Quote du Jour | Let there be moestuin

SargQdJ09We know that the consequences of the way we produce and consume our food are unsustainable to our planet and to ourselves. We know we are at one of those moments in our history where the future of our economy, our environment, and our society will be shaped by the choices we make now.”

Groot Brittannië’s milieuminister Hilary Benn sprak over het beleid in wording om de voedselproductie duurzamer, en het land qua voedselvoorziening zelfstandiger te maken. Dit gebeurt niet alleen met behulp van subsidies om milieuvriendelijker te gaan produceren en emissies te reduceren, maar behelst ook het aansporen van burgers om zelf meer voedsel te produceren. “People power can help bring about a revolution in the way food is produced and sold.” Inmiddels zou één op de drie Britten al zelf het een of ander telen. Wat staat er bij u in de achtertuin?

  1. 2

    Nu niet zo heel veel, maar het afgelopen jaar heb ik komkommers, tomaten, aubergines, appels, courgettes, bramen, rucola, aardbeien, prei, biet en sla geoogst. In minimale hoeveelheden weliswaar, maar toch.

  2. 3

    En wat #1 zegt is het punt. In aanloop van de industriële revolutie heeft de koning en parlement de commons geprivatiseerd en het volk de sloppenwijken ingedreven. Elke zelfvoorziening werd ten gunste van het grootverdienen om zeep geholpen. En nu meer dan 95% van de wereldbevolking geen mogelijkheid meer heeft om voedsel te verbouwen, anders dan in een plantenbakkie op het balkon, komt een volgende Brit met het idee dat iedereen zelf eten moet gaan verbouwen. Jaren 70 in het jasje van de grootverdienende idiote bestuurder.

    Tering, hoe dom kun je ze krijgen?

    Wat betreft de consequenties van onze landbouw heeft ze wel gelijk: het is een doodlopende straat.

  3. 4

    Hugh Fearnley-Whittingstall (van River Cottage) heeft toch een leuk initiatief voor het home-growen van groenten? Het LandShare project heeft een site waar bezitters van grond het kunnen aanbieden aan mensen die graag een krop sla willen verbouwen. Kan daar natuurlijk ook handiger, met een grondprijs die een stukje lager ligt dan hier.
    In mijn tuin staan qua eetbaar overigens vooral fruit en kruiden voor bij de barbeque.

  4. 5

    Wat #1 zegt. Hoewel: ik verhuis binnenkort naar een huis met een tuintje (ongeveer 15 m2). En dus liggen de tuinierboeken alvast open. En niet op de sierborders, maar op hoofdstuk moestuinen. Iemand nog suggesties daarvoor, trouwens?

  5. 6

    @3 indeed.
    Het zou geweldig zijn als de openbare ruimte weer beschikbaar kwam als teeltgebied, maar die grond kan helaas behoorlijk vervuild zijn geraakt, dus als je daar opnieuw zou willen landbouwen, moet je eerst ook nog eens goed bodemonderzoek doen.

  6. 7

    @5 Hangt van je soort grond af. Neem geen courgettes, want die vragen heel veel ruimte – wel vaak goede oogst gedurende een paar maanden. Rode pluksla is mij erg goed bevallen: daar kun je van eten zo weinig als je nodig hebt, en groeit rustig weer aan. Smaakt heel goed! Je kunt ook natuurlijk de groenten en kruiden nemen die in de winkel duur zijn: sommige boontjes en erwten doen het altijd heel goed. Bonen en tomaten groeien omhoog, dus vragen ook nog eens relatief weinig ruimte.

  7. 10

    Een plaatsje waar het licht niet komt
    In het schuurtje staan een paar vazen
    Ze groeien hier op een ouwe stronk:
    Paddestoelen. En schimmels voor de kazen.

    Maarruh @Engelsen, waarom niet terug naar de voorvaderlijke keuken ? De tijd van uien, kool, meel en varkensvet is nog niet zo heel lang geleden. Ze kweekten er mannen van staal van.

    En nu ? Nanny-state.

  8. 12

    Waarom niet terug, dat is logisch: er wonen nu veel en veel meer mensen.

    Ik heb ook net een tuin. Er staan al twee perenbomen, een walnoot en twee bessenstruiken in. En heel veel Zevenblad…

    Permacultuur is interessant (veel over te lezen op Internet). Een centraal idee is dat monocultuur met 1-jarige planten zoals we die nu overal in onze landbouw hebben tegen de natuur ingaat; in de natuur worden 1-jarigen opgevolgd door meerjarigen en bomen. Wij willen dat tegengaan, en daarom moet we onkruid weghouden, ploegen etc. Dat is veel meer werk (en kost veel meer energie) dan zou hoeven en dan we beschikbaar hebben.

    Maar ik ben een beginner. Eerst nog maar wat klein fruit, aarbeiden, mais etc planten en kijken of ik het in leven kan houden. En iets tegen het Zevenblad verzinnen…

  9. 13

    Je kunt ook een paar van die stammen kopen die zijn ingezaaid met paddestoelen sporen, daar haal je twee jaar een paar oogsten shii takes of kornuiten van af.

