Quote du Jour | The Essence of Banking

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“The IBBC is a bank. Their objective isn’t to control the conflict, it’s to control the debt that the conflict produces. You see, the real value of a conflict, the true value, is in the debt that it creates. You control the debt, you control everything. You find this upsetting, yes? But this is the very essence of the banking industry, to make us all, whether we be nations or individuals, slaves to debt.”The International (2009)

Voor wie The International gemist heeft: het is een James Bond-achtige film waarin een Interpol agent het opneemt tegen een internationale bank die er maffiapraktijken op nahoudt waar Ernst Stavros Blofeld nog een puntje aan kan zuigen.

Tussendoor predikt het nog even het evangelie van Karl Marx. Het kapitaal maakt slaven van ons allen. Maar is het verhaal van de pachter die zich met huid en haar uitlevert aan de woekeraars en uiteindelijk z’n gezin moet verkopen ook van toepassing op hele natiestaten, of is dat gewoon een complottheorie?

Reacties (16)

#1 JSK

Je kan natuurlijk niet boven je stand leven als land. Natuurlijk is dat moeilijk als je bij wijze van spreken werkloos bent en medicijnen nodig hebt voor je kind. Maar voor Griekenland, Ierland en voor mijn part Ierland was dat niet het geval: die mensen wilde gewoon een feestje.

  • Volgende discussie
#2 Jelle

Spanje, Italie en Portugal hebben idd. teveel geprofiteerd. Griekenland met uitgebreide steun van Amerikaanse banken om de cijfers op te poetsen. Nu ze in de problemen komen moeten ze op eens alles gaan privatiseren. Daar word het volk niet veel beter van.

Zoveel complot theorie zit er niet achter. Kijk alleen al wat er met IJsland is gebeurd. Ook dat land word gigantisch onder druk gezet om bij de EU te komen.

Zie ook het volgende artikel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Confessions_of_an_Economic_Hit_Man

Of film.
http://www.youtube.com/watch?v=mZLBO-JgZk4&feature=watch_response_rev

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Frank

Jelle, weet jij misschien of er iemand van de Griekse regering destijds of de bank Goldman Sachs is vervolgd voor die megaoplichting van Europese instellingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Harm

OK, het is niet alleen het militair-industrieel complex dat voordelen heeft bij het conflict. Door het deficiet als gevolg van productie die tot doel heeft te vernietigen, verwerft het geldwezen de feitelijke controle over de maatschappelijke processen, de feitelijke macht.

Klinkt zeer aannemelijk.

Een complot? Dat zou het zijn als dit gevolg zou zijn van boze opzet.
Mag iedereen voor zichzelf uitmaken of dat de feitelijke bedoeling was
die lag achter de politiek van de regering van George W. Bush (en anderen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 KJ

Hoe langer je permanent oorlog voert, hoe meer onderdelen van de industrie zich langzaam alleen nog maar in tijden van conflict thuisvoelen. Het is een soort schuif-aan effect. En weliswaar kunnen de aanschuivende industrieen de continuering van het permanente conflict waarvan ze profiteren, bespoedigen, maar ze hebben niet de eind-verantwoordelijkheid. Die ligt nog altijd bij de staat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JSK

@2: Griekenland met uitgebreide steun van Amerikaanse banken om de cijfers op te poetsen. Nu ze in de problemen komen moeten ze op eens alles gaan privatiseren. Daar word het volk niet veel beter van.

Het volk is wel beter geworden van het het vele lenen: ze hebben lange tijd kunnen consumeren alsof ze een hoogontwikkelde economie kende. Dat ze niet beter worden van het moeten terugbetalen, tsja: wie wel? Hetzelfde geldt voor IJsland. Een piepklein eilandje in de noord Atlantische oceaan, afgelegen en zonder veel natuurlijke hulpbronnen die tot de rijkste landen van de wereld behoort? Klinkt risicovol.

In ieder geval, die landen (Griekenland en IJsland) zijn gewoon democratieën. Het volk stond erbij en keek er na. Hadden ze maar beter moeten opletten hoor.

Door het deficiet als gevolg van productie

“Deficiet” is niet eens een woord man. Wat een neppert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 richard

@JSK
Dat schijnt nogal mee te vallen in Griekenland. Een schuld betekent niet automatisch dat iedereen daar in mee heeft kunnen delen. En net zoals de Nederlandse democratie naar de smaak van een groot aantal mensen slecht functioneert, zo doet ze dat (en erger nog) ook in Griekenland. Want een van de oorzaken van het enorme begrotingstekort is het massale belastingontduiken, iets dat natuurlijk vooral mogelijk is voor mensen die veel geld hebben.
De griekse samenleving ervaart niet alleen een financieele crisis, maar ook een sociale.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JSK

Dat schijnt nogal mee te vallen in Griekenland. Een schuld betekent niet automatisch dat iedereen daar in mee heeft kunnen delen.

