Quote du jour | Tijdbom

Serie:

SargQdJ09

In het nieuwe sociale leenstelsel zal het uitgeleende bedrag oplopen. Niet alleen stijgt de schuld per student van gemiddeld 15- naar 21 duizend euro – ook mag er twintig jaar langer over worden gedaan om het terug te betalen. Wie nu afstudeert betaalt in 2049 de laatste termijn af.

Er kan vergif op worden ingenomen dat er voor die tijd een minister op OCW komt die de debiteurenportefeuille in cash zal omzetten. Als gedeeltelijke kwijtschelding niet meer mag, kunnen de leningen worden geprivatiseerd. Met een fikse discount worden ze aan beleggers gesleten.

In de VS, waar de uitstaande studieschuld al 1 biljoen dollar (720 miljard euro) bedraagt, zijn deze herverpakte leningen een geliefd product van speculanten die er mooie derivaten op verzinnen. Net als de subprimes (hypotheekleningen) van 2007 worden ze daar al een tijdbom onder de financiële markten genoemd.

Ook hier zal ooit die tijdbom tikken.

Economieredacteur Peter de Waard in de Volkskrant.

Reacties (4)

#1 Derpjan

Sinds wanneer hebben de snelle jongens een nieuw soort lening nodig om speculatieve producten omheen te bouwen?

Als er sukkels zijn die denken dikke winsten te gaan maken op studieleningen dan zijn er al genoeg andere “producten” die je ze kunt aansmeren en als het derivaat zo ingewikkeld is dat de koper niet meer weet dat het gaat om studieleningen dan kun je net zo goed zo’n derivaat bouwen rond iedere andere leningsvorm.

  • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

Eind jaren 80 kreeg ik het aanbod om één derde van mijn studieschuld in één keer terug te betalen. De rest werd dan kwijtgescholden.
Er is geen enkele reden waarom er over 10 jaar niet opnieuw zo’n actie ondernomen kan worden.
Wat is er trouwens tegen het kwijtschelden van schulden?
We zijn de Grieken en de Cyprioten ook tegemoetgekomen door een flink deel van de schulden kwijt te schelden.

Het is maar geld en dat wordt steeds minder waard, naarmate je er meer van hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Derpjan

@2

“Wat is er trouwens tegen het kwijtschelden van schulden?”

Misschien dat je mensen het idee geeft dat zij hun schulden ook niet terug hoeven te betalen en dat dat excessief leengedrag in de hand werkt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

@3: ik begrijp dat men dat heel stil wil houden. :-)
Ik kan me voorstellen dat een studieschuld gewoon wordt kwijtgescholden als je overlijdt. Of zouden ze de nabestaanden er mee gaan opzadelen?

  • Vorige discussie