  10. 14

    @Remco G: volgens Jonnie Boer zijn de jonge scheuten van zevenblad ook prima te eten.

    Zelf heb ik geen tuin, maar als ik er eentje had zou ik daarin zeker moezen. En een konijn houden om bloemkoolstronken etc om te zetten in kerstmaaltijd. Je hebt de ruimte toch. Er moeten toch plantjes groeien. Dus waarom geen planten waar je wat aan hebt?

    Ik snap dat ook niet van gemeentes. Overal parken, bomen en ander openbaar groen; doe daar dan ook wat mee! Waarom staat heel Nederland vol met paardenkastanjes, terwijl het eetbare tamme kastanjes op had kunnen leveren? Waarom staan er rozenstruiken in het park, en geen rozebottel, braam of andere naaste familieleden?

    Sure, het zou de wereld allemaal niet redden, en juist de arme paupers die daadwerkelijk baat zouden hebben bij een smulpark gaan er niet heen. Weet ik ook wel, allemaal. Maar dat zijn toch allemaal geen redenen om expres oneetbare planten neer te zetten?

  11. 15

    Je schijnt zevenblad te kunnen eten. Ik vermoed dat in Wilde Venkel en Rabarber het recept te vinden is. De dames waren ook op de Terra Madre, ik heb daar hun zevenblad-pesto gehad. Was niet verkeerd.

    @13: paddestoelen zijn ook een goed idee!

    @ 14: dat heb ik me ook wel eens afgevraagd. En laten we eerlijk zijn: wanneer was “dit gaat de wereld redden” een voorwaarde voor overheidsbeleid?

  12. 16

    Zelf zou ik graag ook wat verbouwen. Ik zou me daarbij wel concentreren op groenten die duur, moeilijk te verkrijgen en niet al te moeilijk te verbouwen zijn.

    Cavolo nero, paarse wortelen, wilde venkel, radicchio, pastinaak, rode, gele en gespikkelde kroten (ook voor het blad), bijzondere tomatenrassen, snijbiet etc. etc.
    Daarnaast zal ik waarschijnlijk de verleiding om supermakkelijke groenten met veel opbrengst, zoals rucola, courgette en pompoen, te telen ook niet kunnen weerstaan.

  13. 17

    moahaha 15 m2 een tuintje noemen en daar biologisch groenten gaan kweken.

    Wat een wereld van verschil.
    ik heb een paar weilanden met gras en een bos.
    Groenten jat ik uit de volkstuintjes in de stad, die zijn mij te arbeidsintensief.

  14. 19

    Lekker hoor…
    Ben sinds een jaar of tien bezig, en begin het een beetje te snappen hoe dat werkt met in de grond wroeten. Levert geweldig goed grond chakra op, kinders en de vrouw beginnen het ook leuk te vinden.

    Heb nog wel een beetje last van de rug, het spitten van een paar weekjes geleden is niet licht gevallen
    Maar op ongeveer 500 m3 heb ik een derde, perma en de rest in een lekkere wissel teelt die eco verantwoord is.

    Vorig jaar de doelstelling van 30% eigen vreten gehaald. Ik hoop dit ik dit kan volhouden en er net zo veel plezier aan blijf beleven.

  15. 20

    Bij ons in de stad zijn de volkstuinen spotgoedkoop geworden. Wellicht dat ik mijn luiheid dit jaar uit mijn donder krijg. Ga ik ook lekker tuinieren!

  16. 21

    De Britse milieuminister doet een oproep de Britse tuincultuur om te gooien? Jaren geleden fraai beschreven door Peter Brusse in de Volkskrant. Trotse tuinders, die aan de tuin hun status ontlenen.

    Gladde gazonnetjes, fraaie bloemperken. Groenten worden vooral verbouwd in de volkstuinen. Heer Brusse schrijft dat gemeenten wettelijk verplicht zijn volkstuinen ter beschikking te stellen.

    Misschien een die voor hier, want volkstuinen worden volgebouwd met woningen. En de meerderheid van alle nieuwbouw, bestaat uit appartementen, zonder tuin, zelfs zonder balkon (lees hier meer).

    “Bouwen in bestaand bebouwd gebied is mogelijk op braakliggende terreinen, op plaatsen waar bedrijven en kantoren zijn gesloopt, op volkstuinen, groenstroken en dergelijke”, meldde het CBS bij een bericht over enig succes bij het vergroten van de woningvoorraad.

    Nog even en er blijft niet meer over dan groen vingeren in een bloempotje op de vensterbank. Moeten we daarvan eten?

  17. 23

    Eli, zou je niet gewoon een plastic scherm kunnen optrekken?

    Of een rek met klimplanten, dat oogt fraaier. Kiwi’s? Dan heb je er ook nog wat aan.

    Ik heb trouwens maar eens (erg 1.0) de bibliotheek bezocht. Daar hebben ze nog steeds boeken te leen. Ook over tuinieren. Zowel bio-eco-moestuinen als platgespoten siertuinen.