QvdD: Opvatting verlaten zonder geloof te verliezen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“De opvattingen van de islamieten, dat zijn de opvattingen die wij een generatie geleden ook nog hadden. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat we ons ervan bevrijdden? Omdat we dachten dat die opvattingen bij ons geloof hoorden. En nu? Wij hebben ze verlaten zonder ons geloof te verliezen! Dus moeten we tegen de islamieten zeggen: jullie zullen je moeten aanpassen, maar wij begrijpen jullie. Wij willen jullie helpen.”

Aldus Willem Aantjes, oud fractievoorzitter CDA, in een vraaggesprek met NRC Handelsblad (deel 1/deel 2).

Reacties (10)

#1 wout

Nee hoor, we hebben massaal ons geloof afgedankt, alleen die sukkels van het CDA nog niet.

Toch is het misschien wel de manier om die afgodendienaars te benaderen.

  • Volgende discussie
#2 Bart

Meneer Aantjes praat peop. Als je van je geloof homo’s moet doden, moet je van je geloof homo’s doden. Doe je dat niet omdat je de tijdsgeest toevallig niet mee hebt, dan leef je niet naar het woord Gods, en heb je je daarvoor te verantwoorden tegenover je schepper.

Niks ‘we dachten dat die opvattingen bij ons geloof hoorden’ – die opvattingen waren een essentieel onderdeel van het geloof. De Nederlanders hebben dus wel degelijk hun geloof verloren, in elk geval in de ogen van een conservatieve moslim of gristen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 pedro

@BartB: jij bent dus een conservatieve moslim of gristen? Als dat niet zo is, haal je met je laatste woorden je eigen argument onderuit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 wout

@3

Nee, maar Aantjes probeert conservatieve moslims te bereiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Johan

@4: ‘Dus moeten we tegen de islamieten zeggen [Knip] ..maar wij begrijpen jullie. Wij willen jullie helpen.’

Wie probeert Aantjes dan te bereiken volgens jou?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Teun

@2 Niks ‘we dachten dat die opvattingen bij ons geloof hoorden’ – die opvattingen waren een essentieel onderdeel van het geloof. De Nederlanders hebben dus wel degelijk hun geloof verloren, in elk geval in de ogen van een conservatieve moslim of gristen.

maar niet in de ogen van de gematigde gelovigen… Als ik jou redenatie volg, dan hangt van der Vlies een ander geloof aan dan Balkenende.

@5 Volgens mij vertaalt Aantjes alleen maar wat Scheffer zegt naar het oogpunt van een gematigd christen. Dat is ook mijn opmerking bij #2: het gaat er niet om in welke profeet je gelooft en welke leefregels je hanteert, maar dat je erkent dat er anderen zijn die op een andere manier dan jij geloven en dat we in een samenleving leven die dat toestaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 pedro

@6: de ene gereformeerde is de andere niet…

@4: goh, is BartB je broer, dat je voor hem kunt antwoorden? Vindt hij het niet erg dan, dat je bevestigt, dat zijn argument nergens op slaat, door ´nee´ te antwoorden op de gestelde vraag? Hij beweert immers, dat die opvattingen een essentieel onderdeel van ons geloof waren en verduidelijkt dat door te wijzen op de conservatieve moslims en christenen, die deze opvatting met hem delen. Gematigden kunnen er blijkbaar andere opvattingen op na houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Johan

@6: Het boek gaat mee op de ‘must read’-lijst :)

Overigens was de reactie vooral bestemd voor de meneer op 4 die in mijn ogen de quote een andere richting op probeerde te duwen.

‘Maar dat je erkent dat er anderen zijn die op een andere manier dan jij geloven en dat we in een samenleving leven die dat toestaat.’ Het is eigenlijk zo simpel, vanzelfsprekend en waar dat je je bijna zou afvragen waarom dat nog steeds niet is doorgedrongen.. ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 wout

@5

Medechristenen, zou je op het eerste gezicht denken. Maar aangezien alle christenen al op CDA stemmen, heeft ie daar niets meer te halen. Moslims, echter, daar kun je als CDA nog wel wat stemmetjes trekken. Dus stiekem steekt ie hier een hand uit naar de andere zijde.

@7

In jouw kleine universum wellicht. Maar je voorwaarde (ben je een gelovige) slaat nergens op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 pedro

@9: dat van het geloof was maar een vraag, hoor. Maar evengoed bedankt voor je bevestiging, dat zijn argument nergens op slaat en dat we dus wel ´dachten dat die opvattingen bij ons geloof hoorden´.

En wat is er in mijn kleine universum? Te korte reacties raken misschien wel een kern, maar niemand 8behalve jij waarschijnlijk) weet op welke kern dat zinnetje slaat.

  • Vorige discussie