Verkiezingen: Gebukt onder Domheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hieronder een gastbijdrage van oud-redacteur Caprio.

Vlak voor de verkiezingen lijkt de gevestigde orde de sociale status quo van de laatste vijftig jaar in Nederland te herstellen. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, aangezien Nederland zich in onrustig vaarwater bevond de laatste tien jaar. De moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn zette de politieke verhoudingen op zijn kop. Wilders profiteerde van grote etnische spanningen tussen de blanke autochtone middenklasse en ontevreden jongeren van Marokkaanse afkomst uit de onderklasse, die weliswaar geboren en getogen zijn in Nederland maar niet doorstromen naar die middenklasse. Bovendien zitten we nog midden in de grootste economische crisis van na de oorlog, waarin banken van nationale trots, vlaggenschepen van de Nederlandse economie, ten onder gingen en de overheid met ongekende sommen publiek geld de economie moest behoeden voor de totale ondergang. De politieke discussie vlak voor de verkiezingen gaat vooral over persoonlijkheden en de economie. Hamvraag is: hoeveel gaat wie waar bezuinigen? Zelfs socialisten twijfelen niet aan de economische noodzaak van bezuinigingen: het Salonfähige PvdA, de groene tak van GroenLinks, noch de nationaal populisten van de SP. Dat zou elk gewoon mens moeten verbazen, temeer omdat zij wel allemaal de juiste analyses van de financiële crisis maakten.

De schuld van de crisis ligt onomstotelijk bij de Amerikaanse beleggers die risicovolle hypotheken verkochten met de verwachting dat de huizenprijzen eindeloos door zouden stijgen, waarbij de groei verdere groei kunstmatig aandreef. De Europese banken, de pensioenfondsen en de private belegger zagen gouden bergen en klommen in diezelfde wolken van de risicovolle hypotheken, erin geluisd door dezelfde Amerikaanse bedrijven die deze zogenaamde subprime leningen bedacht hadden. Wat volgden waren lokale woekeraars en nietsontziende geldwolven van eigen bodem zoals Dirk Scheringa van DSB en Rijkman Groenink van ABN Amro. Vervolgens gingen de oorspronkelijke Amerikaanse beleggers juist speculeren op het falen van de leningen die ze verkochten. Dat deden ze door middel van default swaps (verzekeringen tegen een faillissement) van de hypotheken die zij bedacht hadden en verkochten deze daarbij door aan de Europeanen, waaronder de ABN Amro, Fortis en het ABP pensioenfonds.

Toen de banken ineenstortten kon de overheid, deze dienende lakei van de kiezer, niets anders doen dan ingrijpen, heette het. De banken waren ‘Too Big to Fail’. Daarbij kocht de Nederlandse staat de aandelen van de banken braaf tegen een prijs die ruim boven de werkelijke waarde van de onderneming lag, en om de praktisch failliete banken in leven te houden werden bovendien deze ‘waardeloze’ en risicovolle hypotheken in de inboedel doorverkocht tegen een fractie van de prijs met daarbij risico garanties voor de belegger (nota bene de belegger die ze uitvond, doorverkocht en onderuit schopte), terwijl er ook nog een kapitaal injectie volgde om de uitgemagerde banken van nieuwe cash te voorzien. Allemaal noodzakelijk zei huisvader Bos. Bos bleek opeens een held met daadkracht geheel tegen zijn twijfelachtige natuur in, die met zijn vinger het gat in de fiscale dijk Nederlandse burgers voor een grotere ramp behoedde.

