Quote du Jour | Star Trek als politieke filosofie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09

Ultimately, Khan is presented as evil not because he wars against equality and freedom, but because he isn’t one of us, while Kirk is—and because he loses, while Kirk wins. This arbitrariness infects the film’s single effort to express an abstract principle: “Our first instinct is to seek revenge when those we love are taken,” says Kirk in the final scene. “But that’s not who we are.” We are not told why not, beyond this tribalistic assertion. But it is who Khan is, and he is better at everything. Doesn’t that make vengeance right?

In een lang essay beschrijft Timothy Sandefur de ontwikkeling van Star Trek vanaf de oorspronkelijke serie eind jaren zestig tot aan de reboot door J.J. Abrams van de afgelopen jaren als een weerspiegeling van politieke en culturele sentimenten.

Kan William Shatners Captain Kirk worden gezien als de belichaming van liberale waarden in het tijdperk van de Koude Oorlog (waarin militaire interventie moreel gerechtvaardigd werd geacht als het de individuele vrijheid bevorderde) en gaf Star Trek: The Next Generation in de jaren tachtig het cultuurrelativisme en twijfel aan de eigen cultuur weer van het toenmalige progressieve denkklimaat, in de reboot is Kirk weinig meer dan het evenbeeld van de schurk die hij zegt te bestrijden.

Was Kirk in het Koude Oorlog-tijdperk de popculturele evenknie van president Kennedy, in 2015 heeft hij meer weg van George W. Bush.

h/t Dan Hassler-Forest

Reacties (3)

#1 Arjan

Ik plak even de commentaren uit de Star Trek subreddit erbij:

https://www.reddit.com/r/startrek/comments/3l1x0l/how_star_trek_explains_the_decline_of_liberalism/

De conclusies van de auteur lijken niet echt gedragen te worden door iemand daar, en als Star Trek fan ben ik het met hen eens. De reboot is overigens een gewone actiefilm in een Star Trek jasje omdat de studio’s zo meer publiek binnentrekken en is een slechte maatstaf voor vergelijking.

  • Volgende discussie
#2 Thallman

De linkse obsessie met films heeft iets mystiek, iets sjamanistisch. Overal worden patronen en complotten gezien, als een sjamaan die een voorspelling maakt op basis van geworpen kippen botten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Marcus

Star Trek is geweldig. Ik ben geen Trekkie, want heb lang niet alles gezien en de originele serie boeit me niet. Voyager en Enterprise heb ik wel helemaal gezien. Trekkies zeuren om een nieuwe wekelijkse tv-serie, maar die schijnt er voorlopig niet in te zitten. Ze richten zich nu helemaal op die reboot films van J.J. Abrams. Die vind ik ook tof maar je moet jaren wachten op een vervolg. Ik zou een nieuwe wekelijkse serie wel kijken – mits de karakters, verhalen en productie goed zijn uiteraard.

Over de politieke dimensie van Star Trek heb ik vaker analyses gelezen en gezien. Dat was echt zo. Geen complottheorie. De schrijvers hadden die intentie. Ze hebben Kirk met een zwarte vrouw laten zoenen, wat je in die tijd niet zag op tv, enz.

  • Vorige discussie