Smells Like Teen Spirit

Albumcover Nevermind - Nirvana (Wikimedia commons)Op 24 september 1991 bracht Nirvana grungeklassieker Nevermind uit. In een klap werd Nirvana van een obscuur dertien in een dozijn bandje uit het afgelegen Seattle tot een wereldact. Het fenomenale succes was vrijwel geheel op het conto te schrijven van de eerste verpletterende single Smells Like Teen Spirit, dat uitgroeide tot het lijflied van de grunge-generatie. Niet alleen betekende Nevermind voor Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl de doorbraak naar een miljoenenpubliek. Ook voor ander bands uit de underground scene van Seattle zoals Pearl Jam, Alice In Chains en Soundgarden effende het doorslaande succes van Nevermind de weg naar een internationale heldenstatus.

Cobain gaf later eerlijk toe dat Smells Like Teen Spirit zwaar geïnspireerd was door een van de meest invloedrijke bands van de late jaren 80, de Bostonse Pixies, met Black Francis als drijvende kracht:

I was trying to write the ultimate pop song. I was basically trying to rip off the Pixies. I have to admit it. When I heard the Pixies for the first time, I connected with that band so heavily that I should have been in that band— or at least a Pixies cover band. We used their sense of dynamics, being soft and quiet and then loud and hard.

De albumhoes van Nevermind, met een zwemmende baby die naar een dollarbiljet grijpt, heeft sinds 1991 ook een vrijwel iconische status verworven. De baby in kwestie is de dan 2 maand oude Spencer Elden, het zoontje van een stel waarmee fotograaf Kirk Weddle bevriend was. Omdat stockmateriaal te duur was – Weddle betaalde uiteindelijk $200 aan de ouders – ensceneerde hij de foto met een zwemmende Spencer. Het 1-dollarbiljet en de vislijn werden er later digitaal in gemonteerd.

Cobain en Courtney Love waren naar verluid zo gecharmeerd van de foto, dat ze voorstelden als Spencer ouder was hem mee te nemen uit eten. Apocrief of niet, de zelfmoord – of was het toch moord? – van de getroebleerde Nirvana-voorman op 8 april 1994 zorgde er hoe dan ook voor dat deze afspraak nooit werd ingelost.

Cover van Smells Like Nirvana (Foto: Wikimedia Commons)

De beroemde foto is begrijpelijkerwijs ook talloze malen geparodieerd, bijvoorbeeld met Bart Simpson als baby Spencer en uiteraard ook door gekwalificeerde muziekmalloot Weird Al Yankovic op zijn album Off The Deep End uit 1992. Spencer Elden ging overigens in 2001 en 2008 opnieuw (deels) uit de kleren voor muziekblad Rolling Stone voor remakes van de beroemde foto.

Elden, inmiddels zelf een tiener, kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn debuut als rock’n rollbaby, niet in de laatst plaats vanwege het parmantig uitstekende piemeltje:

It’s kind of creepy that that many people have seen me naked. I feel like I’m the world’s biggest porn star.

 1. 3

  Dat Nirvana de weg voor Pearl jam geplaveid heeft is een mythe die is ontstaan nadat Cobain had gezegd dat Pearl Jam op de grunge bandwagon zou zijn gesprongen.

  Onzinnige opmerking omdat Cobain daarmee grunge voor zichzelf claimde. De bandleden van Guns ’n Roses hebben die van Nirvana eens in elkaar getimmerd om dezelfde reden, een markt delen valt niet mee..

  De muziek die Nirvana maakte verschilt nogal van die van Pearl Jam, beide origineel. Nirvana geïnspireerd op de Boston Pixies, Pearl jam op bands als The Who, The Doors, Bruce Springsteen, Bob Dylan, etc. nAast overeenkomsten zijn er veel verschillen in de muziek van beide bands.