In werkelijkheid is dat ook een verzonnen Amerikaans verhaal dat echter klakkeloos door kapitalisten overal ter wereld werd overgenomen. Misschien was de financiële wereld bevangen door angst, schaamte, wellicht kwade wil, of misschien wel simpelweg stupiditeit. De beleggers die de schuld waren van de crisis (lees: zich walgelijk verrijkten aan dit doorgedraaide en doordraaiende pyramide spel op toekomstige waardevermeerdering) werden inmiddels door de crisis alleen nog maar rijker omdat zij door te speculeren op het falen van de subprime leningen, bij dat falen alleen maar meer geld verdienden. En terwijl de overheden ingrepen en de falende leningen tegen een fractie doorverkochten aan private equity firms met garantie en dus zonder werkelijk risico, werd het belastinggeld in de banken gepompt. Maar in plaats van dat geld uit te geven aan leningen voor lopende rekeningen van bedrijven, private leningen of andere economisch nuttige activiteiten die de economie draaiende houden, hielden de banken het geld in kas om de rente verder op te drijven terwijl de economie onder hun ogen inkromp.

Met die hogere rente konden dezelfde grootkapitalisten opnieuw meer geld verdienen, en zo dreven zij de woekerwinsten van het grootkapitaal hoger en hoger in een speculatieve spiraal waarin de rest van de economie werd meegezogen. Overheden kwamen door uitgaven en economische krimp in het nauw, de rente op kapitaal daardoor liep verder op, regeringen sloten nieuwe leningen af middels bonds tegen hogere rentes om hun korte termijn schulden te betalen, die opnieuw de beleggers verrijkten. Maar van de koude kermis zijn we dan nog niet thuis. Diezelfde beleggers speculeren nu doodleuk op default swaps van diezelfde overheden die zij geld leenden in een voortdurend speculatie spel van kopen, bundelen, doorverkopen, verzekeren, tegenbieden en onderbieden.

Het is bijna niet voor te stellen voor normale kiezers om wat voor bedragen het hierbij gaat en hoe snel financiële producten uitgevonden, gekocht en doorverkocht worden, om dan weer uit elkaar te vallen, waarbij elke seconde, elke minuut, fictieve honderden miljoenen als hete lucht via banknummers door computers overal ter wereld schieten, waarvan de winst slechts door een fractie van de bevolking wordt afgeroomd.

De Griekse socialisten zijn een laatste bolwerk in Europa dat nog bereid is letterlijk te vechten tegen de invloed van het groot kapitaal, de instituties die zij beheersen en dat alsmaar meer kapitaal accumuleert, meer burgers ondergeschikt maakt aan het grote spel van het geld. De gewone Griek is een van de weinigen Europeanen die zich niet in de luren laat leggen, weliswaar ten koste van de eigen overheid en overige Europeanen, maar ook nu lijkt Griekenland, nota bene door Europa gedwongen, in de armen van het Amerikaanse IMF gedrukt te worden, waarbij Europa zichzelf uitverkoopt aan het Amerikaanse financiële imperium.

De kapitaal accumulatie gebeurt niet in de eerste plaats of voornamelijk via het vervangen van handenarbeid door machines zoals in het klassiek Marxisme, het automatiseren van arbeidsprocessen door computers en robots, of door het verplaatsen van productie naar lage lonen landen maar vooral en voornamelijk door het lenen op de toekomst oftewel de speculatie op vooruitgeschoven waardevermeerdering, en het afwentelen van de prijs daarvan op de belastingbetaler. De ‘Verelendung’ of Verarming van de arbeider en accumulatie van het kapitaal is betaald met publiek geld dat uit de zakken wordt geklopt van werknemers en kleine zelfstandigen, met als gevolg enorme overheidstekorten die afgewenteld gaan worden op de kleine en midden inkomens.

De kapitalisten willen ons nu doen geloven dat er maar een remedie bestaat tegen de gevolgen van deze speculatie crisis: bezuinigen! We kunnen zogenaamd niet anders, iedereen en alles moet inleveren, dat zijn nu eenmaal de logische wetten van de markt en de Euro. Er gaat gekort worden op lonen, onderwijs, zorg en andere sociale diensten en het is onvermijdelijk dat arbeidsplaatsen verdwijnen en naar lage lonen landen worden verplaatst, want de honger van het kapitaal moet worden gevoed. En als je twijfelt misschien, er is altijd wel iets om nog banger voor te zijn, altijd NOG een groter doembeeld, dat je hart doet overslaan, en dus zijn offers onvermijdelijk. We geloven het allemaal.

