Turkije in quarantaine?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De vogelgriep is in Turkije. Drie kinderen dood.
De autoriteiten denken dat het virus nog niet van mens op mens overdraagbaar is.
Maar intussen zijn in de getroffen regio wel meer dan twintig mensen in het ziekenhuis opgenomen met de bekende verschijnselen. Sommige zieken zijn al naar verder gelegen ziekenhuizen getransporteerd.
Hiermee wordt de kans groter dat er ruimte ontstaat voor een door mensen overdraagbaar virus.
Op welk moment ga je als Turkse regering beslissen om gebied volledig af te sluiten? Het kan vals alarm zijn, dan was zo’n maatregel wel heel zwaar en heb je jezelf niet populair gemaakt bij de bevolking. Het kan ook echt zijn. En als je dan niet tot quarantaine bent overgegaan, heb je er mogelijk voor gezorgd dat er miljoenen mensen op de wereld overlijden.
Lastige beslissing.
Overigens zal er mogelijk ook een moment komen waarop andere regeringen moeten gaan beslissen of ze al het verkeer met Turkije tijdelijk verbieden. Met alle economische gevolgen van dien.
Laten we hopen dat het niet zover komt en ook dit geval weer met een sisser afloopt.

Reacties (18)

#1 lucifer

overlijden

  • Volgende discussie
#2 Steeph

Oeps, gecorigeerd. Was nog niet helemaal wakker kennelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Spuyt12

Ik geloof niet zoveel in het nut van quarantaine. Dat is alleen maar het uitstellen van het onvermijdelijke.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Spuyt12

zoveek = zo

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Spuyt12

argh… het is nog vroeg ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Steeph

@Spuyt12: ik ken dat gevoel :-)

Misschien is quarantaine alleen uitstel. Maar tijd is heel belangrijk. Het duurt even voor een vaccin beschikbaar is in voldoende hoeveelheden. Er kunnen dus potentieel miljoenen levens gewonnen worden door de verspreiding enige tijd te vertragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Spuyt12

Bij mijn weten is er nog geen vaccin, toch? Ja eentje die nuttig is als het op precies het moment van besmetten wordt toegediend.

Verder trek ik de effectiviteit van het in quarantaine zetten van een streek/land. Dat is onmogelijk. Mensen zijn vindingrijk en vooral egoïstisch (en dom).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Steeph

Nee, er is geen vaccin. Maar op het moment dat het virus zich voordoet kan het ontwikkeld worden. Ook daar is tijd voor nodig.
Effectief niet, als er maar tijd gewonnen wordt. Het is nogal wat anders of je al het auto en vliegverkeer gewoon door laat gaan of alleen maar los lopende figuren hebt die de grens zouden kunnen oversteken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Spuyt12

Denk je dat op het moment dat er een stuk turkije afgesloten wordt de pharmaceutische industrie over elkaar heen zal rollen om een vaccin te vinden?

Dat zijn een stelletje criminelen die het woord medemenselijkheid niet kennen. Ze zullen pas echt wat doen als het helemaal uit de klauwen loopt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 HansR

Ik geloof ook niet zo in quarantaine. Als het virus echt agressief is verspreidt het dacht ik ook via de lucht. Hoe groot moet die afstand zijn? Mag er van buitenaf niemand meer in het afgesloten gebied? Is dat haalbaar? Pas als eea haalbaar en effectief is moet je echt overgaan tot quarantaine waarbij de mensen in quarantaine toch niet ter dood mogen zijn veroordeeld. Anders kan de schade groter zijn dan de winst.

Ik ben geen quarantainespecialist maar is er iemand die de effecten daadwerkelijk eens uit de doeken kan doen?

En wat betreft die miljoenen die overlijden – daar heb ik al eens eerder op gereageerd: we hebben meer dan 6 miljard mensen. Als een procent aan de ziekte kan overlijden – niet onwerkelijk – heb je al 60 miljoen mensen. Grote getallen genereren grote getallen. Het is niet mogelijk alle ziektes in de wereld te beheersen. Wat de medici en pharmaceutici (met name zij!) daar ook over willen poneren. Ik geloof er niet in en alle maatregelen en argumenten aangaande de grote getallen zijn bijna per definitie manipulatief. En ik wil ook nog wel even wijzen op de tijdelijke werking antibiotica. Ik weet het dat is geen virus etc… maar toch maar even gezegd.

Om kort te gaan: een zekere acceptatie zul je moeten hebben. Dat je situaties als bij de grote pestepidemieen (30-40%) probeert te voorkomen lijkt me verder logisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Spuyt12

Een virus dat via de lucht kan worden overgedragen (aerosol dacht ik) is inderdaad het doemscenario. In andere gevallen is quarantaine ook niet echt heel hard nodig.

Over het algemeen “leven” virussen maar heel kort buiten het gastlichaam. Ik weet niet of dit voor de vogelgriep ook geldt.

