Van Jole en de rechtse dominantie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Als Francisco van Jole iets zegt, ongeacht wat, dan kan je ervan uitgaan dat een deel van het internet over zijn nek gaat. Of hetgeen hij zegt nu steek houdt of niet, dat is irrelevant. Waarom? Omdat Van Jole Van Jole is. Op het net is het bon ton om het per definitie met hem oneens te zijn. Toegegeven, dat heeft hij gedeeltelijk aan zichzelf te danken door wat onhandige media-optredens waarbij hij vooraanstaand bloggend Nederland tegen zich in het harnas joeg.

En het internet ging dan ook gevoegelijk over zijn nek toen Van Jole zijn site Joop.nl aankondigde, een site die de Nederlandse Huffington Post wil worden. Links en progressief, want volgens Van Jole “domineert in Nederland de rechtse mening op internet“. En dat vindt hij een ongezonde situatie.

En daar heeft hij een punt. Maar als je kijkt naar aantallen blogs, dan kan je niet anders dan concluderen dat het aantal linkse blogs in de meerderheid is. Echter, deze zijn bijna allemaal zonder uitzondering erg klein, zeker als je het afzet tegenover het grootse rechtse blog, GeenStijl. In augustus van dit jaar bezochten ruim 8 miljoen mensen de site.

Laten we dat eens afzetten tegen het aantal bezoekers van Sargasso.nl, toch het grootste links-progressieve opinieblog van Nederland. In augustus bezochten ruim 117 duizend mensen die site. Grofweg gesproken is GeenStijl dus zo’n 75 keer zo groot als Sargasso.

We kunnen gevoegelijk aannemen dat alle linkse blogs bij elkaar opgeteld nog niet eens in de buurt komen van het aantal bezoekers dat GeenStijl alleen al trekt. Je kan dus wel concluderen dat het rechtse internet Nederland domineert. Is dat een ongezonde situatie? Ik neig er wel naar dat met Van Jole eens te zijn, maar het kan sowieso geen kwaad als er nog een grote speler bijkomt in de online opiniemarkt.

En als je dan kijkt naar de gegadigden, dan kan je niets anders dan constateren dat er in het huidige landschap geen kandidaten zijn die die rol op zich kunnen nemen. Sargasso en GeenCommentaar doen het aardig, maar niet meer dan dat en hebben gewoonweg de potentie niet om “GeenStijl-groot” te worden. Ze hebben een verkeerd format om een groot publiek aan te spreken, ze zijn niet professioneel genoeg en vooral: ze hebben geen geld.

Voor Joop staan de sterren wat gunstiger. Er is een vaste, professionele, staf, en er is geld. Of en hoe Joop gaat slagen is de vraag, maar een kans, dat verdient de site. En dan het liefst zonder vooroordelen.

Reacties (22)

#1 Martijn

Die Huffington Post vergelijking is niet zo geslaagd, want die site is een beruchte verzamelplaats voor anti-vaccinatie aluhoedjes.

  • Volgende discussie
#2 jvdheuvel

Rechts is op de een of andere manier zwaar oververtegenwoordigd op het internet. Maar met veel geld en fulltime redactie kan je wel een grote linkse site maken, dat moet inderdaad wel lukken. Maar dat de linkse mening op het internet net zo hard gehoogd gaat worden als de rechtse mening dat zie ik eigenlijk nooit gebeuren. Ben benieuwd hoe dat komt; dat rechts altijd zo oververtegenwoordigd is op internet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 jvdheuvel

sjongejonge sorry voor al de fouten in #2.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pedro

Links is genuanceerder. Op blogs werkt dat niet zo. De Telegraaf is ook de grootste krant van Nederland. Dat is ook niet, omdat ze zo genuanceerd zijn, maar omdat ze in grote vette koppen roepen wat de onderbuik voelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Peter

