Schulden, burenruzie en een zieke presidente in Argentinië

Serie:

ELDERS - In Argentinië wordt de geschiedenis sneller geschreven dan God kan lezen, schreef de Nederlandse journalist Jan van der Putten ooit. Dat citaat is zeker van toepassing op de afgelopen week. Vandaar een heuse Argentinië-special vandaag.

Bij de Argentijnse presidente Cristina Kirchner is een hersenbloeding geconstateerd. Gisteren werd ze opgenomen in een kliniek in Buenos Aires, nadat ze een tintelend gevoel in haar linkerarm voelde. Vandaag gaat ze onder het mes.

De gezondheidsproblemen van de president komen bijzonder ongelegen: Cristina speelt een belangrijke rol in de campagne van de parlementsverkiezingen later deze maand. Haar kandidaten staan op achterstand in de peilingen. Als het Kirchnerisme geen meerderheid in het parlement behaald, kan Cristina een eventuele herverkiezing in 2015 vergeten. Daar is namelijk een wijziging van de Grondwet voor nodig.

De president heeft dertig dagen ziekteverlof gekregen. Ondertussen neemt vicepresident Amado Boudou haar taken waar. Boudou was ooit de gedroomde opvolger van Cristina Kirchner, maar is omstreden sinds hij in 2012 in verband werd gebracht met witwaspraktijken.

Burenruzie om papierfabriek

Argentijnen en Uruguayanen zien elkaar over het algemeen als broeders die toevallig op twee verschillende oevers van de Rio de la Plata zijn geboren. Vorige week doopten presidenten Mujica en Fernández de Kirchner gebroederlijk de nieuwe boot die de twee hoofdsteden met elkaar verbindt. U mag een keer raden welke naam de boot kreeg…

De relatie tussen de twee landen staat echter onder druk. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Héctor Timerman, kondigde aan dat de regering Uruguay opnieuw voor het Internationaal Strafhof in Den Haag sleept.

Al jaren is een papierpulpfabriek in Uruguay een bron van spanning. Argentinië probeerde eerder via het Internationaal Strafhof al te voorkomen dat de fabriek geopend zou worden. De fabriek zou de rivier (waarvan de ene oever in Uruguay ligt, en de andere in Argentinië) ernstig vervuilen.

Na onafhankelijk onderzoek bleek dat de (potentiële) vervuiling ruim binnen de internationale normen blijft. Desondanks blokkeerden Argentijnse milieuactivisten maandenlang verschillende grensovergangen. Uiteindelijk accepteerde de Argentijnse regering de uitspraak van het Hof.

Nu Uruguay heeft aangekondigd dat het Finse bedrijf dat de fabriek gebruikt, de productie met 10 procent verhoogt, gaat Argentinië opnieuw naar Den Haag. Timerman beschuldigt de Uruguayanen van het vervalsen van statistieken. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

De Argentijnse schuldensoap

Nadat Argentinië in 2001 in wanbetaling ging op bijna 100 miljoen dollar aan buitenlandse schulden, startten verschillende schuldeisers een rechtszaak tegen de Argentijnse staat. In de loop der jaren wisten de Kirchners met 97% van de schuldeisers een betalingsregeling te treffen. De obligatiehouders kregen uiteindelijk 25 cent voor iedere dollar die het land hen schuldig was.

Een kleine groep schuldeisers (voornamelijk aasgierfondsen) gaat hier echter niet mee akkoord. Zij eisen een volledige terugbetaling van de schulden. Eerder stelde een rechter in New York de aasgierfondsen in het gelijk.

Daarop stapte Argentinië naar het Hooggerechtshof van de VS. Dat besloot echter de zaak niet in behandeling te nemen. Mijn collega Peter Scheffer vertelt bij RTL Z wat de stand van zaken is.

Volg Remi Lehmann op Twitter om elke dag op de hoogte te blijven van nieuws uit Zuid-Amerika.

Reacties (4)

#1 Fons

Mijn collega Peter Scheffer vertelt bij RTL Z wat de stand van zaken is.
vanaf 4.30 en het verteld niets nieuws. Alles staat al bovenstaand.

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

De naam van het schip in één keer goed geraden :-)

De obligatiehouders kregen uiteindelijk 25 cent voor iedere dollar die het land hen schuldig was

Een haircut van 75%. Daar zou ik ook niet mee akkoord gaan als ik een pensioenfonds was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Als je een pensioenfonds was, dan was je wel heel onverantwoordelijk bezig als je Argentijnse staatsobligaties kocht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

@3: ik zou ze ook niet kopen. De kredietwaardigheid volgens S&P is B-. Maar gek genoeg zijn er toch instellingen die de obligaties kopen.
In 2011 groeide het BNP van Argentinië nog met 9,1% en bedroeg de staatsschuld maar 39% van het BNP (ter vergelijking NL zat in 2011 al op 63% en Duitsland zelfs op 82% van het BNP).
Maar ja, de Argentijnse inkomsten uit de export van aardolie droogden heel snel op en nu is het feest voorbij.

  • Vorige discussie