Studenten verder uitgeknepen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Hanedop

Irritant, dat ‘gratis’. Studenten zijn indertijd gewoon gaan betalen voor de kaart (was het 60 gulden per maand?) dus is het weliswaar een goedkope deal, maar van gratis is geen sprake. Ook irritant is de redactionele keuze ‘nog maar een jaar gratis reizen’ je zou ook kunnen zeggen: ‘nog een heel jaar’. Goedkoop mogen reizen langer dan je studieduur is best aangenaam, dat kan alleen in Nederland.

  • Volgende discussie
#2 sikbock

de lsvb was destijds TEGEN de invoering van die kaart.. nu piepen ze omdat ze de kaart niet kwijt willen? duh

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Herman

@1 Dit maakt uitwisseling tussen Nederlandse universiteiten, wat volgens mij ooit een doelstelling was van Rutte zelf toen hij nog een andere pet op had, veel moeilijker. Zonder OV-kaart wordt het voor een student uit Groningen wel erg moeilijk om vakken in Maastricht te gaan volgen. Bovendien is er dan naar jou zeggen destijds weliswaar 60 euro voor betaald, maar in deze plannen is er natuurlijk geen sprake van dat studenten die 60 euro op welke manier dan ook terug zien.

Daarnaast gaat het niet om goedkoop reizen langer dan je studieduur. Het is al tijden zo dat een student die niet meer studeert ook geen recht meer heeft op een ov-kaart. De werkelijke langstudeerdersboete wordt op deze manier gewoon nog wat hoger dan de 3000 euro die in eerste instantie was voorzien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 G. de Vader

De invoering ging inderdaad gepaard met een verlaging van de studiebeurs. De basisbeurs van iedere student werd met 60 gulden in de maand gekort, of je nu wel of niet gebruik maakte van het openbaar vervoer en was dus gedwongen winkelnering bij de NS.

Ik ben benieuwd of de basisbeurs nu weer omhoog gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 DrBanner

Lol @ groningen-maastricht voorbeeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 jb

tja, men wringt zich in de raarste bochten om de winstbelasting voor bedrijven te kunnen verlagen en huizenbezitters van subsidie te blijven voorzien.
De machthebbende generatie die lang heeft kunnen studeren en geprofiteerd heeft van zowel hypotheekrenteaftrek als extreme steiging op de woningmarkt denkt kennelijk ‘na ons de zondvloed’. De jonge generatie ziet maar hoe zij zich redt zonder opleiding of met hoge schulden, onbetaalbare woningen en gedevalueerde pensioenregelingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 spees

/offtopic:
@6 ja makkelijke kritiek. Mijn babyboom vader heeft inderdaad voor een prikkie het huis gekocht. En profiteert van hypotheekrente aftrek. Daar betaalde hij wel weer mijn studie voor, want de studiebeurs is een schamele fooi vergeleken met de werkelijke kosten van uitwonend wonen &studeren. Aan de andere kant had mijn vader niet op zijn 28e een eigen auto. Ik heb nu al meer van de wereld gezien dan hij in zijn hele leven. Het ‘weekendje New York’ bestaat hooguit vanaf de jaren ’80.

/ontopic: Ik heb misschien schulden door de studie, maar vergeleken met een hypotheek is de schuld een lachtertje. Iedereen steekt zich diep in schulden voor een kippenhok in Amsterdam of een suburbane woning, maar men geld lenen voor een studie? Dat is plots ongewenst. Ik lijk wel een VVD’er, maar geld voor een studie lenen moet niet worden gezien als een schuld, maar als een investering dat zich later uitbetaald. We kunnen niet constant een beroep doen op niet bestaande solidariteit voor die investering, de meeste mensen kunnen het zelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JSK

@7: Eens! Ook is een buitenlandse stage een ongelofelijke luxe vergeleken met studeren 20 jaar geleden. De broer van de vriendin van mijn beste vriend heeft MBO gedaan en doet nu een halfjarige stage in Portugal. Jochies uit A’dam Noord kregen echt niet zulke kansen in 1980.

Het probleem met betalen voor het hoger onderwijs is symptomatisch voor het probleem met in gehele publieke sector. Het onderwijs, zorg, veiligheid worden gezien als kosteloze diensten die in principe niks mogen kosten. En muv de zorg hoeven de dienstverleners in de publieke sector ook niks te verdienen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hanedop

@7,8: Hulde, babyboomers groeiden allemaal op in overvolle huizen met pa moe broers en zussen op de lip en konden niet wachten prachtige premie a koopwoningen te bemachtigen met een voortuin, een achtertuin, een carport en een eigen kamer voor dochter en zoon.
Die dochter en zoon zitten nu verveeld achter hun laptop met hun eigen tv aan via hun smartfoon te twitteren dat hun ouders en grootouders tuig zijn dat alleen maar geprofiteerd heeft en slapend rijk is geworden.

  • Vorige discussie