Quote du Jour | Ecosystem of businesses

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09“There’s an ecosystem of businesses that are being harmed every day by this moratorium” (AFP)

David Rosemblum is advocaat voor de olieindustrie die vandaag protest aantekent tegen het zes-maanden moratorium op diepzee boringen in de Golf van Mexico. Volgens hem is het niet eerlijk dat een hele sector wordt getroffen door de fout van een bedrijf. Hij vreest ook dat het Amerikaanse moratorium vervolg zal krijgen in de diepzee olievelden voor de kust van Brazilië en Afrika.

Het is wel redelijk brutaal om tijdens grootste olieramp uit de geschiedenis te klagen over schade aan de “ecosystem of businesses”. BP ervaart nu dat onvoorzichtig en onduurzaam produceren kan leiden tot het betalen van een hoge schadevergoeding, zo hoog dat je je aandeelhouders niet eens meer kan betalen. Eigen schuld, dikke bult… Overigens is BP geen uitzonderlijk slecht bedrijf. Deze ramp had iedere andere oliemaatschappij kunnen overkomen, diepzeeboringen zijn immers erg risicovol. Het is daarom juist wenselijk dat het moratorium wordt uitgebreid naar alle diepzee olievelden. Zo kunnen de vermeden hoge exploitatie kosten worden aangewend voor investeringen in duurzame energiebronnen, moet je eens zien wat dat doet voor de “ecosystem of businesses”…

Reacties (10)

#1 KJ

‘Deze ramp had iedere andere oliemaatschappij kunnen overkomen, diepzeeboringen zijn immers erg risicovol.’

Daar zijn de meningen over verdeeld toch ?

  • Volgende discussie
#2 Lord Flash

Je hoeft niet per se een moratorium in te stellen.
N.a.v deze ramp zullen investeerders het boren in diepzee als een risicovollere activiteit gaan zien.
Dat betekent dat ze of willen dat een oliebedrijf afdoende veiligheidsmaatregelen neemt of een hoger rendement zullen willen (waardoor een behoorlijk aantal bronnen niet rendabel te exploiteren zijn). Ik vermoed dat ze overigens zullen opteren voor de extra veiligheidsmaatregelen.

Elk van beide bewegingen heeft als effect dat een investering in duurzame energie relatief aantrekkelijker wordt. Heb je geen moratorium voor nodig… ;-)

Waar las je overigens dat BP zijn aandeelhouders niet meer kan betalen? Ze hadden 31/12/2009 nog een market cap van 180 miljard. Dan is 40 miljard een gigantische dreun, maar zouden ze op zich moeten kunnen handelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Maurice
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lord Flash

@3

Thanks. Overigens, een bedrijf is niet verplicht tot het uitkeren van dividend. Kan me voorstellen dat met de bedragen die gepaard gaan met de ramp een dividend voor je bedrijf niet de meest prioritaire besteding van je cash is… Kan me ook voorstellen dat dat lullige dividendje als aandeelhouder niet je grootste issue is als je net 30% of meer (hoeveel is koers gezakt?) op je investering bent kwijtgeraakt….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Eigen schuld, dikke bult

BP of toch ook een stukje overheid VS. Ik heb namelijk weken geleden vlak na het zinken van dat platform een expert (van shell dacht ik) op de radio horen zeggen dat e.e.a. met een extra soort safety measure/ klep/ afsluiter (ad $ 150.000, een schijntje voor BP) voorkomen had kunnen worden. In (territoriale) wateren rond de VS optioneel/ geen verplichting, maar wel bij boringen in die rond EU (ondanks dat er minder diep geboord moet worden)….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

Extra veiligheidskleppen daar gelaten, het blijft heel erg diep. Je kan er niet met duikers bijkomen en de exploratie / exploitatie kosten zijn exorbitant hoog. En maar roepen dat Peak Oil nog lang niet is gekomen want dat we nu ook olie uit de moeilijkst bereikbare velden kunnen persen…

Ik ben een grote fan van techniek en wetenschap, maar het getuigt in deze niet van gezond verstand om zoveel risico te nemen voor iets wat vervangbaar is voor iets duurzamers en veiligers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Niet alleen moeilijk bereikbare velden: Noordpool, amazone, afgelegen gebieden Borneo enz.enz, daar valt ook best nog wat uit te persen…

Net als bij de banken (na crisis) alle en.mijen in overheidshanden…en dat wij kiezers dan eisen dat we met een schone lei beginnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Olav

Carlo: [..] het blijft heel erg diep.

Hoe diep is o.a. hier te zien: Infographic: Tallest Mountain to Deepest Ocean Trench.

Helaas gebruikt men hier de voet als primaire hoogte- en dieptemaat, maar het aantal meters staat er hier en daar ook bij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Yevgeny Podorkin

De olieschaarste wint:

Je kan nooit winnen van die schaduwregering…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 KJ

Story circulating in New Orleans

With appropriate caveats:

BP contracted Schlumberger (SLB) to run the Cement Bond Log (CBL) test that was the final test on the plug that was skipped. The people testifying have been very coy about mentioning this, and you’ll see why.

SLB is an extremely highly regarded (and incredibly expensive) service company. They place a high standard on safety and train their workers to shut down unsafe operations.

SLB gets out to the Deepwater Horizon to run the CBL, and they find the well still
kicking heavily, which it should not be that late in the operation. SLB orders the
“company man” (BP’s man on the scene that runs the operation) to dump kill fluid down the well and shut-in the well. The company man refuses. SLB in the very next sentence asks for a helo to take all SLB personel back to shore. The company man says there are no more helo’s scheduled for the rest of the week (translation: you’re here to do a job, now do it). SLB gets on the horn to shore, calls SLB’s corporate HQ, and gets a helo flown out there at SLB’s expense and takes all SLB personel to shore.

6 hours later, the platform explodes.

Pick your jaw up off the floor now. No CBL was run after the pressure tests because the
contractor high-tailed it out of there. If this story is true, the company man (who
survived) should go to jail for 11 counts of negligent homicide.

Alan

  • Vorige discussie