etc.

  • Vorige discussie