Studenten kiezen te vrijblijvend voor studie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Te veel jongeren kiezen voor een studie omdat deze “leuk” is in plaats van omdat deze later goede kansen op een baan biedt.

Ikzelf verbaas me ook al tijden over het aantal studenten psychologie, vrijetijdskunde en journalistiek, ondanks het gebrek aan kansen op de arbeidsmarkt. Het gaat hier om zogenaamde “leuke” studies. Vaak niet al te zwaar, maar wel interessant en goed voor de eigen geestelijke ontwikkeling. Helaas denkt de arbeidsmarkt daar anders over en neemt deze mensen alleen maar aan als ze niet anders kunnen (bij bijvoorbeeld een tekort).
Een numerus fixus op deze opleidingen is volgens mij dan ook een goed idee. Bij deze studies is het namelijk goed te voorspellen of en hoeveel vraag er straks is naar arbeidskrachten.

Als je bent uitgeloot mag je zo’n studie natuurlijk wel doen, maar dan financier je hem zelf maar.

De universiteiten en hogescholen zijn het hier uiteraard niet mee eens, want een overschot nu kan in de toekomst snel omslaan naar een tekort. Denk aan de IT waar een jaar of vier geleden niemand een baan kon vinden en waar je als beginneling nu weer voorzichtig salariseisen kan stellen.

Deze instellingen hebben natuurlijk maar één belang, en dat is het afleveren van zoveel mogelijk nieuwe bachelors en masters. Hun redenatie houdt dan ook geen stand. Fluctuerende tekorten zijn grotendeels te wijten aan het cyclische karakter van de markt.
Daarbij kunnen overschotten en tekorten elkaar snel afwisselen. Maar de vraag naar afgestudeerde psychologen en vrijetijdswetenschappers zal met een aantrekkende economie nooit gigantische vormen aannemen.

Reacties (12)

#1 LawJack

Tjonge, jonge, wat een paternalisme. Mag ik aub ook iets doen wat ik leuk vind? De afweging of het later een goede baan oplevert is voor mij en niemand anders. Daar komt nog bij dat je succesvoller bent als je iets leuk vindt. Techniek, IT etc zijn toch veelbelovende carrieres, maar niet zulke aansprekende studies. Dus wat doen we: we willen het leuker maken, aantrekkelijker. Is het ook niet eens goed dat sommige mensen aan meer denken dan alleen maar het rendement van iets?

  • Volgende discussie
#2 LawJack

En de hokjesgeest! Alsof psychologen en vrijetijdskundigen niet flexibel genoeg zijn om een een groot aantal banen te vervullen. Voorbeeld: een psycholoog is uitermate geschikt om onderwijs te geven op een boel niveau’s, trainingen geven etc. En niet alleen maar een psychologen praktijk beginnen….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Dat klopt, maar op het moment dat een samenleving die veel geld steekt in onderwijs geconfronteerd wordt met tekorten op het ene en overschotten op het andere vlak, moet die samenleving dan maar geld blijven pompen in mensen die iets leren waar geen behoefte aan is?

De staat geeft geld uit aan jouw opleiding, dus de afweging of je later een baan kan krijgen met deze studie is zekere belangrijk.

Een numerus fixus is er al langer bij medische beroepen, dus een complete vrije keuze heb je toch al niet.

Daarbij zijn veel van deze studies, zoals psychologie voor veel mensen een “ik wil iets studeren, dus maar psychologie” studie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

@lawJack, reactie 2. Inderdaad, veel mensen vinden een baan in een andere beroepsgroep dan ze zijn opgeleid.

Maar dat geldt lang niet voor iedereen, waarom ken ik anders een aantal vrijetijdskundigen die nu langdurig iets teveel vrije tijd en een uitkering hebben? Hetzelfde geld voor psychologen, neerlandici en journalisten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 LawJack

Een dubbel argument dus om meer zelf-financiering van studenten te eisen…..Verbaast me trouwens dat de Rechten studie niet wordt genoemd in dit rijtje.
De redenering is simpel en bekend: als je zelf mag kiezen én moet betalen, dan komt je afweging wellicht wat rationeler uit. Maar de persoonlijke zoektocht naar balans tussen wat je ‘leuk’ vindt en wat een goed betaalde baan oplevert is eeuwig, en kan op zijn minst gevonden worden als je 16, 17, 18 bent…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 LawJack

@Spuyt: dat ze werkeloos zijn kan ook aan henzelf liggen…;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Packet Storm

Alsof psychologen en vrijetijdskundigen niet flexibel genoeg zijn om een een groot aantal banen te vervullen

Dat klopt. Ik ken 2 mensen die afgestudeerd psycholoog zijn en die beiden niet werkzaam zijn in dit gebied.

De ene is voorlopig schoenenverkoopster en de andere is werkeloos, want die kon het geestelijk niet aan om dagelijks de ellende van anderen over zich heen te krijgen.

Beetje extreem, maar het is wel waar . Ze waren ook allebei van het hierboven genoemde geval: “ik wil iets studeren, dus maar psychologie”

update: wow, jullie posten snel…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joost

@LawJack: Ik wilde je ontzien ;-) Maar rechten en economie zijn studies waarvan de afgestudeerden redelijk breed inzetbaar zijn en ook zo worden gezien door het bedrijfsleven. Hierdoor horen ze denk ik niet in dit rijtje thuis…

Voor de rest ben ik het eens met je betoog. Het is moeilijk op je 17,18e een goede beslissing te nemen. Maar het kan allicht iets beter gestuurd worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 LawJack

En hoe zit het met historici?
De mate van sturing moet wat mij betreft minimaal zijn. Als je op je 40e er achter komt dat je depressief bent omdat je al meer dan 15 jaar iets aan het doen bent wat je totaal niks vindt, en je afstompt, dan ben je volgens mij verder van huis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Joost

Historici vallen bij mij onder dezelfde categorie.

Dat laatste kan je ook gebeuren met een studie die je wel leuk vond. Dat heb je altijd zelf in de hand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 knut

De PvdA had laatst ook zo’n mooi idee over afgestudeerde moeders. Er is dus draagvlak in de 2e kamer om de studie volledig als schuld bij de mensen in rekening te brengen. Moeten ze maar gaan werken. Geen baan gevonden, begin dan maar een eigen zaak. Als je een universitaire graad heb moet je ook zo’n uitdaging aankunnen!

Helemaal geldt het voor studenten die emigreren omdat ze daar meer geld krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 MP (cynisch)

Beter maar helemaal niet meer studeren het idee van hoger onderwijs in Nederland is een rottend lijk, de kenniseconomie is een fata morgana. Beter maar een vak leren en je zakken zo snel mogelijk vullen voordat die babyboomers hun pensioen bijeengegraaid hebben. Na een studie acht men je al snel te oud, te eigenwijs en te theoretisch terwijl je geen werkervaring, geen pensioen en geen kapitaal opgebouwd hebt. Bovendien 90% van de mensen vindt wetenschap (en kunst) totaal niet belangrijk, je wordt al snel bestempeld als wauwelende profiteur.

  • Vorige discussie