Sargasso Metapeiling

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

31-10 | SP veert op, CU en GL zakken weg
De Sargasso Metapeiling bestaat uit twee verschillende onderdelen: de Metapeiling (Mp) en de Metavoorspelling (Mv). In de onderstaande tabel ziet u onafgeronde zetelaantallen gecombineerd met een kleurcode die de stijging of daling ten opzichte van vorige week aangeeft.
Sargasso Metapeiling
De Metapeiling wordt gevormd uit het gemiddelde van drie vooraanstaande peilingen: NIPO, Politieke Barometer en Peil.nl. De Metavoorspelling bestaat uit het gemiddelde van drie voorspellingen: Fispr, Volkskrant Politieke Aandelenmarkt en de Binnenhof Stock Exchange.

De visualisaties treft u hier: grafiek Mp en grafiek Mv.

Analyse: In de Metapeiling stijgt de SP tot de magische grens van 20 zetels, met dank aan het immer SP-positieve NIPO die de SP zelfs 23 zetels toedicht. Het politieke spiegelbeeld van de SP: de VVD blijft zakken in de Mp, de voorspellers zijn daarentegen wat positiever over de liberalen. Na tijden onbewegelijk op 6,3 zetels te hebben gestaan stuurt de FemFem GroenLinks nu een wak in: 5,7 zetels. Voor de klein christelijke partijen vallen de peilingen rauw op hun dak, de CU staat op: Mp=5,7 / Mv=5,0. Opvallend is dat de Partij voor de Dieren nu ook in de Mp op één volle zetel staat, de Metavoorspelling geeft de PvdD zelfs nog meer: 2 zetels. Als uitsmijter is de Lijst Pim Fortuyn herrezen uit haar as en komt weer iets boven de nulgrens uit. Maar zou Pim dat wel gewild hebben?

◘ De Sargasso Metapeiling wordt tot aan de verkiezingen iedere dinsdag om 12.00 uur des middags gepubliceerd.

◘ De Sargasso Metapeiling is te linken op dit adres.

◘ Voor de berekening van de Sargasso Metavoorspelling wordt het totaal aantal zetels na het berekenen van het gemiddelde gecorrigeerd omdat VKPAM en BSX soms boven danwel onder de 150 zetels uitkomen.

◘ De Sargasso Metapeiling wordt op maandagavond samengesteld en op dinsdag gepubliceerd. De koersen van aandelenmarkten die verwerkt zijn in de Metavoorspelling kunnen op het tijdstip van publicatie alweer veranderd zijn.

◘ Sargasso stelt zich niet aansprakelijk voor het verliezen of winnen van de verkiezingen.

Reacties (10)

#1 downplayer

Heel inzichtelijk die Sargasso metapeilingen en -voorspellingen, maar het leidt ook tot nieuwe vragen.

Het enige echt opvallende verschil tussen peiling en voorspelling zit op dit moment bij de SP (20/14!). Dat de SP in de praktijk tot nu toe altijd lager is uitgevallen dan de peiling aangaven zal daar 1 van de voornaamste redenen voor zijn. Maar waar komen die 6 zetels terecht?! Het zou logisch zijn dat ze richting de PvdA gaan om Balkenende het premierschap af te nemen, maar het verschil tussen peiling en voorspelling geeft aan dat de 6 restzetels mogelijk naar 6 partijen zouden gaan: 1 naar GL, 1 naar LPF, 1 naar D66, 1 naar de PvdD, 1 naar 1NL en tot slot ook nog 1 naar de PvdA.

Da’s niet logisch! Veel waarschijnlijker is dat er nog een zetel of 4-5 van de SP naar de PvdA gaat en deze partij alsnog de grootste wordt.

De voorspellingen voor de kleine populitische en extreem rechtse partijen valt vooral hoger uit dan de peilingen door de aandelenkoersen die worden opgestuwd door ideologische/geloofs-investeringen.