Twee dingen:
– ik ben van mening dat geenstijl niet tot de het fenomeen weblogs gerekend kan worden. Als dat wel zo moet zijn, dan is elke bedrijfswebsite, waar de directeur frequent wat op knalt ook een weblog.
– een groot linksig weblog, het zou leuk zijn. Echter niet haalbaar. Alleen al vanwege het feit dat er zoveel aanhang niet is.
Zelfs met een volledig betaalde redaktie, zou zo’n weblog alleen massa’s bezokers trekken als ze weer eens iets lelijks over Wilders en zijn PVV schrijven.
Wil men dan het bezoek eeb beetje op aantal houden zou er nog het een en ander voor k.o.o’s geschreven moeten worden en dat lijkt me bij elkaar te magere inhoud voor de echte geïntresseerden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 jvdheuvel

Een groot linksig weblog lijkt me zeker wel haalbaar hoor… Gewoon een kwestie van alle linksigen op het internet bij elkaar harken. Dan zijn het er ook best veel. Maar vergeleken bij de rechtse mensjes zal het altijd een minderheid blijven denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 cerridwen

Vreemd fenomeen, dat rechts zo domineert op internet in Nederland. Internationaal is dat zeker niet het geval.

Qua aantal mensen zou het geen probleem moeten zijn, links heeft evenveel aanhang als rechts.

Mogelijke verklaring is de relatief goede kwaliteitsmedia in Nederland. Dat maakt het voor links nederland niet zo nodig om over te stappen op nieuwe media, ze worden al goed bediend door wat er al is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 jvdheuvel

@7 ik geloof daar niet in, in die verklaring.

Ik heb een andere verklaring; de “linschmensch” is bescheidener, hoeft niet zonodig zijn mening op het web te kalken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joost

@8: Dat wordt gelogenstraft door de hoeveelheid linkse blogs.

Het enige verschil is de grootte avn de aanhang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 VBB

@jvdheuvel: Misschien is rechts zo oververtegenwoordigd op het internet omdat het dat in de maatschappij ook is?

Wordt wel tijd dat het in keer in kamerzetels wordt uitgedrukt. Misschien bij de verkiezingen over 2 maanden, zou mooi zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Mark

@VBB: de samenleving is wel rechtser geworden, maar de aanhang van linkse vs. rechtse partijen is geloof ik weinig veranderd. De leegloop bij PvdA wordt gecompenseerd door zetelwinst voor SP, GL en D66.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 jvdheuvel

Inderdaad, tijdje terug had men het hier over “de Generaal Pardon Coalitie”, dit is een mooie om discussies over de betekenis van “links” en “rechts” te vermijden. Anyway in de peilingen staat deze coalitie op dezelfde hoogte als in 2006.

Je kan ook gewoon zeggen “als je D66 bij links rekent”.

Dus hoe hard Geert Wilders ook schreeuwt en hoe groot hij ook wordt, “De Generaal Pardon Coalitie” wordt er geen zeteltje kleiner van.

Echter op internet lijkt de aanhang van deze coalitie minimaal vergeleken bij de onuitputtelijke meute rechtse brallers die bij iedere telegraaf berichtje weer tevoorschijn komt.

Overigens dat het mij opvalt dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse internetters verschrikkelijk rechts is, is al sinds ik op internet zit. En ik zit al op internet sinds……… sinds…. nou ja heel lang. Dat is dus niet een verschijnseltje van de laatste paar jaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Inje

2 oorzaken van rechtse dominantie op het Internet.
1. Rechts heeft relatief gezien veel meer en veel betere ondernemers die de markt beter aanvoelen en dus betere sites en blogs beginnen waarmee zij een veel grotere doelgroep bereiken en er financieel ook nog eens beter van worden.
2. Links is altijd al oververtegenwoordigt geweest op de tv en qua kranten. Die strijdt heeft rechts al verloren tijdens de verzuiling. Echter, vandaag de dag keren ze zich dus naar het grote alternatief, het internet.
Alle opmerkingen over ”links is genuanceerder” of ”rechtse mensen die schreeuwen gewoon harder” heben puur te maken met een verkapt beeld van stemmers en neigt naar zelfbevlekking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 HPax

Tot nog niet zo heel lang geleden was de PvdA de grootste politieke partij van NL. Maar dit feit zag je niet terug in het aantal lezers van de partijkrant, Het Vrij Volk (HVV). Zeker op den duur niet. HVV is doodgebloed en al die tijd was en bleef de rechtse Telegraaf (T) het grootste nieuwsblad, effectief voor socialisten verboden. Met openlijk de Telegraaf op zak of in de hand op een PvdA-partijvergadering of zoiets verschijnen, kon niet. Dus moet die T. door veel socialisten stiekum zijn gelezen. Wat iets, of eigenlijk alles van het socialisme zegt. Wat een leer!

