S&P’s voelt hete adem Obama in de nek

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vorige week was het nog een voorspelling, deze week draait het Amerikaanse ‘apparaat’ toch echt de duimschroeven bij S&P’s aan. Toen schreef ik: Het Witte Huis heeft de aanval al geopend, Warren Buffet zou Amerika vier A’s geven (als het zou kunnen) en in Europa gaan stemmen op om eigen rating agencies op te zetten. Nog even en S&P’s gaat zelf down the drain.

Down the drain is overdreven, maar Obama’s apparaat drukt S&P’s nu langzaam in de hoek waar harde klappen gaan vallen. Naast forse kritiek vanuit het Witte Huis en Buffet is nu ook beurswaakhond SEC in actie gekomen. Zij gaan de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid nog eens minutieus narekenen en willen weten of sprake is van handel met voorkennis. Dat mag namelijk niet.

SEC reageert op geruchten over opvallend grote handelsvolumes vlak voor de officiële bekendmaking. Er zouden vrijdagmiddag meer handelaren dan normaal short zijn gegaan tegen Amerikaanse staatsobligaties. Dat zou wijzen op kennis afkomstig uit Amerikaanse overheidskredieten of S&P’s. Aan de SEC om uit te zoeken: 1) of er een lek is, 2) waar dat lek dan zit, 3) of dit lek verklaart dat er opvallend veel short is gegaan en 4) dat komt omdat mensen daadwerkelijk voorkennis hadden.

Experts verwachten dat er niets uit het complexe onderzoek gaat komen. Het gonsde al geruime tijd van de geruchten over een eventuele afwaardering. Die vrijdag zwollen de berichten in volume aan – short gaan was eerder een educated guess dan een illegale handeling. Dus, luidt mijn tentatieve conclusie, is er een andere reden om de SEC even bij S&P’s langs te sturen: een politieke. Het bezoek vand e SEC is een signaal dat de politieke campagne 2012 is begonnen.

Die zijn nu nog in de voorfase waarin vooral Republikeinen elkaar onderling het leven zuur maken. En die strijd, tussen Bachman en Perry, ontneemt ons nog even de blik op de gigantische problemen die Obama in zijn campagne naar tevredenheid van de Amerikaanse kiezers zal moeten adresseren om een tweede termijn te kunnen krijgen. Die problemen zijn de deplorabele staat van de Amerikaanse economie, het gegeven dat veel Amerikanen die economie het belangrijkste onderwerp van de komende campagne vinden en de slechte job approval rates van de huidige president – al vanaf augustus 2009 slechter dan zijn voorganger George Bush Jr.

Tegen die achtergrond moeten we volgens mij de inval van SEC bezien. Het is Obama’s apparaat dat terugslaat, dat een signaal afgeeft niet blij te zijn met deze haast vaderlandshatende daad door S&P’s. Een signaal dat de campagne ook in het Witte Huis is begonnen. Het dreigement van de rating agency om de Amerikaanse kredietwaardigheid in november nóg eens af te waarderen, is beantwoord met een bezoekje aan hun burelen. En geloof mij – de SEC is wel wat anders dan de Nederlandse AFM. Wie de SEC in zijn nek heeft, mag zijn borst nat maken. En dat doet S&P’s ook, met het spuug van Obama. De familie wordt vriendelijk verzocht afscheid te nemen, we zijn getuigen van de blinde kracht van een staatsapparaat dat vecht voor haar overleving. Het is koers!

Lees meer bij Sebastiaan van der Lubben.

Reacties (14)

#1 Prediker

Kudos voor het plaatje. Nu hopen dat Obama niet alleen blaft, maar ook (door)bijt.

  • Volgende discussie
#2 Frank

Weet je wie ook met politieke middelen wil terugslaan als hem iets niet zint?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Fernandes

@2: Hitler? Mao? Stalin? Ruud Lubbers?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Prediker

Nog veel erger: het Blonde Beest!!! De Deportator in de Duinen! De Verkasser uit Venlo!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Johan

S&P pleegt taqiya? Het is nog erger als ik dacht!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Fernandes

Pleeg je ook taqiya als je zegt dat je taqiya pleegt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Henrik

ik vond Krugman onlangs weer doeltreffend:

No, what makes America look unreliable isn’t budget math, it’s politics. And please, let’s not have the usual declarations that both sides are at fault. Our problems are almost entirely one-sided — specifically, they’re caused by the rise of an extremist right that is prepared to create repeated crises rather than give an inch on its demands.

http://www.nytimes.com/2011/08/08/opinion/credibility-chutzpah-and-debt.html?_r=1&src=ISMR_HP_LO_MST_FB

plus: het blijft natuurlijk allemaal afvalproducerende, planeetplunderende onzin, die rampstampeconomie van ons.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 piet de nuttige idioot

@4
Venlo ligt niet in de duinen.
Ik als Kaninefaat heb niks met al die Franken en Bataven die onze blanke toppen claimen!

OnTopic: beetje jammer dat Buffet nu pas komt met z’n oproep belastingverhoging voor de super-rijken überhaupt bespreekbaar te maken.

En triest dat Obama moet vrezen voor z’n herverkiezing terwijl de ene potentiële tegenstander nog een ergere religioot is dan de ander.
Als ik het goed begrepen heb is Perry voorstander van het vestigen van een (christelijke) theocratie, en zijn alle middelen geoorloofd (geweld, terreur) om dat doel te bereiken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Prediker

@8; Maar Den Haag wel – ‘mooie stad in de duinen’ – en daar opereert de Deporteurminator.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 piet de nuttige idioot

@9
allemaal import ;-)
Hoewel Den Haag weer ten zuiden van de toenmalige Rijnmond (Oude Rijn) ligt, hoe de verhoudingen toen lagen ben ik even vergeten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Share

Naqoyqatsi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Frank

Plust @7, die uitspraak van Krugman vond ik ook treffend.

Maar om mijn Geertwin in @2 te duiden, we leven, helaas, in een politiek klimaat waarbij kritiek op politici in toenemende mate wordt beantwoord met de inzet van politieke instrumenten om je een toontje lager te laten zingen. Subsidie intrekken, ontslag procedures aanpassen. Dreigen dan he? In Nederland begint dat snel salonfahig te worden door die Blonde Haattwitteraar. Voor wat betreft S&P in Amerika vind ik het verbazingwekkend. Maar ja, Amerika, die ultieme democratie met een huiveringwekkend dysfunctioneel bestuur is denk ik op veel gebieden al in een vrije val.

Om Krugman te parafraseren, die rating agencies zijn lutsers, maar de grootste lutsers zijn de heren politici die alleen nog maar schreeuwen en niet meer samen ergens aan kunnen werken, al helemaal niet aan het op orde houden van een huishoudboekje.

* kan ik zelf ook niet, maar ik geef daar tenminste niet de tegenstander de schuld van *

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Dehnus

@6
YO DAWG! I heard you liked Taqiya, so I put Taqiya in your Taqiya, so you can Taqiya while you Taqiya ;).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Dehnus

@8
Pfft Wij Saksen, Friesen (zowel Ost als West), Juten, Angli moeten jullie allemaal niet! :P
Graag weer oprotten met jullie valse Katholieke geloof of aanpassen en Odin gaan aanbidden verdorie! ;)
(PS:Niet echt Serieus hier ;), voor de mensen met lange tenen ;))

  • Vorige discussie