Ongeacht hoe slim je denkt te zijn, hoeveel eigenwaarde en vertrouwen je ook uit je baan haalt, en of je meent de markt de baas te zijn met je klein goed en aandelenpakket, je eigen huis of je nieuwe auto, die je allemaal bang bent te verliezen als je niet doet wat noodzakelijk is, omdat je anders je baan kwijtraakt, waar je pas ECHT bang voor moet zijn is de macht van het grootkapitaal. In dat water zwem je ergens: de grote processen van de lange termijn, beheerst door de golven en stromen veroorzaakt door speculanten en private equity funds die via onzichtbare kanalen geld heen en weer sluizen van en naar vaag gecontroleerde ondernemingen, minderheidsbelangen, internationaal opererende slechts op papier bestaande bedrijfjes die eenvoudig belasting ontduiken door shell-ondernemingen in hoofdsteden met vriendelijke belastingklimaten zoals in Nederland. De golven van de onvermijdelijkheid, waarin je alleen je hoofd boven water houdt als je met de stroom meezwemt. Waarin je jezelf soms afvraagt of er echt geen andere mogelijkheid bestaat, maar dat je er al geen meer kunt bedenken, je moet bang zijn dat je het al niet meer weet.

Waar mensen bang voor moeten zijn is dat de gewone werknemer 30 tot 40 procent belasting betaalt over zijn loon, daar net mee op vakantie kan voor twee weken, terwijl de rijken -het koningshuis en de moeder des vaderlands niet uitgezonderd – hun sociale plichten ontduiken, geld wegsluizen via postbus adressen op eilandjes zoals Curacao of via de geheimzinnige banken in Zwitserland en die je als een marionet in hun grotere toneelspel laten figureren, terwijl je onderdanig aan hun pijpen hangt. Mensen moeten bang zijn dat zij de grootste lasten dragen met de kleinste inkomens terwijl anderen met de breedste schouders en vetste buiken de grootste lusten weg torsen. Waar je bang voor moet zijn, is dat iedereen doet alsof het niet anders kan, dat je gebukt gaat onder de domheid dat je er zelfs niet meer bij nadenkt als er weer 40 procent van je loont automatisch ingehouden wordt, dat het grootkapitaal zich in een deuk lacht als straks bij de verkiezingen alles bij het oude blijft en dezelfde status quo doorregeert die altijd maar een god heeft gediend, Mammon, de god van het grote geld. Je moet bang zijn dat je te laf bent om terug te slaan, om te zeggen dat genoeg genoeg is, en dat je je hele leven verder slijt als een kleine man die de druiven fijn stampt voor de grote heren aan hun wellustige banketten.

Reacties (37)

#1 cracken

“grote etnische spanningen tussen de blanke autochtone middenklasse en ontevreden jongeren van Marokkaanse afkomst uit de onderklasse”

Grote spanningen? dat is volgens mij vooral de media-hype die alles opblaast totdat het lijkt alsof we in Joegoslavië begin jaren negentig wonen.

  • Volgende discussie
#2 Furby

Zullen we gewoon met zijn allen afspreken dat we geen cent inleveren tot het bezit van de bankcriminelen genationaliseerd is? Ik zal me zeker gaan inleveren terwijl een man als Rijkman Groenink het geluzalige gevoel van 5 miljoen euro op je rekening bijgeschreven krijgen nog kent?

P.S. Hierdoor snap ik de recente opkomst van de PvdA ook niet, dat zijn verdomme de mensen die het belastinggeld naar het grootkapitaal hebben gesluisd!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Migchiell

@2: u weet toch dat de Parijse banlieue’s niets zijn vergeleken met de toestand hier te lande? Dat u daarvan niets hoort is te wijten aan de linkse staatsmedia.

