Quote du Jour | Progressieve burger

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De progressieve burger kan de komende vier jaar weer verder gaan met teleurgesteld raken in de partij waar hij of zij op gestemd heeft. Tenzij het die partij lukt geen deel uit maken van de coalitie die gesloten moet worden om het land te besturen. Want wie geen compromissen sluit, maar toekijkt, kan bij progressief Nederland rekenen op grote winst bij de volgende verkiezingen.

Micha Wertheim hekelt in Vrij Nederland de gewoonte van progressieve kiezers om overal half lege glazen te zien.

0

Reacties (14)

#1 Bismarck

Ik denk toch echt dat we hier te maken hebben met een PvdA-specifiek probleem. En dat probleem heeft zijdelings met regeren en compromissen sluiten te maken, maar veel meer met geloofwaardigheid.

  • Volgende discussie
#2 Nietingelogd

Die laatste 2 zetels die de VVD er nog bij kreeg zullen waarschijnlijk cruciaal zijn omdat zo een kabinet met CU mogelijk is. En CDA gaat altijd over rechts als het maar kan. GL zou nu wel gek zijn om in te stappen. Wordt waarschijnlijk een heel lang steekspel. D66 kan zijn borst nat maken en moet maar hard to get spelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 [email protected]

bizar. volgens mij hebbben de grote winnaars D66, GL vrij veel samengewerkt met Rutte. En notoire dwarsligger SP heeft verloren. Mischa lijkt zich vooral druk te maken over zn vriendjes bij de PvdA.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lennart

@3: Ja, daar lijkt het op, inderdaad. Maar ja, de PvdA zit nog in de ontkenningsfase, en ik heb niet het idee dat ze daar snel uit gaan komen. Ik zag vandaag al meer mensen van die partij dingen zeggen in de geest van “de kiezer heeft het verkeerd begrepen …”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Maurice

Zou na deze uitslag de PvdA ook proportioneel minder media-aandacht krijgen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Lutine

Want wie geen compromissen sluit, maar toekijkt, kan bij progressief Nederland rekenen op grote winst bij de volgende verkiezingen. Jesse Klaver is gewaarschuwd.

@2

Ik denk dat het hete hangijzer bij de formatie is wat GL gaat doen.
Vermoedelijk heeft D66 een voorkeur voor GL. Maar wil GL zelf wel regeren nu langzaam doordringt dat regeren zetels kost en niet zo’ n klein beetje ook?

D66 heeft enerzijds een luxe positie omdat ze eisen kan stellen.
Maar wat als GL niet wil? Het lijkt mij duidelijk waar de 10 zetels winst vandaan komen: voornamelijk teleurgestelde voormalige PvdA stemmers.

Ik heb bewust geen GL gestemd omdat ik niet de verwachting had dat ze aan een kabinet zouden deelnemen. Maar ik vergis me graag in dit geval.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lennart

@6: Het hangt er natuurlijk vooral vanaf hoe het regeerakkoord eruit gaat zien. Met D66 en het CDA vallen er best wel wat milieuzaken te regelen, maar met het CDA en VVD kun je het wel vergeten op sociaal-economisch terrein. Maar goed, als er echt significant klimaatbeleid op touw gezet kan worden, dan zou je daarvoor kunnen kiezen. De duivel is hier in de details; zonder een goed idee te hebben van de afspraken is het lastig om hier iets zinnigs over te zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Lutine

@7

Laat duidelijk zijn dat er geen meerderheid is voor milieuzaken die wat verder gaan dat wat cosmetisch geneuzel. GL en D66 zijn partijen die daar best wel wat verder in willen gaan.

We zullen dus eerst vast moeten stellen dat voor een formatie men niet om VVD en/of CDA heen kan. Als D66 en GL serieus klimaatbeleid willen verwezenlijken is het verstandiger om gezamenlijk op te trekken. Zij zijn samen even groot als de VVD. Bovendien wordt dan de linkse optie ook zichtbaarder.

Zouden deze twee partijen al in een vroeg stadium een akkoord bereiken, dan vormen zij het motorblok waar niemand om heen kan. Nu lijkt het af te stevenen op het motorblok van VVD, CDA en D66. En dat is in het voordeel van VVD en CDA. Maar de beweging dient van GL te komen.

