Sywert van Lienden – Forever Young

Dit is een gastbijdrage van JFS. Het stuk verscheen eerder op op kingkosherbeentuit.nl.

Toen ik jong was – ongeveer vorige week dinsdag – dacht ik dat er maar weinig manieren waren om op een leuke manier rijk en beroemd te worden. Ik heb dan ook altijd hard geoefend om een matige muzikant en een afschuwelijke acteur te worden – het podiumlicht opgezocht op zoek naar die doorbraak. Uiteraard wel keurig gestudeerd, maar er geen levendiger herrinnering aan overgehouden dan bier-en-tieten flashbacks (wat meer van het eerste dan het laatste). In de tussentijd heb ik uitsluitend om sociale redenen leren praten en schrijven.

Sinds ik weet wie Sywert van Lienden is, weet ik dat ik fout zat.

Sywert verliet het Gymnasium om politiek genie te worden en doet nu vier opleidingen tegelijk aan de universiteit van Amsterdam. Uiteraard onnodig, want als je maar één keer bij DWDD hebt gezeten, hoef je de rest van je leven waarschijnlijk niet meer te solliciteren. Wat heb je bovendien nog te bewijzen als je voor je twintigste al columnist bent geweest bij HP/De Tijd en dagelijks voor de camera wedijvert met ministers? Natuurlijk is hij zo genant jong, eloquent en competent dat je je als toeschouwer direct waardeloos voelt. Toch ben ik blij dat mijn egocentrische generatie af en toe nog iemand voortbrengt die de kastanjes voor ons uit het vuur haalt.

Maar hebben we dat eigenlijk wel nodig? Je zou kunnen zeggen dat een vergrijsde maatschappij het beste geleid kan worden door vergrijsde politiek. Ouder en wijzer; de mensheid vertrouwt al millennia op een beetje gerontocratie (ja, zoek die zelf maar op). Als politiek over hogere doelen zou gaan en niet over individuen dan zouden jongeren en ouderen toch ook geen wezenlijk andere dingen moeten nastreven?

Jongerenpolitiek heeft per definitie het probleem dat het zichzelf constant moet heruitvinden.

Hoe langer jongeren immers aan de macht zijn, hoe ouder ze zullen worden.

Ik moet nog zien wat er van succesvolle idealisten over blijft als hun pennierekening begint vol te stromen.

Laten we hopen dat het fraaier is dan verdrinken in een badkuip na een dodelijke combinatie van whisky en heroïne.

 1. 2

  oud zijn ook

  De belangrijkheid van leeftijd bij ideekwaliteit wordt schromelijk overschat
  De belangrijkheid van leeftijdsverschil in politiekemachtsverhoudingen wordt (G500: werd) schromelijk onderschat

  [ en de opvoedende werking van ooit de Pennierekening word tegenwoordig schromelijk onderschat ]

 2. 5

  Wat er overblijft van succesvolle idealisten?

  Is hij succesvol omdat hij in de media kraait?
  Wat heeft hij bereikt?

  Is hij idealist?
  Waar staat hij voor?

  Wacht maar, ze storten zijn rekening opzettelijk vol en dan weet je dat hij zeker niet voor jou de kastanjes heeft gepoft.

  Hij is de individuele jaren 60 die verandert in zakkenvuller.
  Het zou me verbazen als het anders gaat.

 3. 6

  Een badkuip vol whisky moet je niet doen, dat is killing voor je huid.
  Maar een badkuip vol heroine lijkt me dan wel weer gunstig voor het doen vollopen van je pennierekening.

 4. 8

  Erg leuk stukje. Als ik Sywert van Lienden ergens zie opdraven, moet ik altijd denken aan een stripje van Gummbah, waarin je een oud mannetje met gekromde rug en een wandelstok ziet lopen en twee personen ernaast, waarvan er één verrukt iets zegt als: “Vijf jaar en nu al tachtig: het is een wonderkind!”

 5. 9

  Natuurlijk is hij geen idealist. Hij is door en door nep, een baantjesjager, oude wijn in een nieuwe zak.

  Maar hij speelt het wel bijzonder slim, dat moet ik hem nageven.

 6. 10

  Precies, die jongen is de jongste oude man van Nederland. Houden ze bij DWDD nogal van, gezien de adoratie van de zelfbenoemde wannabe-nerd Alexander Klöpping. Ze hebben wél hun persoonlijke PR extreem goed op orde.

 7. 11

  Een tijdje geleden zag ik hem op TV waar hij in Madurodam werd geïnterviewd. Ik schoot in de lach toen hij vertelde dat politici geen idealen meer hebben en nergens voor staan maar dat ‘zijn’ 500 jongeren moeten stemmen voor een middenpartij, maakt niet uit welke!!
  Het interview was 10 minuten gewauwel in de leegte, inhoudsloos en visieloos. In DWDD zag ik hem overal kritiek op hebben; op iets van inhoud heb ik hem niet kunnen betrappen. Een nieuw politicus is opgestaan.