Tweespalt | Invasieve exoten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Heel consequent lijken ze bij GroenLinks niet te zijn als het aankomt op het gevaar van vreemde diersoorten op de Nederlandse fauna.

2008: GroenLinks stelt Kamervragen over invasieve eekhoorn 2014: GroenLinks dumpt 30.000 exotische mossels in Nijmeegse stadsvijver
Een bewoner van de Amersfoortse wijk Vathorst moet zijn exotische eekhoorns zo snel mogelijk vangen. […]

De eekhoorn kan een gevaar vormen voor de inheemse rode eekhoorn, meldt het Ministerie. De Amersfoorter heeft volgens de minister vier eekhoorns gevangen en drie dieren zijn overleden. Verburg liet dit dinsdag weten in antwoord op vragen van Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks).

Vrijdagmiddag om 12:15 uur gaven de wethouders Tiemens (GroenLinks) en wethouder Helmer-Englebert (SP) het startsein voor een project waarmee algenoverlast in openbare vijvers wordt aangepakt. Men maakt hierbij gebruik van mosselen die de algen gaan opeten. […]

Deze biologische aanpak wordt eerst getest in de vijver van het Kronenburgerpark. Als deze pilot goed werkt dan worden meer vijvers op deze manier schoongemaakt. Er zijn vrijdagmiddag meer dan 30.000 mosselen uitgezet in kratten. In Nijmegen wordt de zogehete ‘Quaggamossel’ gebruikt.

De quaggamossel kan een grote impact hebben op ecosystemen. In Noord-Amerika hebben ze daar al ruime ervaring mee: waar de quaggamossel komt, verdwijnt de vis:

Quaggas are prodigious water filterers, removing substantial amounts of phytoplankton and suspended particulate from the water. By removing the phytoplankton, quaggas in turn decrease the food source for zooplankton, therefore altering the food web. Impacts associated with the filtration of water include increases in water transparency, decreases in mean chlorophyll concentrations, and accumulation of pseudofeces. Water clarity increases light penetration causing a proliferation of aquatic plants that can change species dominance and alter the entire ecosystems. The pseudofeces that is produced from filtering the water accumulates and impacts the environment. As the waste particles decompose, oxygen is used up, water acidity increases (decreased pH) and toxic byproducts are produced.

Maar je water wordt wel mooi helder!

h/t zmooc

Reacties (9)

#1 roland

Zo’n verschil tussen wat genoemd wordt een biologische aanpak of een biologische bedreiging komt bij meerdere groeperingen voor.
Wat heet “overlast”, algen of vreemde eekhoorns?

  • Volgende discussie
#2 Herman Vruggink

Het zit nu eenmaal tussen de Groenlinkse oren: water behoort kraakhelder te zijn. Eigenlijk heeft groenlinks een soort smetvrees.
http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvissers/actueel/5620/invasieve__quaggamossel__leidt_tot_grote_zorgen.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

De Quaggamossel komt al tien jaar in Nederland voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Folkward

Mensen doen dit wel vaker. Helaas blijf je dan bezig, dan ga je andere exoten importeren om je (inmiddels) ‘plaag’ te bestrijden. Soms wil het nog wel eens helpen om het gewoon te laten rusten. Inheemse soorten zullen de soort soms pas later als ‘voedsel’ erkennen. Ideaal is echter anders.

@3 Moslims en de PVV ook, dat wil niet zeggen dat mensen (van verschillende pluimage) dat leuk vinden of dat ze vinden dat het iets toevoegt aan Nederland ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 zuiver

Algenoverlast komt meestal door te voedselrijk (vervuild) water. Het idee dat je dat water natuurlijk zou kunnen zuiveren met een rietveld komt blijkbaar niet bij ze op.

Handig aangelegde zuiveringsinstallaties kunnen ook nog een esthetisch en praktisch deel van de ruimte zijn.

Mosselen voor helder water: dom!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Noortje

@5 handje eendenkroos wil ook helpen.
http://delta.tudelft.nl/artikel/water-zuiveren-met-eendekroos/2403

In Australie hebben ze ook uitstekende ervaringen met invasieve diersoorten. Paddenjacht: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/1336081/2007/08/08/Jagen-op-rsquo-arrogante-rsquo-reuzenpad.dhtml
(En onze eigen varianten: de grijze eekhoorn, of de aziatische boktor http://jeugdjournaal.nl/item/398130-tuinen-neergehaald-voor-torretje.html)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 zmoooc

@3

De Quaggamossel komt al tien jaar in Nederland voor.

In het Westen. Dit gaat over Nijmegen. Je hoeft zijn komst daar natuurlijk niet te bespoedigen. Maar los daarvan is het natuurlijk een beetje raar om als GroenLinks je imago op te hangen aan zo’n zinloze maar risicovolle actie…

Maargoed. Ik ben ook hypocriet. Je moet mij de buurt eens zien volstrooien met zaadjes van de Grote Teunisbloem:p

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@4: Mijn punt was meer dat de “invasie” al heeft plaatsgevonden, waardoor dit uitzetten nou niet echt meer een exotische soort betreft. Best wel relevante informatie dacht ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 frankw

Tja, dit gaat ook een beetje over mijn vak. Bismarck heeft gelijk, de Quagga komt al een flinke tijd voor. In alle grote binnenwateren. En daar bewoont hij bijna alle oppervlaktes. De grootste verliezer is grappig genoeg een andere exoot uit het Zwarte Zeegebied, de Driehoeksmossel (ook wel Zebramossel genoemd). Die zat hier al meer dan een eeuw.

Ik vind het publicitair een beetje dom van een Groenlinkser om een Quaggamossel uit te zetten, maar hun aanwezigheid alom betekent dat ze niet meer weg zullen gaan.

  • Vorige discussie