  • Volgende discussie
#2 Bart

Dat van de SP en Altijd is echt een mythe. Dat is ze nu 1 keer gebeurd, en wel in 2003. Daarvoor kregen ze gewoon wat men ongeveer voorspelde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jaap

Daar staat tegenover dat de situatie van 2003 -CDA en PvdA in nek aan nek race- wel te vergelijken is met de huidige situatie. Aan de andere kant: in 2003 stond de SP hoog ten koste van de PvdA. Nu staat de SP hoog en doet de PvdA het redelijk. Ik denk dat de SP alleen dan zetels zal verliezen ten opzichte van de peiling als het CDA ook meer zal winnen, en dus meer SP-kiezers naar de PvdA overstappen ter compensatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 René

SP sympathisanten hebben zich 3 jaar geleden laten overhalen om zeker te stellen dat de PvdA de grootste zou worden.
Daar moeten ze nu toch spijt van hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ben tarici

Met één stem op 22 november kunt u de SP groot maken,
de PvdA links houden, de VVD naar huis sturen én Balkenende iv verhinderen.
Eén keer stemmen, vier keer prijs.
Stem strategisch. NU SP ! Lijst 4

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Chinaman

En het postieve punt is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 jandesbouvrie

In ieder geval is D66 weer van de nul af en kan ik er met gerust hart op stemmen zonder angst dat ik een restzetel voor de SGP sponsor o.i.d.

Wat de SP betreft: nu mensen doorkrijgen dat een coalitie over links er, net als altijd, gewoon niet inzit omdat die a) geen meerderheid krijgen en b) de PvdA dat helemaal niet wil, zien ze ook in dat een SP stem kansloos is. Dan maar liever op de PvdA gestemd om te zorgen dat het een kabinet PvdA/CDA i.p.v. CDA/PvdA wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Ik denk dat dat iets is wat je de PvdA kan aanrekenen: Ze doet geen moeite bij het CDA stemmen te gaan halen. Alleen dan kan er een meerderheid op “links” (de linksheid van de PvdA is natuurlijk discutabel, al kun je van de andere kant de CU misschien van links zijn betichten) ontstaan. Dat de PvdA dat niet probeert geeft eigenlijk al aan dat de PvdA niet met links wil regeren.

Aangezien er zowel links als rechts verdere versplintering optreedt (PvdD neemt ws. wat GL zetels over en op rechts zijn er maar liefst 4 populistensplinters, die op LPF en VVD zetels azen), betekent dat dat elk kabinet zonder het tweetal CDA/PvdA als snel 4 a 5 partijen nodig heeft voor een meerderheid (ik ga er even van uit dat SP en VVD samen onmogelijk is).

Dat is een risico dat zowel Balkenende als Bos niet willen nemen en daarmee verwordt de verkiezingsstrijd toch tot een wedstrijdje premierschap tussen beiden. Daar kan de kiezer wel aan meedoen, of juist niet. In dat laatste geval worden de verkiezingen interessant, maar het resulterende kabinet dus ook onvoorspelbaar. Mensen houden niet van onvoorspelbaarheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

PS. Uiteraard kunnen mensen gaan vertellen dat links en rechts net meer bestaan, of niet belangrijk zijn (ik hou zelf ook meer van de twee-assige indeling, a la kieskompas, waar ook rekening met conservatief-progressief wordt gehouden), maar als je de as bekijkt, zie je toch grofweg wel een linksrechts-as ontstaan (even alleen partijen boven de 10 zetels bekijkend) van rechts VVD, middenrechts CDA, middenlinks PvdA en links SP.

Overigens las ik een interessant stukje op de political compass-site (even doorscrollen naar beneden), waar aangegeven wordt dat de mensen die roepen dat links en rechts niet bestaat, met name gelijk hebben omdat de meeste partijen naar rechts zijn gekropen en daar zo’n beetje op een hoopje zitten, zodat er inderdaad weinig links-rechts tegenstelling overblijft. Ik vind dat behoorlijk plausiebel klinken (al geldt het wat meer voor landen als het VK en de VS, waar toch al minder partijen zijn).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 mark

Op http://www.mozlog.nl/2006/11/02/politici-over-de-peilingen/ staan reacties van politici over de peilingen. vooral de reactie van mei Li vos is leuk.

  • Vorige discussie