On topic: goed stuk, ik vraag me alleen af wat er aan te doen is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 nodog

spijker op de kop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

Ik kan me wel vinden in de analyse. Die Caprio is toch minder nihilist dan hij wil doen voorkomen.

Kijk trouwens ook naar de situaties rond WOI en II. De schulden, de geldstromen en de boetebetalingen. Ook interessante parallellen.

Waarom bezwijkt Duitsland onder Amerikaanse druk?
Wat zijn eigenlijk de argumenten die daar ter tafel komen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hanedop

….dat de gewone werknemer 30 tot 40 procent belasting betaalt over zijn loon, daar net mee op vakantie kan voor twee weken…

Zeker al een tijdje niet in West-Europa geweest? Nederlanders gaan met kerst twee weken weg, met pasen nog een midweekje of lang weekend en in de zomer nog eens een week of drie. Allemaal. Al jaren. En tussendoor gaan ze shoppen op zaterdag en zondag en tweede kerst- paas- en pinksterdag naar de meubelboulevard.

Het verheerlijken van de Grieken als een soort helden is nogal kortzichtig. Het zijn gewoon mensen als jij en ik die nu protesteren omdat ze geld kwijt gaan raken. Net als de ijslanders die opeens tegen de banken en de regering waren toen alles spaak liep, maar daarvoor wel genoten hadden van het geld. Wat al die demonstranten laten zien is dat kapitalisme geen systeem is, maar de natuur van de mens: hebzucht, lust en gezien de vele vakanties toch ook wel luiheid. Dat hadden ze trouwens in de middeleeuwen al door.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Terrebel

Weg met het grootkapitaal! Lang leve Mao Zedong en op naar het Licht!

Maar even serieus. De menselijk geest zit nu eenmaal zo in elkaar dat-ie graag bedrogen wordt. Het grootkapitaal is de burger maar al te graag van dienst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jos

`Grappig stuk. Ik snap alleen niet goed welke richting de schrijver opgaat.
1. Dankzij de rechtse politiek begonnen onder Reagan en braaf gevolgd door CDA en VVD (en dus Wilders en Verdonk) is er een enorme deregulering gekomen waardoor de banken, hedgefunds etc. zonder controle allerlei constructies konden bedenken voor het uitmelken van klanten.
2. Dat Bos de pech had dat hij minister van Financiën was en de banken MOEST redden omdat anders het merendeel van de Nederlanders helemaal geen geld hadden gehad doordat het betalingssysteem in elkaar donderde lees ik niet. Hij had geen andere keus. Deze PVDA minister heeft gedaan wat hij moest doen: de rotzooi van het rechtse beleid opruimen.
3. Dat de banken nu moeilijker gelduitlenen komt gewoon doordat ze voor iedere euro die ze uitlenen meer geld in kas moeten hebben. Dat ze hierop rente ontvangen is niet meer dan normaal. Dit is het gevolg van de beperking van vrijheid van de kapitalisten, die misbruik maken van alle systemen als ze denken 1 euro te kunnen verdienen.

Conclusie: wil je absolute vrijheid van het individu en bedrijven, zonder lastige regeltjes kies rechts,
Wil je een gereguleerde markt met bescherming voor de burgers en meer verplicht risicobeperkend gedrag kies iets anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HansR

@Jos
wil je absolute vrijheid van het individu en bedrijven, zonder lastige regeltjes kies rechts

Hahaha… Hoe dom maken ze ze tegenwoordig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 ethonomic

kapitalisme is het meest ethische systeem ter wereld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 nodog

@10, na bovenstaand verhaal gelezen te hebben kom je met deze conclusie? in ieder geval bedankt voor m’n lol-moment van de dag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Nick Ottens

“De Griekse socialisten zijn een laatste bolwerk in Europa dat nog bereid is letterlijk te vechten tegen de invloed van het groot kapitaal […]”

Zet ‘m op, Griekenland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Yevgeny Podorkin

