Recensie | Het Ondiepe

Foto: copyright ok. Gecheckt 25-10-2022

Grootste stap voor ontwikkeling mensheid was uitvinding boekdrukkunst. En de kaart. En de klok. Maar vooral het boek. En nu hebben we internet. Internet is niet slecht. Mensen krijgen er meer en bredere kennis door. En mensen zijn beter op de hoogte van actualiteit. Maar door internet kan je minder diep denken. En minder concentreren. Dat heb je allebei nodig om grootste dingen te bereiken.
Het boek Het Ondiepe van Nicholas Carr raakt een snaar. Subtitel is dan ook “Hoe Onze Hersenen Omgaan Met Het Internet“. Niet alles is overtuigend. Maar het hoofdpunt wel. Internet verandert ons en onze Cultuur. Boek is ook nog leerzaam. Dus lees eerst dat boek. En lees dan meer boeken. Zet af en toe het internet uit.
Dan kan ik in de toekomst langere recensies schrijven. Dan zijn jullie weer in staat ze uit te lezen. En het te doorgronden.

Ja, we hadden eerder een recensie uit GC-tijd.

Reacties (9)

#1 HPax

Wil je ook mijn boek lezen?

  • Volgende discussie
#1.1 Peter - Reactie op #1

Jij was er snel bij!
Waar gaat het over?

#1.2 HPax - Reactie op #1.1

Over: De allochtonen en wij, Gigaboek, ed. 2012, ISBN 978 90 8548 1959, ad € 39,00.

Boek bestaat uit twee delen met in totaal 1264 pagina´s

#2 Yevgeny Podorkin

Op een blog moet je in 2 a 3 alinea’s van hooguit 4 zinnen je punt kunnen maken en de rest aan de hongerige meute overlaten naar wij dachten. En anders hak je het in episodes. Ik heb er toevallig vanmiddag nog iemand een mail over gestuurd…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Elke letter dient te worden teruggebracht tot de essentie. Elk gebruik van nutteloze geen enkel doel dienende tekst dient voorts te worden bestraft met 10 stokslagen per overtreding.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Alper

Het boek is misschien oké maar hoe deze redenering misbruikt wordt door willekeurige journalisten die dan zeggen ‘dat je toch echt af en toe een krant moet lezen’ spoort voor geen meter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Steeph - Reactie op #4

Nee, die houdt geen stand. Maar de langere analyses van de krant (zo ze nog bestaan) passen dan weer wel in het straatje.

#5 Peter

Tips van Carr:
– Koop een huis in de bergen van Colorado, zonder mobiel bereik en met een trage DSL-verbinding.
– Verander de instellingen van je e-mail-programma, zodat die niet constant checkt of er nieuwe berichten zijn.
– Gebruik het web alleen voor waar het echt nuttig voor is: het zoeken naar en lokaliseren van informatie. Ga vervolgens naar een bibliotheek en vraag een fysiek boek of artikel op.
– Stop met Twitter en Facebook. Sociale media zijn het meest verleidelijk en afleidend.
– Neem geen smartphone. Heb je eenmaal toegang tot apps, dan ga je die zeker ook gebruiken.
– Koop geen Blu-rayspeler met ingebouwde wifiverbinding.
– Neem niet ‘even’ een internetsabbatical. Disciplinair jezelf structureel.

http://www.vn.nl/Archief/Media/Artikel-Media/Digitale-detox-internet-tast-onze-hersenen-aan.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Karl Kraut

Het hangt er maar net vanaf, wat je wil bereiken met denken, hoe diep het denken moet zijn. Niemand denkt op het internet, want daar is het niet voor bedoeld—mensen schrijven en lezen op het internet. En in “Hoe Onze Geslachtsdelen Omgaan Met Het Internet“ zit misschien ook nog wel een boek.

Dankzij het internet kun je, verder, boeken vinden, die ooit onvindbaar waren. Het internet is onder andere een doorgeefluik. En een springplank. Misschien kan ook nog iemand een boek schrijven over hoe telefoneren al honderd jaar de diepmenselijke contacten verschraalt.

Maar denken wordt overschat, want aan goed of slecht handelen valt het niveau zelden af te lezen. Eerst wordt wat gedaan, daarna wordt de beweegreden erbij gerationaliseerd. Mensen ouwehoeren met mekaar, en zijn dan al snel geneigd dat denken te noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Steeph - Reactie op #6

Heb je het boek gelezen?

#7 sjiek

De duivel is niet rooms-katholiek maar binair.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie