Quote du jour | Eigen verantwoordelijkheid

SargQdJ09

Als universiteit kunnen we niet voldoende benadrukken dat studenten hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Daarom spreken we ze ook op hun slordige gedrag aan. Het is onze taak om hen te prepareren op verantwoording dragende posities op de arbeidsmarkt. Als we ze pamperen, dan nemen we die opdracht niet voldoende serieus.

Rector Frank van der Duyn Schouten van de VU heeft geen clementie met slordige studenten en ontzegt hen de toegang tot examens. Een enigszins slordige promovenda wordt echter geen strobreed in de weg gelegd:

De leescommissie heeft na een wetenschappelijke ondervraging van Kourtit geconcludeerd dat de kandidate overtuigend kan aantonen dat er noch met de oorsprong noch met de behandeling van de data die ten grondslag liggen aan het proefschrift, iets mis is.

Een aanklacht van bijna 80 pagina’s (de pdf) gaf natuurlijk geen enkele aanleiding om Karima Kourtit aan te spreken op haar eigen verantwoordelijkheid.

Na de Universiteit van Amsterdam gaat nu ook de Vrije Universiteit wel erg soepel om met plagiaat.

 

Reacties (7)

#1 zmoooc

Ja dat is ook een manier om met je klanten om te gaan.

Als ze hun studenten al iets willen bijbrengen over het bedrijfsleven, leer ze dan liever dat de klant koning is. Idioten.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Om op het eerste te reageren: De minister heeft alle universiteiten hiertoe gedwongen. Eerst bestond er (niet alleen aan de VU) de mogelijkheid om tegen een deel van de kosten alsnog in te schrijven na de deadline, maar de universiteiten mogen die kosten nu niet meer op de student verhalen. Dan vraag je erom dat inschrijven na de deadline helemaal niet meer te doen. Het gevolg is dat studenten die niet opletten het onderwijs niet meer kunnen volgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Co Stuifbergen

Niet alle studenten worden opgeleid voor leidende functies.
Sommig onderzoek heeft vak-idioten nodig, en goede universiteiten zorgen dat er administratieve ondersteuning is voor onderzoekers die anders nooit op tijd een vlucht boeken.

Volgens mij was op mijn faculteit niet nodig vooraf in te schrijven voor een tentamen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Derpjan

@0 & @2

Klopt dat het nu gewoon onmogelijk wordt om nog in te schrijven voor tentamens na een bepaalde deadline, maar dat was een jaar of 5 geleden ook al zo, iig. op bepaalde faculteiten van bepaalde universiteiten. Het probleem is niet zozeer die onmogelijkheid tot inschrijven na de deadline (inschrijven kost letterlijk een paar muisklikken) maar de deadline zelf: soms ligt die netjes op 7 of 14 dagen voor het tentamen (en dan ben je gewoon een sukkel als je die deadline niet haalt), maar er zijn ook studies waar je je al maanden voor het begin van een vak moet inschrijven en ja, dan is het wel begrijpelijk dat een student in juli niet zo bezig is met welk vak hij/zij gaat volgen in februari en als er dan ook nog eens een heel kort “window of opportunity” is (slechts enkele dagen tussen het verschijnen van het vak in de lijst op de inschrijfwebsite en de deadline) komen studenten regelmatig in de problemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mbmb

tsja. Ik werd tijdens mijn studie (opa vertelt) helemaal gek van studenten die te laat kwam, te vroeg weggingen, de colleges niet voorbereidden en alle structuur uit colleges wisten te slaan met overbodige vragen die het gevolg waren van bovenstaande zaken.

Klantgedrag (‘Ik betaal er toch voor?’) op de grens van dat van het verwende kind. Dat je als docent ruim van te voren graag weet hoeveel mensen een vak willen volgen en hoeveel er tentamen zullen doen vind ik nogal logisch. De vorm van onderwijs en toetsen kun je dan veel beter toespitsen op de groep.

Dat universiteiten daar iets op proberen te verzinnen kan ik goed begrijpen, als oud-student. Dat ze dat natuurlijk precies weer verkeerd doen, is de reden dat ik oud-docent ben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: “soms ligt die netjes op 7 of 14 dagen voor het tentamen … maar er zijn ook studies waar je je al maanden voor het begin van een vak moet inschrijven”

Los van dat zo’n korte deadline organisatorisch een nachtmerrie is (denk alleen al aan de benodigde roosterwijzigingen en extra te vinden docenten op het laatste nippertje, als er zich meer studenten inschrijven dan verwacht), is juist deze wijze van inschrijven degene die de meeste niet-inschrijvers met zich meebrengt. Het betekent namelijk voor de student heel veel deadlines (voor elke onderwijsmodule opnieuw), terwijl zo’n halfjaarlijkse inschrijfronde betekent dat je je in één keer voor alle onderdelen van een half jaar kunt inschrijven. Ik ken weinig studenten die aan het eerste de voorkeur geven, zeker als dat betekent dat hun rooster voor de volgende week ook nog zal wijzigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Inca

@6, behalve dat die roosters soms alsnog wijzigen. En de inschrijfdeadlines alsnog niet altijd consistent zijn over faculteiten heen. Uni’s weten wat dat betreft vaak prima de nadelen van grootschalig te combineren met de nadelen van versnippering.

  • Vorige discussie