Daarna is er nog in Rotterdam een krant uitgebracht, ik geloof het Rotterdams Dagblad (RD), dat zo?n beetje de rol van HVV overnam. Ik vond het in ieder geval een echte socialistische krant, heel saai, nieuwsverhullend, nogal leugenachtig. En ook gemeen*. En ik wist het – ik ben geen journalisr, weet technisch-publicitair niets van kranten – het RD zou het niet zou gaan redden. Dit ondanks het feit dat zij erg veel aan klanten-werving deed en de directie geloof ik een keer de prijs kreeg van de Beste Ondermer (ondeneming) van het Jaar. Of zoiets. En al weer zag ik het aankomen: het helpt niet. Je moet goed schrijven, de waarheid doen. Maar dat doe je niet. Je gaat eraan. Goed! Uitgekomen.

De cultuur van de NL-Tv lijkt mij socialistisch / links gedomineerd . Dat merk je vooral bij/in de uitzendingen van Nieuws & Actualiteiten programma?s: Buitenhof is dodelijk, de Nieuws-Journaals stereotyperend met hun batterij aan vastgeroeste ken-begrippen.: links, rechts, minderheden, misdaad-bescherming, rechts-extremisme, populisme enz.. En ze gaan maar tegen alle critiek bestand stug door.

De vraag wordt dan: waarom gingen HVV en RD te gronde, maar blijft die Tv-cultuur met zijn verwerpelijke emissies doorgaan? Het antwoord is niet moeilijk: HVV en RD werden niet door het Rijk betaald, de Tv wordt dat wel. En daarom – maar dan ook alleen daarom – zal Francisco van Jole het voorlopig met zijn Joop-site wel rooien. Dat doen ze altijd van andermans geld.
*Een ervaring.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Kropotkin

Het is niet zozeer links vs rechts. Het is meer behoudend autoriteitsgeloof (waar een groot gedeelte van huidig ‘links’ nu last van heeft) versus vooruitstrevend pluralisme, zeg maar GeenStijl & cs.

Ik heb ook altijd het idee gehad dat een partij als D66 feitelijk dichter bij de PVV stond dan bij de PvdA. (de laatste tijd minder met de links-conservatieve sociaal economische richting van de PVV)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Paul van Buuren

Volgens mij weet GeenStijl wat een sandwichformule is, in tegenstelling tot andere weblogs; een stevig broodje met een plakje leedvermaak, een schijfje grote-bek, een plakje rechtse meningen en dat alles op smaak gebracht met blote tieten en een briljante schrijfstijl. Er zijn heel weinig blogs in Nederland die dat na blijken te kunnen doen. Zelfs/zeker redactie met Van Jole erin niet. Maar ik wens ze veel succes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Joost

@16: Fout. GS weet wat de sandwichformule is, wij weten dat ook, maar wensen daar niet in mee te gaan. Het is voor mij fysiek onmogelijk om op die manier te schrijven. Gaat teveel tegen mijn mores in.

Ik vraag me inderdaad ook af of Van Jole en cs. de “eerst schieten, dan vragen stellen”-mentaliteit voldoende beheersen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Paul van Buuren

@17 Lieverd, als jullie het ook weten en niet doen, ben ik niet fout, maar doen jullie iets fout als je dezelfde bezoekersaantallen of hetzelfde eh, gewicht nastreeft. En je hoort mij toch niet klagen dat hier geen vergelijkbare sandwichformule gebruikt wordt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 HPax