  Beide bands hebben andere achtergrond en weg naar hun succes. Zoals gezegd was Ten eerder uit en ook Pearl Jam ging als een raket, de legendarische optredens bij MTV (unplugged) en Pinkpop waren begin 1992.

  http://www.youtube.com/watch?v=da46tpono_M

  http://www.youtube.com/watch?v=ckRsIy4Zqgo

  Ik denk dat in de filmpjes de reden voor het suc6 van Pearl Jam vrij duidelijk te zien is, Pearl Jam zelf en dan vooral de onovertroffen live optredens.

  Grtz

Closing Time | Kurt Cobain

Seattle, vrijdag 8 april 1994, negen uur ’s morgens. Elektricien Gary Smith bezoekt zijn eerste klant die dag om daar een alarmsysteem te inspecteren. Terwijl hij een kabel naar de zolder nakijkt, ziet hij op de vloer een paspop liggen. Pas in tweede instantie realiseert hij zich dat paspoppen niet bloeden en dat kleermakers niet rondlopen met geweren.

Smith waarschuwt de politie. Het lijk is onherkenbaar en zal uiteindelijk worden geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken, maar om half tien berichten lokale TV-stations dat het lijk is gevonden van Kurt Cobain. Op deze manier verneemt zijn echtgenote, Courtney Love, dat ze weduwe is geworden.

