Quote du Jour | Goodbye Qatar

There are certain economic sanctions that we can take which are being considered right now. One possibility would be to impose conditions on our own trading partners and say you want to work with us then you have got to make a commercial choice. If Qatar was not willing to accept the demands, it is a case of ‘Goodbye Qatar’ we do not need you in our tent anymore.”

Omar Ghobash, de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten in Moskou, laat in een interview met The Guardian merken dat zijn land nog bezig is de druk op Qatar op te voeren. Andere landen moeten maar kiezen of ze zaken willen doen met Qatar of met de VAE, Saoedi-Arabië, Bahrein en Egypte. De lijst met eisen aan Qatar is niet onderhandelbaar, zeker de sluiting van Al Jazeera niet. Ghobash:

“We do not claim to have press freedom. We do not promote the idea of press freedom. What we talk about is responsibility in speech.”

Vooralsnog omzeilen de Qatari’s de boycot gewoon met imports uit Turkije (en Iran). De uitspraak van Ghobash lijkt bedoeld om de Turken onder druk te zetten: stop met leveren aan Qatar, anders kopen we geen spullen meer van jullie. Militaire escalatie is niet aan de orde, zegt Ghobash, maar dat er steeds meer op het spel komt te staan in de Golf, is zonneklaar.

  1. 2

    Nou ja, kort geleden leverde de VS nog een stel nieuwe straaljagers aan het land. Die timing is ook opvallend. Lijkt erop dat de VS inmiddels twee buitenlandbeleiden heeft. Die van Trump en die van de minister van buitenlandse zaken, die de rotzooi daar kan opruimen die door Kushner cs is achtergelaten.