In een formatie is een strategische opstelling (en pragmatisme) belangrijk om zaken te verwezenlijken. CDA en VVD zien GL niet zitten, dat is geen geheim. Er dient dus wat voorzichtige pressie uitgeoefend te worden. En de progressieve partijen zullen op sociaal-economisch terrein wat veren dienen te laten. Zonder compromissen gaat het niet. Maar ik vraag mij af of GL en D66 klimaatbeleid echt belangrijk vinden. En wat vrouwvriendelijkheid kunnen deze twee partijen ook gelijk mee brengen. Het wordt wel eens tijd voor een vrouwelijke premier. En een mannen-kabinet kan natuurlijk echt niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Lennart

@8: Het is ook helemaal afwachten wat Rutte gaat doen, hij zal wel de formateur worden. Hij kan de boel onder druk zetten door eerste een rechtse optie te testen. Als ik Klaver was, hield ik voorlopig de boot nog even af.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 KJH

Maak een lijstje dat helpt. Links moet zich IMHO wel/niet druk maken over:

– inkomen. NIET. Want de ongelijkheid valt in Nederland wel mee. Bovendien is inkomenspolitiek wel zo’n beetje klaar. Goed, we zijn al uren zoet met toeslagen.nl en godweetwat allemaal voor vestzak/broekzak regelingen, maar volgens mij gaan we met z’n allen collectief gillen als er nog meer wet- en regelgeving komt op dit gebied.

– vermogen. WEL. Zie Piketti. Hier is een bubbel aan het ontstaan die moet worden getemd. En dat zeg zelfs ik, als ‘rechts’ mens. Zie ook: erfrecht.

– umwelt. WEL. Maar dan wel proportioneel en gestoeld op wetenschap. Dus niet a priori ‘Kernenergie, nee bedankt’ en lekker wegkijken als het aankomt op de kosten vs. baten analyse van windenergie, de kosten van de productie van batterijen voor ‘schone’ auto’s en die iphone die je als hip links jong mens niet kunt missen.

– sociale dinges. SOMEWHAT. In ieder geval niet dat cultureel marxisme van de laatste decennia, dat is uitgemond in de verering van de dichtstbijzijnde nobele wilde, hoopla over transgender toiletten en cultural appropriation. Die gekke moslims zijn eigenlijk gewoon kneiter-rechts, dus wat je ermee moet? Geen idee. Gewoon blijven inzetten op vrouwen- en homo-rechten. We waren er bijna. De laatste 10% is altijd het moeilijkst, maar ook belangrijk.

– onrecht in de wereld. NIET. Zijn niet jouw kiezers, zijn niet mensen die belasting ophoesten voor jouw land-bestormende plannen. Af en toe een paar centen in de pot voor noodgevallen, soit, maar structurele ‘ontwikkelingssamenwerking’ ontwikkelt niet en is geen samenwerking; het is een item op de balans van een gekke dictator in een apenland dat hij recht tegenover zijn wapen-aankopen kan zetten en niks anders.

– medische zorg. WEL. De financiering van medische zorg in Nederland is belachelijk.

– onderwijs. ALTIJD. Met dien verstande dat je enigszins moet afstappen van het idee dat je iedere idioot mbv maar voldoende onderwijs tot een professor kunt maken. De wereld heeft ook behoefte aan loodgieters. Dat is een volkomen respectabel beroep waar je gewoon goed je brood mee kunt verdienen.

– defensie. Met de nadruk op de letter ‘Defensie’ van het woord ‘Defensie’. Wil je de komende decennia overleven? Nou dan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 KJH

Nog een dan:

– EU. JAWEL MAAR. Het kan helemaal geen kwaad om zo langzamerhand te erkennen (ook zonder vele kilo’s meel in de mond, zoals die FNV radio spotjes van laatst) dat het helemaal niet zo erg is om te protesteren of iets te ondernemen als Roemeense truckers de lokale hier van de weg drukken, in figuratieve zin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Lutine

@10 @11

Geheel en al off topic. We hebben het hier over de progressieve burger die steeds maar weer teleurgesteld is. Vol verwachting heeft hij/zij in 2012 PvdA gestemd en was al snel ontstemd omdat de PvdA met de VVD ging regeren. Ca 1/3 heeft nu verwachtingsvol GL gestemd en Klaver kan die verwachtingsvolle kiezer alleen tevreden stellen door NIET te gaan regeren.

Bij de progressieve kiezer zit je geramd, zolang je maar zorgt dat je vanuit een veilige positie kritiek kan leveren. Dus als Jesse Klaver mee leest: kies voor de oppositie!

De PvdA heeft inmiddels al gekozen voor de oppositie, omdat de leden weten dat de PvdA alleen er weer bovenop kan komen in de oppositie.

Ondertussen hebben VVD en CDA het populisme al omarmd. Wie van die twee gaat regeren weten we niet, maar dat we om hen niet heen kunnen weten we wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Anoniem-naamisgekaapt-

@10 Kernenergie is de duurste energie van allemaal als je alle subsidie meerekent die de overheid daar in stopt onder met mom van ‘meehelpen aan de veiligheid’. Typisch een rechts hobbyprojectje zonder enig nut en met alleen maar risico’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 analist

Bij de progressieve kiezer zit je geramd, zolang je maar zorgt dat je vanuit een veilige positie kritiek kan leveren. Dus als Jesse Klaver mee leest: kies voor de oppositie!

waarom heeft de SP dan ingeleverd?

  • Vorige discussie