Ref. Comment 15

Mijn comment 14 legt inderdaad niet uit waarom Nederlandse mensen massaal politiek ?links? stemmen en even massaal rechts ?lezen?.
De politicoloog Lijphart geeft er in zijn THE POLITICS OF ACCOMODATION 1975 een mogelijke culturele verklaring voor. Hij schrijft (in mijn samenvatting):

?In 1964 bouwde een onderneming een kunst¬matig eiland in de Noord¬zee buiten de Hollands-ter¬ri¬toriale wateren. Op dat eiland werd een com¬merciële Tv-station gebouwd dat naar de on¬dernemers hoop¬ten buiten de Neder¬landse jurisdictie zou vallen. Het succes van het Tv-station was in Neder¬land groot en het gehele project buiten¬ge¬woon populair. Maar de leiders van Neder¬land waren er niet ge¬lukkig mee omdat het de stevige en exclusieve con¬trole over de ethe¬rgol¬ven van de elite bedreigde. Maar hoe dacht het volk erover??

Daarover schrijft Lijphart: ?Ver¬reweg de meeste mensen waren volgens opiniepeilin¬gen voor het blijven van het pira¬tenstati¬on, maar er was ook een duidelij¬ke meerderheid die ac¬cordeerde met het rege¬ringsbe¬sluit de zender te laten verdwij¬nen.? En duidelijk is Lijp¬hart ver¬baasd. Die toestand van zijn gemoed geeft hij als volgt weer: ?Defe¬rence may be too weak to des¬cri¬be this attitude to aut¬ho¬rity; per¬haps one ought to speak of ‘docili¬ty?.

Voor het begrijpen van Nederlandse verhoudingen lijkt de (politieke) links / rechts verdeling dus onvoldoende. ?Authoriteitsgeloof?? speelt eveneens een grote rol rol; nog steeds. Hoe precies weet ik niet. Nederland blijft een samenleving van diakenhuismannetjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Joost

@18: Als je op een andere manier geen grote schare bezoekers kan trekken, dan hoeft het voor mij niet. En hoor je mij daarover klagen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Hockey

Knap hoor, 1 artikel en 20 reacties, en nog de plank misslaan.
Waarom trekt het rechtse GeenStijl wel veel bezoek? Waarom trekt de Telegraaf wel veel lezers? En links niet?

Kijk eens naar jullie eigen blog. Jullie proberen hoog boven het volk verheven te zijn. En daarbij dit duidelijk laten voelen naar alle lezers. Helaas voor jullie is de grachtengordel in Amsterdam echter niet zo groot. Nederland is groter dan dat.
In de tweede plaats trekken zowel telegraaf als GeenStijl vaak de beerput open bij misstanden. En elke keer als wij als burger genaaid worden dan wil me dat weten.
In de derde plaats en wellicht de belangrijkste zit de rechtse media niet continu te janken over “onderbuik” gevoel. Dat complete links miechel deel van Nederland weigert consequent wakker te worden en eens te kijken welke problemen er zijn. Elk probleem, elke kritiek, alles wordt maar afgedaan als “onderbuik”.
En als vierde kan je ook nog zeggen dat men in plaats van onderbuik maar gelijk overgaat op racist en discriminatie en andere discussie dodende worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Hockey

Update aangaande reacie 20. Niets is dodelijker qua discussie kapotmaken om zodra iemand ongenoegen uit dit direct af te doen als onderbuik gevoel en er vervolgens niet naar te luisteren.
Soms is het inderdaad ondebruik van het kleine “Tokkie” deel van Nederland. Maar alle andere keren is het dat niet. En de burger krijgt nu het gevoel dat de politiek, hierbij zeer sterk geholpen door de linkse media, en linkse blogs, alles afdoen als onderbuik.

Tevens is rechts ook nogal gespreid. Van zeer extreem rechts wat in Nazi Duitsland mee zou hebben gelopen met Hitler tot het deel wat gewoon niet links is. Als we nu al Wilders als extreem rechts gaan bestempelen, ja, wat verwacht je dan?
Zou je dit op links toepassen dan zou je een arbeider die op de PvdA stemt in dezelfde categorie plaatsen als de terroristen die het huis van Aad Kosto opbliezen en RaRa.

  • Vorige discussie