Vechten om de miljarden van de babyboomers

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De vakantietijd is het meest geschikt om proefballonnen op te laten. Zo moet de Tweede Kamer gaan beslissen over de verandering van het ontslagrecht en schuift dat een half jaar voor zich uit. De publieke opinie en de achterban kan men in die tijd bewerken. Vakbonden en linkse politieke partijen zitten in hun maag met het afbreken van de ontslagbescherming. Als deze afgeschaft wordt kunnen de babyboomers die geen goed prepensioen hebben goedkoop ontslagen worden en kan men hen vervangen door werknemers die beter inzetbaar zijn, omdat zij bijvoorbeeld geen beroep kunnen doen op wat de ‘oudelullendagen’ heet. Werkloze vijfenvijftigplussers komen nu al volstrekt niet meer aan het werk, ondanks brave voornemens die kabinet en sociale partners tijdens het participatieoverleg hebben uitgesproken.

De rekening van de vergrijzing moet betaald worden, en de economisch sterkste generatie, de mensen tussen vijfentwintig en hooguit vijftig, willen hun verdiencapaciteit gebruiken voor hun eigen economische doelen, waar vergrijzing niet bijhoort.

De machtige generatie van de babyboomers ziet zich als de opbouwers van het land en het sociale stelsel en wil de pensioenmiljarden alleen voor zichzelf besteden. Door vakkundig beheer of slechte voorwaarden voor de pensioengerechtigden zijn er bij sommige fondsen overschotten, die bij een verandering in het pensioenbeheer vrijkomen. Zo is het havenpensioenfonds verkocht aan Aegon en komt er een saldo van 1,3 miljard vrij, dat de rechthebbende stichting wil besteden aan sociale en culturele doelen in Amsterdam en Rotterdam, terwijl een stichting van de pensioenbetalers (werkgevers en werknemers) dit voor de rechter aanvecht, omdat zij het geld willen besteden aan het indexeren van de pensioenen.

Grappig is dat de baas van de nieuwe beheerder Aegon (Don Shepard) de best betaalde werknemer van Nederland is, en dat de voorzitter van de stichting die cultuur en sociaal werk wil ondersteunen, Pierre Vinken, dé megaverdiener van een halve generatie geleden was. Dergelijke heren lijken me optimaal geëquipeerd voor het beheren van miljarden en het uitdelen van andermans geld aan culturele en sociale doelen in Amsterdam en Rotterdam.

Reacties (2)

#1 Mark

cynisme?

  • Volgende discussie
#2 Troebel

Wil je je vraag/opmerking toelichten?

  • Vorige discussie