Stuur regeringscommissaris naar Dinkelland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Welkom in Dinkelland (Foto: Flickr/Tuuur)

Er is wederom gedonder in de gemeente Dinkelland. Nadat eind vorig jaar na een crisis in het college de burgemeester weggestuurd werd door de gemeenteraad (zeer tegen de zin van de bevolking in), moet nu een wethouder opstappen vanwege belangenverstrengeling. Ironisch genoeg was het juist de kritiek van de burgemeester op die belangenverstrengeling die de gemeenteraad hem deed wegsturen.

Het is duidelijk dat Dinkelland onbestuurbaar dreigt te worden en de politieke verhoudingen en het vertrouwen van de burgers in de politiek behoorlijk worden verziekt. Dat roept de vraag op of de landelijke overheid niet moet ingrijpen.

Iets vergelijkbaars was er een tijd terug aan de hand in Delfzijl. Àlle politieke partijen hadden het daar in de ogen van de bevolking dusdanig verpest, dat bij de gemeenteraadsverkiezingen bijna een derde blanco stemde, een unicum in de Nederlandse geschiedenis.

Er is een paardenmiddel dat de rijksoverheid kan gebruiken. Begin jaren `50 zette de landelijke overheid de democratisch gekozen gemeenteraad van Finsterwolde (waar de communisten een absolute meerderheid bezaten en een financieel onverantwoord beleid voerden) aan de kant en verving hem door een regeringscommissaris (die voorheen de burgemeester was), die daarna alleen het bewind over de gemeente voerde.

Dat is een zeer zwaar middel, en in een democratie van zeer twijfelachtige aard. Maar situaties als in Dinkelland en eerder in Delfzijl zijn waarschijnlijk nog schadelijker: beter dat mensen een wrok tegen de nationale overheid krijgen, dan dat ze definief het vertrouwen in de politiek verliezen. Ingrijpen lijkt me hier dan ook op zijn plaats.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Waarom laat je Dinkelland niet gewoon annexeren door Oldenzaal?

Wat je daar schrijft over Finsterwolde (en ook gold voor Beerta), klinkt enigzins gekleurd. Beide gemeentes werden door een regeringscommissaris bestuurd omdat de gemeenteraad de autonomie zou verwaarlozen. In werkelijkehid was het pure politiek. Een communistische politiek in een nederlandse gemeente, dat kon niet. Zeker in die gevallen was het inderdaad van uiterst twijfelachtige aard (en dat is nog een eufemisme).

  • Volgende discussie
#2 Eurocraat

@1: natuurlijk was het ingrijpen in Finsterwolde en Beerta politiek gemotivieerd tegen de communisten. Toch meen ik mij te herinneren dat de communistische raden ook wel beslissingen namen die tegen goed bestuur ingingen, zodat er ook een objectief argument voor ingrijpen kan zijn geweest.

Wat annexatie betreft: tegen de tijd dat zo`n fusieproces is afgelopen zijn er al weer nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Nee niet fusie, gewoon keiharde annexatie. Je zegt toch zelf dat het hele bestuur van Dinkelland niet meer te vertrouwen is. Nou, dan maar allemaal uit ambt en tot de volgende verkiezingen een gemeentebestuur van Oldenzaal dat zonder barmhartigheid heerscht over de burgertjes van Denekamp, Ootmarsum & omstreken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Objectief gezien heb ik daar niets van kunnen vinden. Wel dat de gemeenteraad zaken ondernam, die de grootgrondbezitters aldaar niet geriefde (en die prompt gingen lopen netwerken/klagen in Den Haag, om 1 en ander ongedaan te maken).

  • Vorige discussie