Syrië, Hillary Clinton en LGBT-issues in Amerikaanse nieuws

Serie:

ELDERS - Het meest prominente wereldnieuws van afgelopen week, de gifgasaanvallen in Syrië, zijn uiteraard in de Verenigde Staten niet onbesproken gebleven. NPR sprak twee artsen uit Syrische ziekenhuizen die slachtoffers behandelden. De artsen vertellen over de vele zieken die ze behandeld hebben, inclusief diegenen (waaronder een meisje van drie maanden oud) die ze niet meer konden redden. Deels door een gebrek aan middelen. Dat het om een chemische aanval gaat, is niet officieel vastgesteld, maar de artsen zeiden tegen NPR dat op basis van wat zij gezien hebben, een sarin gas de meest waarschijnlijke oorzaak van de symptomen is.

President Obama sprak zich uit over de aanval in Syrië in een interview met CNN, waarin hij onder andere zei dat VS-afgevaardigden bezig zijn de Verenigde Naties tot meer actie te dwingen en de Syrische regering oproept onderzoek naar de aanval toe te laten. Maar, ‘we don’t expect cooperation (from the Syrian government), given their past history,’ gaf Obama toe.

Clinton for president

Ondertussen is de blik van politieke redacteuren ook al weer op de horizon gericht. Hoewel Hillary Clinton nog altijd niets heeft gezegd over een eventuele gooi naar het presidentschap in 2016, wordt er al sinds haar aftreden als minister van Buitenlandse Zaken flink over gediscussieerd. The Times heeft journaliste Amy Chozick vrijgemaakt om zich volledig te focussen op het volgen van de Clintons. The New York Times schetst de voor- en nadelen aan de beslissing. Aan de ene kant kan Chozick op deze manier veel tijd steken in het opbouwen van een netwerk rondom haar onderwerp, wat bij de Clintons geen overbodige luxe is. Aan de andere kant: is er wel genoeg nieuws over het onderwerp (zeker aangezien Clinton nog altijd niet heeft gezegd mee te doen aan de verkiezingen), en moeten de media wel bijdragen aan het in stand houden van de permanente politieke campagne?

LGBT

Verder was het een interessante week voor Amerikaanse homoseksuelen en transgenders. Op donderdag liet acteur Wentworth Miller (bekend van onder andere de serie Prison Break) in een open brief (pdf) uit voor zijn homoseksualiteit. Hij was uitgenodigd voor een internationaal filmfestival in Sint Petersburg, maar gaf aan te weigeren omdat hij als homoseksuele man niet naar Rusland wilde afreizen zolang de anti-homowetten daar bestaan. Zowel serieuze als minder serieuze media besteedden uitgebreid aandacht aan de coming out.

Diezelfde dag werd bekend dat Bradley Manning (die eerder die week 35 jaar celstraf kreeg van de rechter vanwege het lekken van informatie naar WikiLeaks) voortaan door het leven gaat als Chelsea Manning, en dat zij in de gevangenis wil beginnen aan hormoontherapie. Manning worstelde al langer met haar genderidentiteit. Nu heeft zij er dus voor gekozen als vrouw door het leven te gaan. In de militaire gevangenis waar Manning haar straf moet uitzitten, Fort Leavenworth in Kansas, wordt geen hormoontherapie aangeboden, zegt een vertegenwoordiger tegen de Associated Press. Daarvoor zal Manning een transfer naar een federale gevangenis moeten aanvragen.

Reacties zijn uitgeschakeld