Quote du Jour | Terug

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“They won’t find ET or the ivory-billed woodpecker, clone Neandertals, download our psyches into computers, and so on.”

John Horgan stelt vast dat wetenschap achteruit holt, in plaats van haar natuurlijke staat van nieuwsgierig zijn te volgen: vooruitgaand. Het is een trend die natuurlijk niet enkel in de wetenschappen voorkomt. Dit instellinkje natuurlijk, maar ook cultuur of sociaal gericht gedrag zit niet langer in de lift. Schuld is makkelijker aan te wijzen dan oplossing: de tevee heeft een kudde van ons gemaakt, de intellectueel is uitgeband, privacy is nu enkel nog voor en van bedrijven die het kunnen betalen, progressief en milieubewust wil voornamelijk consuminderen, een Mars-expeditie zou nu moeten gevoerd worden door bejaarden, en ‘hoger cultureel’ gesproken kan men duidelijk van extreem weinig fut spreken… Kijk eens een keertje een avond tevee, en een depressie hakt je in stukken.

Of, soms gloort de hoop weer door, gaat het eigenlijk toch nog zo slecht niet, en ligt de perceptie nu eenmaal op ‘any bad news is good news’?

Reacties (9)

#1 Baron E

link ontbreekt

Volgens mij betoogt hij niet dat de wetenschap achteruit gaat, maar het aantal overtrokken, ongefundeerde claims. Niet verkeerd.

  • Volgende discussie
#2 Crachàt

mja, maar de toon is er wel degelijk, en daar ging het mij om.
Is het netto saldo postief of negatief?
De perceptie duidt op z’n minst op het laatste, toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Siquo

Kijk eens een keertje een avond tevee, en een depressie hakt je in stukken.

Toevallig eergisteren voor het eerst “idiocracy” gezien, op de televee. Of: hoe kan je depressief worden van een komedie over het onderwerp waar je het nu over hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Crachàt

dank klinkt als: een tip! thx :-S

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Baron E

Het is natuurlijk wel degelijk zo dat er op veel gebieden een impasse is. Dat komt veelal omdat het “laaghangend fruit” is weggeplukt. In mijn vakgebied, natuurkunde, zijn er de laatste 30 jaar geen grote fundamentele inzichten bijgekomen, ontdekkingen komen min of meer toevallig (zoals hoge-temperatuur supergeleiders).

Ook in de geneeskunde ligt de grote vooruitgang achter ons (de pil, harttransplantatie, penicilline enz.) Zie bijv. The Rise and Fall of Modern Medicine.

Gebieden waar wat te verwachten valt zijn biologie, (computer)technologie, neurologie en een combinatie daarvan. Wiskunde doet het altijd goed. Hopelijk in de natuurkunde, bijv. als de LHC met spannende resultaten komt. En ik zou het erg waarderen wanneer de sociale wetenschappen een stap zouden kunnen zetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Weerman

@2: het saldo is wmb positief; ITER komt over een paar jaar op stoom, nanotechnologie tuft door en ik kan betaalbaar met een tricorder-achtig apparaat op de w.c. zitten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Weerman

@5: Maar dat is een wederkerend verschijnsel. Imo niet iets om je zorgen over te maken. Soms gaan ontwikkelingen snel en soms staat de wetenschap 30 jaar of langer stil. Is altijd zo geweest, zal altijd zo blijven.

Wat imo een grotere zorg is, is dat men (korte termijn) resultaten _verwacht_, en als die verwachting niet uitkomt geldstromen worden verminderd of helemaal stopgezet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Cracken

@7
Misschien in Nederland, maar er zijn genoeg landen waar volgens mij juist steeds meer aan onderzoek, zowel fundamenteel als praktisch wordt gegeven, China komt als eerste bij me op.
En om dan meteen maar even cliché Isaac Asimov er met de haren bij te slepen: “There is a single light of science, and to brighten it anywhere is to brighten it everywhere.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

De grote ontdekkingen in natuur/schei/wiskunde en grote sociale hervormingen/ nieuwe filosofieën hebben zich aan het begin van industriële revolutie, overlopend in olie- en gastijdperk, ontwikkeld. Toen alles nog hosanna was, je nog ongestoord gewapend met microscoop en patertje hele volksstammen inboorlingen en diersoorten kon knechten en uitroeien. In dié vlucht voorwaarts ging de wetenschap automatisch mee.

100 jaar later: nog steeds b.w.v.spr. dezelfde 4 zuigers, carbarateur en bougies…daar komt nu kreunend en steunend zo zoetjes aan een eind aan. Eindspel hè, kwestie van de laatste pionnetjes op het bord die dreigen te promoveren met direct mat als resultaat. En voor de toeschouwers is het dan de laatste restjes uit de ketel in de gaarkeuken schrapen geblazen. Men trekt zich voorshands nu al achter gordijntjes angstig massaal terug in het goud. Kiezers eisen vooralsnog NU maatregelen want men is bang dat de hemel op hun hoofden valt…regeringen verkrampen en verbruinen, complete (staats)controle dreigt (klik b.v. maar eens op op 2009). Afijn, kijk maar om je heen…

Alle rassen rangen, standen en religies door een blender halen en waarom wonen/ werken (de industrieën) in de meest vruchtbare gebieden terwijl b.v. in de woestijn nog plek zat was en een totaal ander gebruik van onze planeet (als de laatste indianen in de amazone: niet kaalstrippen) Maar zolang je allemaal in die oude volgevroten pik-in-het-is-winter modus blijft zitten zit een/ die (sociale) revolutie er helaas niet in. Kan je wachten tot dat Rad van Avontuur met een grote klap tot stilstand komt.

Er moet iets anders gebeuren die aldus de wetenschap weer nieuw leven inblaast. Ik weet niet waar de LHC exact naar op zoek is maar o.a. deze dude (kijk maar naar de foto: hij is er helemaal klaar voor) is er in ieder geval naarstig naar op zoek: Antimatter is the most efficient source of energy in the Universe. Creating and trapping neutral anti-hydrogen is a big deal it’s the fuel of the long-term future…

Er is altijd wel nog ergens een sprankje Hoop Crachàt.

En anders gewoon terugkoppen dus…

  • Vorige discussie