Sommige gletsjers smelten niet

Foto: copyright ok. Gecheckt 25-09-2022

Zo, al het klimatologische onderzoek kan in de prullenbak, want onderzoek toont aan dat sommige gletsjers in het Karakoram gebergte de afgelopen tien jaar in omvang zijn toegenomen. En laten we eerlijk zijn, als de atmosfeer werkelijk opwarmt door het broeikaseffect, dan warmt ze overal op, dus ook boven de Karakoram. Maar die theorie klopt dus niet.

Allicht komt bovenstaande redenering u enigszins verwrongen over. Dat komt omdat ze verwrongen is. Maar het is tekenend voor de klimaatdiscussie dat gletsjerdeskundige Jonathan Bamber zich onmiddellijk geroepen voelde om te verkondigen dat de Pakistaanse groeigletsjers niet betekenen dat het wereldwijde smeltprobleem minder is geworden. Kennelijk vond hij zo’n defensieve manoeuvre nodig.

De vorige controverse over Aziatische gletsjers kwam voort uit het IPCC rapport van 2007, waarin de claim stond dat de gletsjers van de Himalaya in 2035 helemaal gesmolten zouden zijn. Dat bleek een fout te zijn, die het IPCC in 2010 rechtzette. Die fout, en enkele andere incidenten, werd door klimaatsceptici aangegrepen om de geloofwaardigheid van het complete rapport ter discussie te stellen. De president van het ultraconservatieve Heartland Institute verkneukelde zich: “We are witnessing the end of one of the biggest popular delusions of our age. Thank God it ended before a binding treaty or cap-and-trade legislation were passed.”

Helaas voor het Heartland Institute is het zo ver niet gekomen, maar de klimaatontkenners zijn er wel in geslaagd een factor van formaat te worden. Dat zegt niet zoveel over de wetenschap als metier, maar wel over de wetenschap als maatschappelijk verschijnsel. Het pure feit dat ze in haar algemeenheid als gezaghebbend geldt, maakt haar voor sommige groepen verdacht.

Die basis van wantrouwen is eenvoudig te exploiteren. Je hoeft maar één foutje te vinden (of aannemelijk te maken) of er zijn mensen voor je standpunt te winnen. Heartland doet dat met een goed gevulde kas, onder meer dankzij de olie industrie. In Nederland is het de PVV, een partij die van nature niks met groene onderwerpen heeft, die zich manifesteert als spreekbuis, gewoon omdat trappen tegen gezaghebbende huisjes haar core business is. Daar is een markt voor.

In een wereld waarin gezag of communis opinio per definitie verdacht gemaakt mag worden, zullen klimaatwetenschappers het steeds lastiger krijgen. Bij iedere fout (en er zullen er nog genoeg komen) lopen ze het risico dat het leger sceptici groeit – en deze mensen zijn moeilijk terug te winnen met feiten, omdat ze die wantrouwen. Goed dus dat Jonathan Bamber meteen actie ondernam om de boodschap in de media (‘sommige gletsjers smelten niet’) meteen in het perspectief te willen plaatsen (‘maar de meeste wel’). Het broeikaseffect is een propaganda-issue geworden, en wetenschappers zullen dat moeten meespelen.

Foto: zerega

Reacties (16)

#1 roland

Een verstokte roker die stokoud wordt, is geen bewijs dat roker niet ongezond is, maar om een hond te slaan, is een stok gemakkelijk te vinden.

  • Volgende discussie
#2 about:

Hoorde ik net nog dat de Himalaya opwarmt, hoor ik nu dat er een uitzondering gevonden is: “Several studies hint that the climate in the Karakoram may be cooling, contrary to the trend in most of the world. Between 1961 and 2000, weather stations in the region recorded an increase in winter precipitation and a decrease in average temperatures during the summer. And during the same 40-year period, average flow volume for one of the region’s rivers, which is fed by glacial meltwater, was 20% below normal.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 piet de nuttige idioot