Het gemiddelde inkomen was tot voor kort hoger dan dat van Duitsland. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat de inkomens van een kleine elite daarvan de oorzaak is.

Natuurlijk heb je gelijk dat de democratie slecht functioneert en zelden een reflectie is van “de wensen van het volk”. Maar de logische conclusie daarvan is de regering maar beter helemaal *niks* kan doen. Als de overheid haar ambtenaren niet kan of wil uitbetalen schreeuwt iedereen moord en brand. Wat is dan precies het verschil met een overheid die haar schuldeisers niet wil of kan terugbetalen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 qwerty

Maar is het verhaal […] ook van toepassing op hele natiestaten […]

Ja natuurlijk.
Er is alleen een verschil in schaal.

(En de hele fundamentele discussie wordt hierboven getorpedeerd door @JSK, die heel simpel direct begint over een paar Europese landen die al heel ver in het proces zitten en de zak zijn.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 JSK

Ja, omdat de fundamentele discussie weinig betrekking heeft op internationale (zaken)banken. Die lenen doorgaans niet aan willoze rogue states maar zogenaamd volwassen natiestaten. Als je de discussie wil openen over bv lenen aan de derde wereld moet je met een ander voorbeeld beginnen hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Hal Incandenza

@JSK
“Het gemiddelde inkomen was tot voor kort hoger dan dat van Duitsland.”

Weet je dit zeker? Want volgens mij klopt dat niet helemaal. Zeker niet in absolute euro’s maar ook volgens mij niet in PPP.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 JSK

Juist in PPP. Onthoud dat voor Duitsland de jaren ’90 een verloren decennium was ivm de hereniging.

Maar je hebt gelijk:

Germany
$35,900 (2010 est.)
$34,700 (2009 est.)
$36,400 (2008 est.)

Greece
$30,200 (2010 est.)
$31,500 (2009 est.)
$32,200 (2008 est.)

Griekenland was in 2008 wel rijker dan Italie, een vrij oude industriestaat. I’m just saying, het is niet alsof de economie, en daarmee de consumptie van Griekenland de laatste 10 jaar stil heeft gestaan. Sterker nog, de Griekse economie groeide met 3,5 a 4 procent per jaar gedurende die periode. De financiële sector heeft een grote rol gespeeld in die groei: Griekse banken zijn actief in de gehele Balkan en Bulgarije/Roemenië.

Greek banks are confronting the crisis after a prolonged high growth in
lending upon liberalization of the sector since the millennium, including
substantive privatization, and with no experience with recession.(…) they
remain vulnerable to international turbulence through their exposure in
the Balkans, especially in Bulgaria, Romania and Turkey, (…)Bank claims in
these countries, whether held by subsidiaries or cross-border, correspond to
17% of GDP, which is high compared to most other European countries.

http://www.oecd.org/dataoecd/5/61/43284926.pdf

Een negatief bij-effect van de expansie van de Griekse financiele sector is een hoge staatsschuld. Griekse banken konden de voorheen AAA-schuld van de Griekse overheid gebruiken als onderpand voor de liquiditeitsfaciliteiten van de ECB. Op die manier werd het wel heel verleidelijk voor de Griekse staat om veel obligaties uit te geven cq om veel te lenen.

Mijn punt is: meespelen in de globale financiële kapitalisme heeft Griekenland destijds geen windeieren gelegd (idem Ierland en IJsland). Nu het crunch time is datzelfde systeem opeens immoreel en verwerpelijk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Hal Incandenza

Nee hoor, als ik Griek was geweest had ik ook meegedaan in de grote tombola. F-in a, geen windeieren wat je zegt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Harm

@6 JSK – Gezocht met Google: deficiet

gevonden – http://apps.nrc.nl/stijlboek/deficit-deficiet

in Woorden, begrippen en uitdrukkingen
Correct is: deficit. Betekenis: tekort; nadelig saldo.

Je hebt gelijk, dat was een onvergeeflijke fout.
Logisch dat je er niets van snapt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 JSK

Ik snap dat je een pretentieuze aansteller bent die met “moeilijke” onzinwoorden verhult dat hij weinig nieuws te melden hebt.

Een soort linkse HPax dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Harm

@16 – Proef ik nou een vijandige toon in jouw woorden? Een “linkse HPax”…,
dat is wel een hele zware belediging hier bij Sargasso, lijkt me.

  • Vorige discussie