Spindoctors: Nederland loves Mark Rutte!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft altijd ruimte voor gastloggers. Vandaag een stuk van Chris Aalberts, dat eerder verscheen op zijn eigen weblog.

Mark Rutte (Foto: Wikimedia Commons/Nick van Ormondt)

Nog even en we hebben na een eeuw weer een liberale premier: Mark Rutte. De man werd al meerdere keren afgeschreven: hij won ooit nipt de lijsttrekkersverkiezingen van de VVD, en moest bij Rita Verdonk’s vertrek uit de VVD een flinke partijcrisis bezweren. Zijn peilingen waren altijd zeer beroerd, maar nu is hij terug. Hij overtuigt niet alleen de VVD-partijelite, maar ook heel Nederland. Mark is jong, vlot, belezen, kundig en charismatisch. Hij zal Nederland wel door de economische crisis leiden, en grote groepen Nederlanders geloven daarin, harde ingrepen in de sociale zekerheid of niet.

Job Cohen
Wat jammer nou voor Job Cohen. Hij was een alom gerespecteerd burgemeester en de hoop van Nederland, toen hij twee maanden geleden werd aangekondigd als nieuwe PvdA-leider. Heel Nederland zuchtte van verlichting dat een nieuwe leider was opgestaan. Een grote golf van enthousiasme overspoelde Nederland en internet, waar sociale netwerksites als paddenstoelen uit de grond schoten om Job in zijn overwinningstocht naar het torentje te ondersteunen. Na acht jaar Balkenende had Nederland op dit moment gewacht: verlossing.

Maar nu is alles ineens anders: Mark lijkt met de eer te gaan strijken en Job lijkt plotseling een slechte keus. Job kent zijn cijfers niet, en maakt daar in debatten ongemakkelijke grapjes over. Job daagt Wilders bij een televisiedebat uit, om datzelfde debat vervolgens van hem te verliezen. Job hakkelt en struikelt over zijn eigen woorden, wordt boos op Wilders, en past elke keer zijn programma aan, waar hij vervolgens weer spijt over moet betuigen. Al met al niet erg vreemd dat Nederland binnen twee maanden helemaal klaar is met Job.

Opiniepeilingen en spindoctors
Gelooft u deze verhalen? Het zijn de analyses die veel commentatoren de laatste paar weken naar voren brengen. Eigenlijk zijn deze commentatoren gewoon spindoctors: ze geven duiding aan het nieuws om de kijker te laten ‘snappen’ hoe de actualiteit begrepen moet worden. Wat is de basis voor deze analyses? Vaak is die er niet. Toen Cohen lijsttrekker werd, won de PvdA in de peilingen slechts een zeer beperkt aantal zetels. Maar de spindoctors zagen er een overwinning in. Dat geldt ook nu de PvdA op verlies staat. Duidt dat op grote veranderingen in de mening van burgers? Zeker kunnen we er natuurlijk niet van zijn: statistisch zou de daling in de peilingen weleens niet significant ? en dus betekenisloos ? kunnen zijn.

De VVD staat nu hoog in de peilingen en dus moeten we van spindoctors geloven dat Rutte dan eindelijk is doorgebroken. Zou het echt? Rutte is nooit echt veranderd. Het enige wat er sinds enige weken is veranderd, is dat burgers zich realiseren door de Griekse schuldencrisis dat de economische crisis nog niet over is. En de economie is volgens veel burgers bij de VVD in beste handen. Niets populariteit van Rutte, het is eerder ondanks Rutte dat de VVD nu scoort.

Het probleem van dergelijke spindoctors is dat ze slechts enkele feitjes uit peilingen interpreteren. Burgers komen niet aan het woord, en dus wordt er lustig op los geïnterpreteerd wat burgers van de lijsttrekkers vinden. Meestal is dat volstrekt onbekend. Feit is dat veel burgers Cohen ook vandaag nog een goede politicus vinden, en ook nu zijn er nog steeds burgers te vinden die Rutte verslijten voor een studentikoze flapdrol. Dit soort commentatoren moeten gewoon eerlijk zijn: ze weten eigenlijk ook niet wat de burger bezielt.

Reacties (6)

#1 Paul

Ik dacht dat de verkiezingen volgende week pas waren, maar ook door dit stuk krijg ik de indruk dat ik ze gemist heb. Er blijken talloze mensen niet alleen de toekomst te kunnen voorspellen maar deze ook te kunnen duiden. Bij sport en economie is de voorspelkunde al tijden heersend, gelukkig nu ook bij verkiezingen.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Flauw Paul. Deze reactie had je onder zo’n beetje elk artikel van GC kunnen zetten. Ga eens op de inhoud in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jonas

Kritiek op commentatoren. De gastblogger heeft een punt. Alleen is dat iets wat je overal bij kan denken. We leven in een mediacratie. Er wordt voor ons gedacht of je dat nu in kranten ervaart of op tv waar je wordt volgegooid met informatie, maar geen tijd krijgt om te relativeren.

De media moet elke dag weer nieuws hebben, dus elke peiling wordt dankbaar aangegrepen. Elke uitspraak wordt breed uitgemeten.

What’s new?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Paul

#Mark Misschien wel flauw, maar daarom nog wel relevant. Elke dag als een kudde schapen achter de spin die men kan geven aan verschuivingen in peilingen aanhollen boeit mij niet. Het vergt weinig oorspronkelijkheid om met die golfbewegingen in de peilingen mee te gaan, maar het is erg interessant omdat iedereen het doet: crowdsurfing in optima forma.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

Dan heb je de strekking van het stuk volgens mij niet begrepen. Die strekking is juist dat de spindoctors maar wat roepen.

“De VVD staat nu hoog in de peilingen en dus moeten we van spindoctors geloven dat Rutte dan eindelijk is doorgebroken. Zou het echt? Rutte is nooit echt veranderd. Het enige wat er sinds enige weken is veranderd, is dat burgers zich realiseren door de Griekse schuldencrisis dat de economische crisis nog niet over is. En de economie is volgens veel burgers bij de VVD in beste handen. Niets populariteit van Rutte, het is eerder ondanks Rutte dat de VVD nu scoort.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 sander_1583

Rutte is met de afegelopen jaren natuurlijk wel beter geworden maar niet het breekijzer wat tot de grote potentiele winst heeft geleid

  • Vorige discussie