Stijgende prijs pop- en rockconcertkaartjes bevestigd

DATA - Precies een half jaar geleden publiceerden we hier een overzicht van de prijs van concertkaartjes vanaf 1975 tot en met 2012. Voor inflatie gecorrigeerd was er een duidelijke stijging zichtbaar. Nadien hebben we nog ruim honderd nieuwe tickets ontvangen. Die hebben we verwerkt in een nieuw overzicht.

Ook uit het nieuwe overzicht blijkt dat de stijging er inderdaad is. Sterker nog, hij is iets steviger geworden. Er is sprake van een ruime verdubbeling van de prijs:
concertkaartjes_revis_1976-2012_470

Dit keer hebben we ook de podia uitgesplitst naar klein en groot om te zien of er nog verschil in trends was. Die is er, maar het scheelt niet veel. Bij grote podia (>500 bezoekers) stijgt de prijs net een fractie sneller.
concert_kaartjes_klein_groot_470

Wederom dank aan een aantal lezers die de moeite hebben genomen hun concertkaartjes te scannen en op te sturen. Ze zijn nog steeds welkom, maar een update verwachten we pas over ruim een jaar weer.

 1. 1

  IK geef ziezo geen geld aan artiesten die hun ziel en auteursrecht hebben verkocht aan de MAFIAA. Jammer, maar blijkbaar behoor ik niet tot de ‘doelgroep’

 2. 2

  Ik denk dat over het algemeen de conclusie wel klopt, maar van die kleine podia ben ik nog niet overtuigd. Daarvan zijn ten eerste dan ook wat minder, ten tweede trek je er gewoon een rechte lijn door, en ik vraag me af in welke mate die te rechtvaardigen is. Er zal ongetwijfeld een bias inzitten (je neemt alleen de concerten waar je nog kaartjes van hebt, waarom zou je kaartjes bewaren?) Maar die heb je altijd, heb je hier ook rekening mee gehouden?

  Ik zou willen stellen dat de differentiatie tussen concerten (en de prijs van de kaartjes) groter wordt: de kaartjes met de laagste waardes blijven ongeveer die waarde, maar er zijn meer grotere festivals en duurdere kaartjes gekomen.

 3. 3

  Vroeger maakten bands live reclame voor hun studio-opnamen. Tegenwoordig moet het andersom. Niet gek dat dat wat met de prijzen doet.

 4. 6

  Blijft een mooi onderzoek. Al heb ik nog altijd de vraag in welke mate je werkelijk hetzelfde meet door de tijd heen. Als de lichtshow, het voorprogramma etc allemaal sterk zijn veranderd, doe je de ‘werkelijkheid’ misschien geweld aan door te zeggen concert1974=concert2012.

  Je zou de vraag ook kunnen omdraaien: wat is er veranderd aan muzikanten en hun concerten dat de prijs zo is gestegen? Daarmee stel je ook niet de prijzen, maar de concerten centraal.

  Welke inflatiecijfer heb je gebruikt? Ik bedoel algemeen, consumenten prijspeil, of specifiek voor dit soort dienst/product?

 5. 7

  @6: Er zullen altijd zaken veranderen door de tijd. Maar het argument dat tegenwoordig er veel meer lichtshow oid aan te pas komt, is wat zwak. De concerten van Pink Floyd bijvoorbeeld zijn al jaar en dag roemrucht om de hoeveelheid materiaal op en rond het podium (een vliegtuig aan een draad over een stadion heen).

  Maar dit artikel is verder geen bewijs voor het een of ander. Het is een aanzet. De trend is aangetoond, de vraag gesteld. Waardoor komt de prijsstijging? Iemand met wat tijd (een economiestudent of zo) kan daar vast een mooie analyse van maken.