Romney’s Latinoprobleem

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-11-2022

De Latijns-Amerikaanse bevolking in de Verenigde Staten vormt de snelst groeiende kiezersgroep. De groep is daarmee van groot belang zijn voor de campagnes van de twee presidentskandidaten in de Verenigde Staten. Voor Mitt Romney zijn zowel de obstakels als de kansen verbonden aan de Latino Vote groter dan voor Barack Obama. Het is een belangrijker thema voor de Republikeinse presidentskandidaat.

In 2010 werd in Arizona een anti-immigratiewet aangenomen. Deze wet maakt illegale immigratie een misdrijf op zowel federaal als statelijk niveau. Middels de wet is het voor de autoriteiten mogelijk gemaakt om een verdacht illegaal immigrant om papieren te vragen. Voorheen kon dit alleen als een persoon werd verdacht van het plegen van een misdrijf. De Latino bevolking is dé groep in de Amerikaanse samenleving waar het woord ‘illegaal’ mee wordt geassocieerd.

Nu de verkiezingsstrijd op gang komt is het een gevoelig onderwerp in de maak waar Obama eenvoudig zijn voordeel mee kan doen als fel tegenstander van deze wet. Op initiatief van zijn regering ligt de wet bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Romney daarentegen heeft, geheel in lijn met de overtuigingen van zijn partij, zich altijd uitgesproken als een voorstander van een strenger immigratiebeleid. Over de anti-immigratiewet betoogde Romney dat het een situatie moet creëren waarin illegalen zelf tot de conclusie komen dat het geen zin heeft om in de Verenigde Staten te blijven omdat ze niet over de juiste papieren beschikken om werk te vinden. Het moet leiden tot self-deportation, oftewel op eigen initiatief  teruggaan naar het land van herkomst.

De uitspraak van het Hooggerechtshof wordt over enkele maanden verwacht, als de strijd in volle gang is.  Het is een ongustig moment voor de campagne van Mitt Romney. Immers, voor Barack Obama is landelijke aandacht voor de uitspraak koren op de molen van zijn campagne, munitie voor een aanval op Romney. Als de wet wordt goedgekeurd zal Obama stellen dat de Republikeinen het slecht voor hebben met de immigranten, het initiatief voor de wet werd immers genomen door Republikeinen. Obama zal ook benadrukken dat het zijn regering was die verzet bood tegen de anti-immigratiewet in de eerste plaats. Keurt het Hooggerechtshof de wet af is het aan Obama om zijn gelijk en dat van de Democratische Partij te claimen. In beide gevallen redeneert Obama vanuit een beschermende rol ten aanzien van de Latijns-Amerikaanse populatie. Het verstevigt zijn toch al goede imago onder deze groep; twee derde stemt Democratisch.

Romney is bepaald niet populair onder de Latijns-Amerikaanse bevolking; slechts 14% zou nu op hem stemmen. Obama’s pogingen om de Latino’s te herinneren aan de standpunten van Romney ten opzichte van de anti-immigratiewet zullen de Republikeinse kandidaat er niet geliefd op maken. Een groot deel van de Latijns-Amerikaans bevolking heeft banden met de illegale immigranten en zal weinig waardering kunnen opbrengen voor Romney’s ideeën over illegaliteit.

Toch liggen er kansen voor Romney en zijn campagneteam is zich bewust van de potentiële waarde die de Latijns-Amerikaanse stem heeft voor de verkiezingen op zes november. Daarom geeft ‘Team Romney’ een spin aan het immigratievraagstuk. Romney koppelt de positie van de Hispanics aan HET thema van de campagne: Jobs, jobs jobs. Onder de immigranten heerst een hoge werkeloosheid en laat dit nu juist het probleem zijn dat de Republikeinse kandidaat wil bestrijden. Door de nadruk te leggen op de vermindering van de werkloosheid tracht Romney als helper in een goed daglicht te komen bij de Spaanstalige Amerikaanse bevolking.

Hiermee ontwijkt Romney het onderwerp ‘illegaliteit’ wanneer over immigratie en de Latijns-Amerikaanse bevolking gesproken wordt. Zo hoeft hij niet uit te spreken dat de grenzen dicht moeten. Hij stelt simpelweg dat meer werkgelegenheid zal leiden tot zowel economische als sociale verbetering van de positie van immigranten en zo tot minder illegaliteit. Aan de andere kant stoot Romney de conservatieve vleugel van de Republikeinse Partij niet tegen het zere been. Dit is de tak van de partij die niks wil weten van illegale immigranten en het liefst een dikke muur om Amerika heen bouwt. Hij houdt ze tevreden door het niet aannemen van een soepelere houding ten aanzien van immigratie en grensbewaking.

Een troef om de Spaanstalige stem te winnen heeft Romney in de vorm van mogelijke running mate: Marco Rubio. Deze senator namens de staat Florida is prominent lid van de Tea Party en een rising star binnen de Republikeinse Partij. Hij heeft meerdere malen gezegd niet beschikbaar te zijn maar is inmiddels een stuk minder stellig in het afwijzen van de positie. Op persconferenties ontwijkt hij vragen over zijn eventuele kandidatuur. Bovendien is hij een uitgesproken supporter van Romney en was hij enkele malen aanwezig bij zijn campagnebijeenkomsten. Rubio is de broodnodige schakel met de Latijns-Amerikaanse kiezer waar Romney nu geen klik met deze groep heeft.

Lukt het Romney om Rubio te strikken slaat hij twee vliegen in één klap en toont hij zich een meester strateeg. Met een Tea Party Champion enthousiasmeert Romney de kiezers aan de rechterzijde van het politieke spectrum. Dit is de extremere en conservatieve tak van de Republikeinse Partij. Een morrende groep die Romney niet rechts en conservatief genoeg vond gedurende de voorverkiezingen en harder zal klagen nu Romney meer naar het midden van het spectrum beweegt om grotere groepen kiezers aan te spreken. Kiezers met extremere en uitgesproken overtuigingen zijn van grote waarde voor een partij. Dit zijn de partijleden die het hardst van zich laten horen en het meest energie stoppen in het winnen van stemmen.

De stem van de 12 miljoen stemgerechtigde Latino’s is belangrijk en kan zelfs doorslaggevend. Obama zit al goed, in 2008 trok hij 67% van de Latijns-Amerikaanse stem naar zicht. Het is aan Romney om deze meerderheid af te paken. Met Rubio als running mate speelt de Republikeinse kandidaat op de juiste wijze in op de situatie en erkent hij de waarde van de Latino Vote.

Foto Flickr cc Barack Obama.

Reacties (4)

#1 TisMeWat

Alleen als Obama de jeugd kan mobiliseren en de Spaanstalige kiezers nog meer naar zich toe kan trekken, maakt hij een kans.

Het wordt erg krap in ieder geval, erg spannend. En de Republikeinen trekken de vuile-truukjes doos al geruime tijd open, ze doen alles voor de macht.

Je moet er toch niet aan denken dat die godsdienstwaanzinnige psychopaat Romney aan de macht zou komen.

  • Volgende discussie
#2 Kuifneus van Druppelen

Jobs, jobs, jobs. En hoe gaat Romney dat doen? Door de rijken nog meer voordeeltjes te geven. Dan komen de banen vanzelf. Dream on.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 TisMeWat
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 joe

@Kuifneus van Druppelen

Alleen Amerikanen kan men dit wijsmaken, het niveau van de gemiddelde Amerikaan ……..is ehhhh

  • Vorige discussie