Verkiezingen in Roemenie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het grootste paleis ter wereld door voormalig leider van alle Roemenen CeausescuTemidden van de verkiezingchaos in de Oekraine, maakt Roemenie zich op om zondag zowel een nieuwe president als parlement te kiezen. De verkiezingen van zondag gelden als een lakmoes test voor toetreding tot de Europese Unie, die gepland staat voor 2007.

De afgelopen 4 jaar voerde de Sociaal-Democratische Partij (SDP) van president Ion Iliescu harde hervormingen door, noodzakelijk voor toetreding. De SDP bestaat vooral uit voormalige aanhangers van dictator Ceaucescu. Adrian Nastase, premier gedurende de laatste 8 jaar, is nu presidentskandidaat. De oppositie uiteraard voert campagne onder het etiket van verandering. De burgemeester van Bukarest Traian Basescu leidt de partij voor Gerechtigheid en Vrijheid. Vadim Tudor is de leider van de Nationale Partij voor Groot Roemenie.

Er is veel veranderd in Roemenie gedurende de laatste 8 jaar. De economie groeide met gemiddeld 5% in de laatste 8 jaar, en 8% in het afgelopen jaar. De prijs van onroerend goed is flink gestegen en veel huizen zijn opgekalefaterd. Maar zoals overal in de wereld trekt onroerend goed zwart geld aan en profiteren vooral de rijken in arme landen van economische groei.

Corruptie en ongelijke verdeling van de nieuwe kapitalistische welvaart zijn de grootste problemen in Roemenie, zoals in zoveel andere voormalige oostblok en ontwikkelingslanden. Het gemiddelde maandsalaris is 130 euro (80 cent/uur bij 40 urige werkweek), terwijl 300 Roemenen 13 miljard dollar bezitten oftewel 25% van het Roemeense BNP.

De Europese Unie heeft de handen vol aan het democratiseringsproces in Oost-Europa. Corruptie is alomtegenwoordig. Volgens een Europese diplomaat kost in Roemenie een rechter minder dan een goeie advocaat. Journalisten worden geintimideerd en de media zijn grotendeels in handen van de overheid.

Het Oekrainse scenario ligt in elk geval klaar, en wij zitten net als 16 jaar geleden alvast voor de buis.

Links:
Roemeense Geschiedenis
Buro voor Toerisme in Roemenie

Reacties (6)

#1 Sik

Het paleis waarin Ceaucescu in regeerde, wordt nu overigens voor een deel ingenomen door Roemeense kunstenaars.

  • Volgende discussie
#2 caprio

Hoe dicht ligt de geest van een geniale kunstenaar bij die van de megalomane dictator!

Eigenlijk komt uiteindelijk alle staatssubsidie voor de kunsten daarop neer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

is het alweer 16 jaar geleden? ik vond die gevechten met de Securitate superspannend destijds, als tv-kijker dan. ook goeie kostuums trouwens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie

Nou, die schoenencollectie was ook niet mis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 caprio

@Carlos: ik reette het destijds met meer dan een 9 en dat is zelden weer overtroffen. Toen alle landen in Europa eenmaal bevrijd waren en inmiddels nu genieten van de kostbare vrijheden van het westen heb ik mijn TV dan ook maar van de hand gedaan, er niet bij stilstaande dat de val van het communisme helemaal niet het einde bleek te zijn van de maatschappelijke omwentelingen, maar dat zeiden de de TV intellectuelen er destijds niet bij, blijkbaar zou dat het dramatische effect ondermijnt hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 phonkee

In mijn herinnering kwam ik tot en met 1989 regelmatig artikelen van de hand van Elena Ceausescu in de chemische literatuur tegen. Ze had er kennelijk honderden geschreven, met name op het gebied van de polymeerchemie.
Inmiddels kennen de openbare bibliografische databases haar werk niet meer: Zowel PubMed als Google Scholar geven geen referenties voor auteur “Ceausescu, E”. Alleen Scirus kent nog 7 artikelen…

  • Vorige discussie