Dom dom, meneer de Caprio vindt mij dus dom. En als ik een liedje tussen m’n tanden tik weet ie het antwoord niet. Ik zat na dit verhaaltje, wat leest als een jongensboek, echt ongeduldig op mijn stoel te wippen en woest met mijn vuist in mijn vlakke hand te slaan. Godverdegodver zijn ze helemaal belazerd..de vuile smerige..ik laat me vanaf nu niet meer als een mak schaap naar de slachtbank leiden hoor je, Grrrrr, Yes Yes VERZET, HARDE ACTIE Dood dood dood Dood aan het Grootkapitaal Al Qaida kill kill terrorists inside job kill Bush murder 9/11 Al Qaida attack Al Qaida plains trains bloodshed cunt & Horror…en zo. Zo hèhè, dat heb je er nou van dat is er uit..en nu?

Want laf commentjes plaatsen en af-en-toe eens brieven en mailen schrijven tot je een ons weegt heeft kennelijk toch weinig zin. DWDraait gewoon Door. Het Systeem. Protesteren met een bord? Al reden om te boek te staan als of terrorist of psychisch gestoord. Oproepen dat iedereen uit het raam gaat hangen met I’m as mad as hell and I’m not gonna take it anymore o.i.d.? *kijkt uit raam, niks gebeurt* Elektriciteitsdraden doorknippen/ transformatorhuisjes opblazen, spoorlijnen ondermijnen, banken met bloed besmeuren of gewoon het hele systeem maar meteen uitmoorden/ platleggen…?

Ja, wát?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 sikbock

gut, gut, weer es wat modieus en opportunistisch gezwatel van onze intrigant Caprio.. Als de wind draait zie ik wel weer een ander stukkie van je verschijnen caprio.. veel succes verder met indruk maken en belangrijk worden.. maar veel verder dan Sargasso zal je niet komen vrees ik voor je..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 ethonomic

@nodog bewijs maar dat het niet zo is

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 su

@15: Kapitalisme is geboren uit onteigening, slavernij en broodroof. Zaken die tot op heden nog te vaak voorkomen. Noem dat maar ethisch. Dat kapitalisme zich nu enigsinds gedraagt heeft meer met de algemene stemrecht te maken dan met een intrinsieke goedheid. Waar het de vrije hand krijgt vervalt het in zijn oude patroon van ongegeneerde uitbuiting.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 ethonomic

@16 kleine correctie: socialisme is geboren uit onteigening, slavernij en broodroof etc

kom eens met echt bewijs…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 su

@18: Janee, één woord veranderen is beargumenteren..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Hal Incandenza

@17
Kijk deze eens:

http://www.foodincmovie.com/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 nodog

@ 10/17, wat late reaktie maar toch bij deze:

Hoe zuiverder het kapitalisme, hoe kleiner de toplaag die op welke wijze dan ook (meestal achterbakse/criminele wijze want ze worden door niks tegengehouden) rijk wordt van de onderlaag.

Zie modern Rusland maar ook bovenstaande post over hoe tegenwoordig de belastingbetaler in feite de (eigenaars/topwerknemers van) banken sponsort.

Als jij dat in ethisch opzicht een “goed” systeem vindt vraag ik me af of je niet dringend psychiatrische hulp nodig hebt. Het klinkt namelijk net zo psychopathisch als de uitspraken van die banktopmannen die gewetenloos blijven doorgraaien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 InvertedPantsMan

Maar serieus, deze ‘ethonomic’ deskundoloog schijnt geen reacties te hoeven schrijven die langer zijn dan 1 (zegge EEN) regel. Waarom zou men daar überhaupt op willen reageren?

Ziet iemand anders ook de parallel met ontevreden Wilders stemmers hier? Hoe harder de ‘gevestigde orde’ (in het geval van wilders de ‘linkse multiculturele elite’) blijft roepen dat er niets aan de hand is hoe harder de mensen die wel degelijk problemen zien radicaliseren. Zo lang mensen die serieuze problemen constateren binnen het kapitalisme niet serieus genomen worden zal je blijven houden dat radicaal anti-kapitalistische gedachtegoed aanhangers blijft vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Loupe

@21:
Prachtig als je radicaal anti-kapitalistisch bent enzo, maar wat wil je dan wel?

