Quote du Jour | Kankeren op z’n Russisch

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour
“Geen wetenschap is het waard om voor te sterven.”

Geen wijsgeer aan het woord maar een simpele bejaarde dorpsbewoner ergens in een Russisch gat in een schrale uithoek van het rijk van Putin en Medvedev: Altai. Bij deze dorpsbewoner hangen de vellen los langs zijn schedel: kanker en onbehandelbaar. In zijn streek wordt door Defensie geëxperimenteerd met raketten. De brokstukken vallen her en der neer in of nabij zijn dorp en inmiddels is kanker in deze streek verantwoordelijk voor vrijwel alle sterfgevallen. Maar de bevolking blijft er gelaten onder. Onderzoek Russian style. Te bizar voor woorden.
Jelle Brandt Corstius, correspondent in Rusland en daar ook wonend, spreekt vloeiend Russisch en dat is te merken. Met het gemak van een bijna-allochtoon beweegt hij zich onder de wodka-slurpende en door het communisme gecomatiseerde Russen en weet hen tot verrassende uitspraken te bewegen.
Op het volgens sommigen hier reeds versleten medium Televisie is gisteren een documentaire-serie gestart onder de titel ‘Van Moskou tot Magadan’, waarin Brandt Corstius verslag doet van het alledaagse leven in alle uithoeken van Rusland. Nou ja ‘alledaags’. Rusland is waanzinnig! Deze doc-serie als ‘feest voor de geest’ mag je gewoonweg niet missen.

Reacties (9)

#1 HansR

Als we de quote even loskoppelen van het Russische vervolg, dan twijfel ik aan het waarheidsgehalte al zal het in de meeste gevallen wel opgaan. Maar als het absoluut waar zou zijn, zouden we dan de [wetenschappelijke] progressie hebben gehad die we nu zien?

Wat heeft mensen gedreven om uit vrije wil de brandstapel op te lopen?
Wat heeft Madame Curie gedreven haar leven in pekblende te roeren en dood te gaan aan leukemie?

Aan de andere kant: Galileo had natuurlijk gelijk: hij trok zijn bewering in en riep hard dat hij ongelijk had. Het spaarde hem zijn leven en hij kon doorgaan met schrijven.

  • Volgende discussie
#2 HansR

En verder is het natuurlijk slecht gesteld met Rusland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JSK

Nouja, verreweg de meeste wetenschappers zijn niet door hun beroep omgekomen. Zonder Curie hadden we radioactiviteit waarschijnlijk iets later ontdekt. Heel veel wetenschappelijke ontdekkingen worden gelijktijdig door meerdere, onafhankelijke onderzoekers gedaan. Zie bijvoorbeeld calculus, simultaan ‘uitgevonden’ door Newton in Engeland en Leibniz in Duitsland.

Dus voor de wetenschap perse hoef je niet te sterven: wel voor de fame.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@1: Ik ben wel benieuwd welke mensen uit vrije wil de brandstapel op zijn gelopen, in naam der wetenschap?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

@3
Nouja, verreweg de meeste wetenschappers zijn niet door hun beroep omgekomen.

Nouja, zeg ik dan ‘de meeste’?
Punt is dat Marie het het waarschijnlijk waard vond om te sterven al weet niemand natuurlijk of ze het anders had gedaan als ze de gevaren had gekend. Als ze alles van tevoren had geweten.

@4
Als je wetenschap wijd neemt en niet alleen maar beta maar ook filosofie bv., met name verzet tegen gangbare heersers en religie:
1) Socrates (OK, gifbeker)
2) Jan Hus (letterlijk de brandstapel)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Maxm

Kiezen om vast te houden aan je inzichten ondanks de mogelijke gevolgen lijkt mij van een andere orde dan vrijwillig de gevolgen ondergaan. Intellectueel verzet tegen het dogma van de massa lijkt mij een waardig eind. Liever staande sterven dan op je knieën te leven etc.

On topic: Allemaal kijken naar Brandt Corstius.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 SalonSocialist

Er staat: “Jelle Brandt Corstius,…, spreekt vloeiend Russisch en dat is te merken.”

Het moet natuurlijk niet overdreven worden.
Als hij zou werken aan zijn uitspraak raakt hij tenminste dat Hollandse accent kwijt. Dat zou wel zo chique zijn (zeker na 3.5 jaar Rusland als thuishaven). Verder was het niveau van de gesprekken niet bijster hoog en zinsconstructies daarom alleen al relatief eenvoudig, maar goed Jelle kan zich toch mooi verstaanbaar maken in de Altai. Wel zo handig (in de voormalige sovjet-unie).

Afgezien daarvan wel een aardige eerste docu.
Chapeau voor een documentaire die naar het oosten kijkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JSK

@5:
zouden we dan de [wetenschappelijke] progressie hebben gehad die we nu zien?

Hier. Ik zeg van wel. Meeste wetenschappers hadden het in verleden tijden beter dan de gemiddelde onderdaan. Alleen de lastigen of de extreem ongelukkigen hadden risico door de wetenschap om te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Pleuro

Dank voor deze tip. Ik was ooit -met veel moeite, papiergedoe en omkoperij- in die regio, nog in de communistische tijd. Vandaag was ik na al die jaren weer een beetje terug. Er is weinig tot niets veranderd. De tijd staat daar stil en zal wel nooit echt in beweging komen.

  • Vorige discussie