Die paar seconden zijn trouwens ruim genoeg voor eenvirus om bijvoorbeeld via een nies verspreid te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Martin

Quarantaine kan in mijn ogen juist nuttig zijn, mits quarantaine gebruikt wordt voordat er sprake is van een pandemie. Als er nog maar een klein aantal mensen (enige tientallen) geinfecteerd is geraakt, is er nog een vrij grote kans dat het virus zich in een geografisch klein gebied bevindt. Natuurlijk zullen sommige mensen proberen de quarantaine maatregelen te omzeilen, maar de kans dat een geinfecteerd individu ook daadwerkelijk een uitbraak veroorzaakt is voor griep niet zo groot. (Er is een vrij grote kans dat de keten van besmettingen klein blijft doordat het een stochastisch proces is.) Als je dus door vroege quarantaine maatregelen een redelijke kans hebt een pandemie te voorkomen is dat de moeite waard. Wanneer er eenmaal sprake is van een pandemie is quarantaine vrij zinloos (geografisch geisoleerde gebieden uitgesloten). Ook de tijdwinst (om een vaccin te maken) is erg beperkt, zelfs al zou je al het vliegverkeer met 99% efficientie verbieden.

Wat de farmaceutische industrie betreft, die werkt momenteel nauw samen met de WHO en werken hard aan vaccins (natuurlijk niet alleen uit menselijkheid, maar ook omdat, als er een pandemie uitbreekt, er veel winst te behalen is als men eerder een vaccin heeft dan de concurrent.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 ALO

Er is een vaccin tegen vogelgriep. Voor dieren dan, niet voor mensen. Die worden ziek als ze hevig in contact met zieke dieren zijn geweest. Besmetting naar andere mensen is nog niet voorgekomen. Het ‘probleem’ is echter dat als een land toestemming geeft om dat te gebruiken de grenzen onmiddellijk dicht gaan voor het vervoer voor pluimvee. Ingeente vogels zijn worden niet ziek maar kunnen wel dragers zijn. In Europa hebben dierentuinen toestemming gekregen voor inenting.

Het grote gevaar is als het virus muteert en dan van mens tot mens overdraagbaar wordt. daar is nog geen vaccin tegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

Quarantaine, mooi woord. het komt uit Venetie, alwaar mensen die uit pest-verdachte streken kwamen 40 dagen werden geisoleerd. Hadden ze dan nog geen pest ontwikkeld, dan kregen ze het ook niet meer en konden ze los gelaten worden.

Maar goed quarantaine is tegenwoordig zo makkelijk niet meer te effectueren, gezien de extreem toegenomen mobiliteit van de mens en zijn goederen. Zoals al eerder gezegd dus alleen zinvol bij het in de kiem smoren van een uitbraak.

Los daarvan is dit allemaal een beetje paniekvoetbal, aangezien de menselijk overdaagbare variant waar iedereen zo op hyped nog nergens is aangetoond en als zodanig dus niet bestaat.

Turkije hoeft dus niets te quarantainen (als het menselijk overdaagbare virus gaat komen, zal het niet daar zijn voorspel ik!), alleen goed de kippen terplekke in de gaten te houden (slachten, goed koken en aan de hongerigen voeren zou ik zeggen, het virus is niet hittebestendig, dus geen slechte dingen van me denken).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Jogy

Veel kan voorkomen worden door dieren te vaccineren, maar dat willen de verschillende partijen niet, want gevaccineerde dieren zijn economisch waardeloos.

Deze vogelgriep virus kent twee dodelijke varianten voor de mens en die laten zich echt niet tegenhouden. Slachten en afsluiten kan het probleem daar houden waar het nu is, maar het is bekend dat het ook al in andere landen in Oost-Europa is gesignaleerd en het virus vaart ook deels mee op de vleugels van trekvogels.

Voor het feit dat mensen het kunnen overdragen hoeven we gezien de afstand niet direct bang zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Steeph

@Jogy: De laatste opmerking kan ik niet goed plaatsen. Afstand betekent toch niets meer in de huidige wereld?
Mensen rijden en vliegen dagelijks. En Turkije is voor Nederland nou niet bepaald een bestemming waar zelden iemand naar toe gaat of vandaan komt. Toerisme en familiecontacten alleen zorgt al voor duizenden mensen bewegingen per dag tussen daar en hier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bismarck

Wat mij betreft laat je het virus onder het gevogelte uitwoeden in plaats van het te isoleren. Op die manier hou je alleen immuun gevogelte over, ben je in 1 keer van het gezeik af.

Overigens denk ik hetzelfde over menselijke ziekten. De pest doodde bij elke volgende uitbraak steeds minder mensen en uiteindelijk was er helemaal geen pest-epidemie meer, omdat vrijwel de hele populatie immuun was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Jogy

@Steeph:
Ik bedoel ermee dat virussen via mensen een ander verloop hebben. De overdracht is anders, korter en moeilijker te isoleren.

  • Vorige discussie