Quotes du Jour | Watertoevoer

Serie:

“Hundreds of thousands will have to be relocated. Soon, we will see dust storms with salt that will move to the centre of Crimea.”

“To sabotage and deny water is of course a war crime, because it is civilians who drink it and civilians who will be affected by waterborne diseases”

Twee citaten van respectievelijk politiek activist Vladimir Garnachuk over de Krim en VN-official Jan Egeland over Damascus laten zien hoe watertoevoer een wapen wordt in een opwarmende wereld. De Krim is al drie jaar afgesneden, stukken van Damascus pas twee weken, maar met verstrekkender gevolgen.

0

Reacties (6)

#1 Le Redoutable

Je kan moeilijk van iemand wiens land je bezet verwachten dat die je van water gaat voorzien om op hun land winst te gaan maken met landbouw en toerisme. Er wordt voldoende water geleverd voor drinkwater en verder kan de Krim over zee bevoorraad worden of kunnen de Russische ingezetenen met schepen gerepatrieerd worden.

Misschien hadden de Russen even na moeten hoe ze dat gingen regelen denken voordat ze de Krim annexeerden?

In Damascus is het een ander verhaal, daar is echt een tekort aan drinkwater en zijn er geen andere opties om de stad te bevoorraden.

  • Volgende discussie
#2 zutman

Dus twee gevallen van door (het westen gesteunde, trouwens) strijdkrachten die water als wapen gebruiken (populair middel sinds de oudheid) dient impliciet aan een ‘opwarmende wereld’ gekoppeld te worden? Uh?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Ben het met Zutman eens. Beleg/oorlog win je door afsnijden van water en voedsel, water is vaak makkelijker en sneller. Een opwarmende wereld is op de korte termijn van de oorlog toch irrelevant.

Zeker de bronnen in Damascus zijn duidelijk een oorlogsdoel. Er lijkt daar geen principieel tekort aan water agv verdroging oid. In Oekraïne is het wat minder duidelijk omdat alles daar al draait om kanalen en reservoirs. De vulling van die reservoirs komt van meerdere plaatsen en verdrogingseffecten zijn dus minder duidelijk. Bij het Aral meer kun je ook niet spreken over verdroging door opwarming. Toch lijkt er sprake van een opzettelijke blokkade.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Christian Jongeneel

Toenemende droogte betekent dat de potentie van water als oorlogswapen toeneemt. Nog los van oorlog om waterschaarste zelf. Iets meer context

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 zutman

@4: Grote stappen, snel thuis! Alleen: het enige waar in het het artikel de opwarming terugkomt is : “Global warming is expected to modify rain and snow patterns and evapotranspiration regimes in many areas, and long-term water supply planners must bear that in mind.”

“Change”, kan dus droger, maar ook natter zijn.

Misschien is het verstandiger om het advies van dit artikel (uit de ‘lees ook’ sectie van bovenstaand artikel te volgen):

Therefore global or regional-scale generalizations should be avoided, as the impacts of climate change on conflict-risk remain dependent on pre-existing political, economic and social variables in country-specific contexts.

https://intpolicydigest.org/2016/10/29/climate-change-driving-conflict-middle-east/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 bolke

Voor de mensen die het nog niet wisten maar 20% van al het zoete water ter wereld bevind zich in Rusland, misschien iets on rekening mee te houden in de toekomst.

  • Vorige discussie