 1. 8

  Mooi artikel. Maar vind het wel jammer dat er altijd word verwezen naar de zelfmoord van Kurt. Terwijl daar nooit bewijs voor is gevonden dat hij ook daadwerkelijk zelfmoord gepleegd heeft. De reden waarom veel mensen dat denken is omdat hij is gevonden is met een geweer op zijn borst en een briefje wat dan een ‘zelfmoordbrief’ zou zijn. In eerste instantie logisch, iedereen zou dat denken als je iemand zo zou vinden. Maar dan moet je wel onafhankelijk onderzoek doen. Dat is nooit gebeurd. De politie is van te voren al vaker verteld dat Kurt suïcidaal zou zijn. Met dat in hun achterhoofd hebben ze dezelfde dag nog gezegd dat het zelfmoord was en de zaak gesloten. En omdat het al 24 jaar word rondgestrooid. Ik denk dat mensen de waarheid en de feiten gewoon echt liever aan de kant schuiven en liever de leugens aanhoren omdat dat veel aannemelijker is. Toch zijn er feiten die keer op keer genegeerd worden. Familie en vrienden van Kurt hebben nooit iets gemerkt dat hij dat hij zich van het leven wilde beroven, hij had het er ook nooit over. Misschien was hij in zijn jonge jaren depressief, dat zou goed kunnen, hij kwam uit een moeilijke jeugd, was jong, rebels, boos. Het was ook een artiest met een verwrongen geest die zijn eigen wereld creëerde. Hij verzon ook vaak verhalen. (bijvoorbeeld in Montage of Heck, het treinverhaal) En was geobsedeerd door het menselijk lichaam, dood en geweren. Hij wilde zijn album ook eens: I hate myself and I want to die, noemen, maar deed dat maar niet omdat mensen het niet zouden begrijpen. Kurt werd gewoon totaal verkeerd begrepen en een heleboel mensen die Kurt gekend hebben zullen een totaal ander beeld geven dan het beeld wat al 24 jaar door Courtney word geschetst. En niet omdat ik het niet wil geloven dat Kurt het gedaan zou hebben of omdat ik een hekel aan Courtney zou hebben. Helemaal niet. Het gaat om wat ze zelf gezegd heeft in opgenomen telefoongesprekken. Ook is er nooit iemand gevonden die zoveel heroïne in zijn lichaam had als Kurt en dan nog makkelijk bij bewustzijn kon blijven om alles netjes weg te leggen en zich dan van het leven te beroven. Als hij dat zou willen waarom dan niet een overdosis heroïne nemen? Waarom je dan voor je hoofd schieten, terwijl je weet dat iedereen, je familie, je vrienden, je vrouw en je dochter altijd met dat beeld in hun hoofd blijven? Dat slaat nergens op. Ook gaat de brief de bij zijn lichaam is gevonden bijna alleen maar over muziek en de laatste vier regels in een heel duidelijk ander handschrift gaat het over zijn vrouw en kind. Waarom een brief aan een denkbeeldige vriend schrijven en maar vier regels aan je geliefden? Kurt schreef van alles, had heel veel schriften volgeschreven, je moet maar eens zijn dagboeken goed lezen.
  Iemand heeft een brief van hem gepakt en daar regels aan toegevoegd. Dat handschrift is getest door experts en kwam letterlijk exact overheen met het handschrift van Courtney. In een dagboek door Courtney zelf uitgegeven staat een handgeschreven brief waarin ze schrijft: Kurt and Francis, I LOVE, I LOVE YOU.
  Precies in dat handschrift. Ze wist er niets vanaf? Ze was van alles op de hoogte, omdat ze advocaten had, vrienden in allerlei lagen, van detectives tot muzikanten tot bekende personen. Ze heeft hem gedwongen naar een afkickkliniek laten sturen, eerst met een mislukte interventie, toen met het dreigement dat hij zijn dochter niet meer mocht zien. Ze heeft een vermissingsrapport opgegeven onder een valse naam, heeft de meeste creditcards laten blokkeren (1 is zelfs gestolen van Kurt en was nog actief tot het moment dat Kurt er lag en werd gevonden, er werd geprobeerd om geld van af te halen) Ze heeft er voor gezorgd dat ze een alibi had, door zich te laten arresteren en zich in een hotel te verschuilen. Cali de Witt, de nanny destijds van Frances was ook aanwezig in het huis, en liet zelfs een briefje achter met niet zulke aardige woorden. Waarom was hij in die tijd in dat huis en liet hij dat briefje achter? Waarom hielp hij Kurt dan niet? En na 5 maanden had Courtney alweer een interview, waarop ze druk praat en staat te lachen en gek doet. Als ze er dan echt niets mee te maken heeft en ze wist er helemaal niets van, dan heeft ze toch wel bewijs tegen haar wat haar woorden tegenspreken, en doet ze wel erg verdacht. Ook heeft ze nooit iemand aangeklaagd. Terwijl het flinke beschuldigingen zijn. Zelfs de opa van Kurt en de vader van Courtney geloven dat ze meer wist dan ze altijd verteld heeft aan de buitenwereld. Ik heb haar ook nooit één goed woord over Kurt horen zeggen. Ook het Rome incident is iets heel raars. Kurt vloog dan helemaal naar Rome om in de buurt van zijn dochter en vrouw zelfmoord te gaan plegen met rohypnol, een rapedrug? Zoals we Courtney moeten geloven, maar ze heeft het briefje verbrand wat Kurt geschreven zou hebben, en ze liegt wat er in staat. Waarom dan over zoveel dingen liegen, dingen verdraaien, als je helemaal niets gedaan hebt? En als Kurt zo depressief was, waarom hebben ze dan nooit iets gedaan om hem er mee te helpen en hem zijn gang laten gaan? (Omdat Kurt niet depressief was, zeker niet toen hij Francis had, hij was juist heel gelukkig tot 1 maart 1994, en hij wilde scheidden, Kurt heeft zelfs in een interview in 1994 gezegd hoe blij hij was) Zijn vrouw heeft toen Kurt vermist was, niet één keer naar hem gezocht, ze is niet één keer naar Seattle geweest. Dat liet ze een privédetective doen. Bewijs zal er dan ook nooit meer komen. Dus het zal altijd hierbij blijven want bewijst voor moord is er niet meer. En ze staat al 24 jaar bekend als de weduwe van Kurt Cobain. Die alles geërfd heeft. Kurt Cobain de vreselijke zielige junk die altijd alleen maar zelfmoord wilde plegen en drugs wilde gebruikte. Alle biografen komen naar haar en zij keurt het goed of niet. Als je zo’n narcistisch, manipulatief persoon veel geld en macht geeft, en ze heeft dan ook nog zo’n status als de weduwe van, ja mensen zullen dat wel geloven en oppikken. Je komt het in elk artikel, site, boek, of documentaire tegen. Kurt is niet meer hier om zich te verdedigen, en als je echt onderzoek doet, zul je zelf merken dat wat Courtney zegt totaal niet klopt met de waarheid.