Lekker schoppen tegen dingen die je stom vindt, dat is soms best leuk op een puberale manier. Maar zonder het aandragen van een werkbaar alternatief is het in dit geval toch vooral de tak afzagen waar je zelf op zit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 su

@22: Alsof anti-kapitalisten geen alternatieven aandragen. Dat deze niet gedragen worden, zelfs actief tegengewerkt worden, door de huidige machthebbers is een tweede.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Loupe

@23:
Is het dan niet verstandiger/strategischer om tegelijkertijd die alternatieven te promoten dan alleen tegen het bestaande aan te schoppen, zoals in bovenstaand stukje?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 su

@24: WTF?!?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Loupe

@25:
Ter verduidelijking: bovenstaand stuk zou je kunnen samenvatten met ‘Kapitalisme is het Grote Kwaad’. En dan had Caprio de rest van de ruimte kunnen vullen met zijn voorstel hoe ’t allemaal beter kan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 su

@26: Dat is nogal een kort door de bocht samenvatting van wat Caprio hier schrijft. Het gaat niet over of het kapitalisme het grote kwaad is, maar welke rol jij in het systeem speelt en of je bereid bent om de prijs daarvoor te betalen. Vele Grieken blijkbaar niet, en terecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Loupe

@27:
Er wordt niet eens een stemadvies gegeven, laat staan dat de lezer wordt gewezen op alternatieven voor het huidige systeem. Dus stel dat de lezer die ‘prijs niet wil betalen’, wat moet ‘ie dan?

Daarnaast is het mij niet duidelijk wat de hier verheerlijkte Griekse demonstranten dan wel willen op politiek-economisch gebied, behalve hun eigen portemonnee beschermen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 su

@28: Moet alles voorgekouwd worden dan? In zijn eerste alinea geeft hij m.i. aan dat de huidige politiek links in Nederland faalt in hun omzetting van analyse naar beleid. En dan wil jij het geserveerd hebben als een hapklare stemadvies?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Loupe

@29:
Het gaat tenslotte om de verkiezingen, gezien de titel. Als politiek links faalt en rechts stemmen ook niet door de auteur wordt aangeraden: wat moet de bovengenoemde bange, door het Grootkapitaal onderdrukte burger dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 su

@30: De klassenstrijd aangaan, zoals in Griekenland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Loupe

@31:
Stel, we geven de Griekse demonstranten een grote rode knop waarmee alle Grootkapitalisten (in Griekenland of wereldwijd, naar keus) prompt in het niets oplossen. Zo, die zijn weg. Wat nu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 su

@32: Kunnen we eindelijk beginnen aan een klassenloze maatschappij. Mooi toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Loupe

@33:
Geen idee of dat mooi is, zou eerst iets meer willen weten over de praktische inrichting van zo’n maatschappij voor ik overweeg het stemhokje in de fik te steken ipv het toch wat gebruikelijkere vakje inkleuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 JSk

Een klasseloze maatschappij is een maatschappij zonder klasse. QED.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 mark

#13:
Wat een TOP-commenteerder* is Yevgeny toch! Ben benieuwd of hij eens een gastbijdrage zou willen schrijven voor Sargasso.

Zie ook: https://sargasso.nl/archief/2010/05/03/verkiezingen-gebukt-onder-domheid/#comment-426532

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 alt. johan

Ik denk soms wel eens dat sommigen hier de groot-kapitalisten het geld dat ze hebben niet gunnen.

Vaak heeft men met slimme hacks het systeem naar hun hand gezet.

Ik begrijp dat sommigen een ander systeem willen met andere verdelingen, maar ik begrijp niet hoe je zou moeten winnen van die slimme hackers.

  • Vorige discussie