Het schiet niet op met de lente. Hier. Reden voor de gemiddelde Elsevier-reaguurder om de vloer aan de vegen met de ‘clima-hoax’. In delen van de VS is het weer bijna 10° warmer dan normaal, reden voor de alarmisten om met een bordje ’the end is near – repent’ rond te gaan lopen.
Zolang een boel mensen niet snappen dat ‘global’ ‘global’ betekent, zal er nog wel wat onzin beweerd worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Anton

Belangrijkste boodschap is de we onvoldoende weten van ons klimaat en de gevolgen van klimaatverandering om allerlei drastische maatregelen te rechtvaardigen. Die boodschap begint langzaam maar zeker tot het brede publiek door te dringen. Gelukkig maar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Schuur - Reactie op #4

Die “belangrijkste boodschap” kennen we nu onderhand wel. Die is keer op keer door lobbyisten en anti-wetenschappers gehanteerd om ons te vertellen dat roken niet schadelijk is, dat zure regen niet bestond, dat evolutie een sprookje was en dat het gat in de ozonlaag een natuurlijke oorzaak had.

  • Volgende reactie op #4
#4.2 pedro - Reactie op #4

Wishful thinking. Strohalmen, vast grijpen.

Onder het brede publiek is er al veel langer een stroming, die die boodschap verkondigt en aan neemt. In de jaren 60 waren jullie nog in de meerderheid. Pas in de jaren 90 is dat langzamerhand omgekeerd., en dat is door wetenschappelijke resultaten tot stand gekomen. Het verkondigen van een boodschap is niet voldoende meer om de meerderheid achte rje te krijgen. Je zult toch echt met wetenschappelijke studies en resultaten moeten komen, al zal er altijd wel een klein publiek zijn voor de stelling, dat we eerst nog meer moeten onderzoeken, wanneer mensen bang zijn dat iets hen geld zal kosten. Die mensen hebben echter ook geen cent over voor dat extra onderzoek, dat ze zelf aanbevelen, en daarom komt dat onderzoek er niet.

  • Vorige reactie op #4
#5 Yevgeny Podorkin

Waarom is er op zeg 6500 m + meer neerslag dan (minus smelt = aangroei van gletsjers)? En waar gaat al die extra warmte dan naar toe? Oceanen? Vragen vragen vragen…

Lucht en water zijn he-le gekke dingen als je ze laat bewegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hans Verbeek

Er zijn nog meer gletsjers, die weigeren te smelten.
Vaak is dat het gevolg van toegenomen neerslag (in de vorm van sneeuw). Ondanks opwarming kunnen gletsjers groeien.
De enig juiste manier om opwarming te meten is met thermometers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 boog - Reactie op #6

Juist dankzij opwarming kunnen (sommige) gletsjers groeien: hogere temperatuur op plek A -> meer verdamping op plek A -> meer aanvoer van vocht op plek B -> meer neerslag op plek B -> verschuiving massabalans gletsjer op plek B -> bij gelijkblijven temperatuur op plek B groeiende gletsjer.

Bij stijgende temperatuur op B kun je natuurlijk extra smelt krijgen, en dna hangt het er maar net van af of de versterkte aangroei het wint van de versterkte smelt.

Water/IJs balansen, altijd lastig….

#7 Maxm

Zijn ze nu helemaal gek, de fik erin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 DrBanner

klimaatskepsis laat mij koud

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hans Verbeek

Het meten van gletsjers is opeens een stuk moeilijker geworden: Envisat is niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Mies ter Ize

“In Nederland is het de PVV, een partij die van nature niks met groene onderwerpen heeft,…”

Vergeet Christian de ‘Animal Cops’ niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 Christian - Reactie op #10

ok, ok, er is een pvv-kamerlid dat iets heeft met een minuscule groene niche

#10.2 majava - Reactie op #10.1

Ook alleen maar als het om aaibare huis- en kinderboerderijdieren gaat. Al het andere moet het zelf maar uitzoeken. De niche is een sub-niche.

#11 HansR

Thermodynamica blijft lastig: zet een diepvriezer open en in het vriesvak wordt het kouder en groeit het ijs, eromheen wordt het echt warmer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie