Quote du Jour | Crisis

Serie:

Democratic institutions, the rule of law, civic infrastructure, a culture of local and national governance in which corruption, while ever present, is exceptional rather than institutional: these things, flawed as they may be and ever improvable as they are, take generations, even centuries to build. But once they topple, they can topple at terrifying speed and with terrifying effect. Britain has forgotten what that’s like.

Verplicht leesvoer voor de Baudetjes en Wildersen. David Bennun groeide op in Kenia en vindt zijn Britse landgenoten veel te zelfgenoegzaam waar het de maatschappelijke orde betreft.

Noord-Europeanen zijn er volgens hem zo aan gewend dat er voedsel in de schappen ligt, het vuilnis wordt opgehaald en er vrede en veiligheid heerst, dat we ons helemaal niet kunnen voorstellen dat de maatschappelijke orde uiteen zou vallen. We kennen de reikwijdte van het woord ‘crisis’ niet. En we denken dat het ons niet kan overkomen; omdat wij bijzonder zijn.

Decennia van pais & vrêe heeft de mensen in slaap gesust. Maar als de bakens op drift raken, kan het ineens hard gaan. Zijn Noord-Ierse vrienden hebben dat een stuk beter begrepen dan de gezapige Engelsen.

Reacties (7)

#1 KJH

Maar als de bakens op drift raken, kan het ineens hard gaan.

Ik denk dat de auteur misschien beter voor Joegoslavie had kunnen kiezen. ‘De bakens op drift’ geldt niet zo zeer voor de Ieren, die immers eigenlijk alleen maar bewijzen dat je twee verschillende geloven niet in 1 land kunt opsluiten. Ook niet in de late twintigste eeuw, kennelijk. Ook niet als er helemaal geen ‘bakens op drift raken’, maar er gewoon voldoende te vreten is.

  • Volgende discussie
#2 Prediker

@1 Ik weet niet of dat zoveel met ’twee verschillende geloven’ te maken heeft. In Nederland leven katholieken en protestanten ook alweer een paar eeuwen met elkaar zonder elkander de hersens in te slaan.

Punt is dat die twee godsdienstige stromingen in Noord-Ierland samenvielen met de identiteit van de Engelse bezetter en de de Ierse onderdrukten. Iets soortgelijks zie je in Israël en de bezette gebieden: dat gaat niet over geloof an sich (de zionistische beweging was aanvankelijk niet religieus), maar over etniciteit.

Je hebt wel gelijk dat voormalig Joegoslavië een nog pregnanter voorbeeld is van hoe een ogenschijnlijk harmonieuze en geordende maatschappij binnen no time kan vervallen in burgeroorlog en etnische twisten.

Maar de reden dat hij Noord-Ierland aanhaalt zal zijn omdat dit (a) dichterbij ligt, en (b) het hem zo opvalt dat zijn Noord-Ierse kennissen veel scherper aanvoelen hoe snel zaken kunnen escaleren, en leiden tot rellen, militairen op straat en bloedbaden.

Logisch ook wel, want de radicaal-nationalistische DUP lijkt gewoon bereid eventueel de Goede Vrijdag-akkoorden op te blazen, zo las ik ergens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Analist

Beetje appels en peren dit. Ierland is al vijf eeuwen een gemarginaliseerd wingewest. Engeland dezelfde periode een van de machtigste zo niet het machtigste land ter wereld.

Zoveelste Brexit doemverhaal. Zullen we even afwachten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lutine

Afwachten lijkt me inderdaad het beste. GB is een groot land en ze zullen ongetwijfeld een klap krijgen van de brexit, zeker met een no deal. Maar dat betekent alleen maar minder economische groei, wat meer sociale ellende en waarschijnlijk ook meer gele hesjes. Toekomst voorspellen is zelden raak. Weinigen voorzagen de val van de USSR of de credit crunch. En de opkomst van het populisme (Trump) is ook al door weinigen voorspeld.

De angst in de jaren 80 voor de atoomwapens was ook al gestoeld op onrealistische (sombere) toekomstverwachtingen. Ook al niet uitgekomen, tot dusver dan. Leef in het nu, je kan niet eens op een ander moment leven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joop

@4

De opkomst van het populisme is voorspeld, althans voor Nederland door twee sociologen in de jaren tachtig , toen de afbraak van de sociale zekerheden begon. Het zou een reactie zijn rond 2000. Toen kwam er inderdaad een professor Pim, en opkomst van de SP. De middenpartijen waren gebroken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Lutine

@5

Van de honderden voorspellers zijn er altijd wel een paar die het juist hebben. Het gaat hier om de omvallende rechtsstaat/democratie. En het opkomende populisme bewijst dat Nederland/West Europa nog stevig in haar schoenen staat. In Nederland weten we al weer meer dan 15 jaar de populisten buiten de deur te houden, de democratie fungeert nog steeds.

GB is momenteel wel in de greep van het populisme. Rattenvangers op rechts hebben het volk verleid tot een brexit en tot mijn verbazing is Labour niet in staat om een leidinggevende rol te vertolken. Het schisma loopt ook door Labour, waar de verstandige mensen een brexit nooit hebben zien zitten.

Het is meestal een kwestie van de juiste man/vrouw op de juiste plaats om zaken in goede banen te leidden. Een vaststelling die alleen achteraf valt te doen. Ja, het is mogelijk dat gele hesjes, blokkeerbritten en ander brexit tuig het land in een chaos stort. En die kans neemt toe als de politiek verdeeld is. De seinen staan dus wel op rood. Maar wie weet tovert een toonaangevend politicus nog een konijn uit de hoge hoed. Gewoon afwachten dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joop

@6.

Wat een laagdunkend antwoord weer Lutine. Weer je eigen riedeltje. Portemonnee in dit geval sociale zekerheid is voor meeste mensen belangrijker dan die theoretische abstracte termen van jou.

Het westen heeft het populisme zelf over zich afgeroepen door belastingen vermogens en bedrijven te verlagen, en daardoor de sociale verzekeringen te bezuinigen.

  • Vorige discussie